Οι υψηλές θερμοκρασίες και το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους λόγω της καλοκαιρίας που επικρατεί, αυξάνουν την σωματική εφίδρωση με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης για τα παιδιά σας, αν δεν πίνουν αρκετό νερό.

Αλλά πόσο νερό θα πρέπει να πίνει ένα παιδί;

Αυτό εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο, καθώς επίσης από τον καιρό και το πόσο δραστήριο είναι, όπως προαναφέραμε

Κατά γενικό κανόνα, το νερό που χρειάζονται τα παιδιά ημερησίως προσδιορίζεται ως εξής:

Νήπια: 2 έως 4 φλιτζάνια

4-8 ετών: 5 φλιτζάνια

9-13 ετών: 7 έως 8 φλιτζάνια

14 και άνω: 8 έως 11 φλιτζάνια

Εάν τα παιδιά σας αθλούνται ή απλά τρέχουν, θα χρειαστούν περισσότερα. Πριν και μετά το παιχνίδι, δώστε τους δύο ή τρία ακόμη φλιτζάνια. Στα διαλείμματα, βάλτε τα να πιουν 6 έως 8 μεγάλες γουλιές.

Εάν το απλό νερό δεν ενθουσιάζει το παιδί σας, προσθέστε αγγούρι, μέντα, μούρα, τζίντζερ ή κεράσια σε αυτό. Τα παιδιά σας μπορούν επίσης να «τρώνε» το νερό τους. Με ποιο τρόπο; Καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και το μαρούλι, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενυδατικά.

 

Ποια άλλα ροφήματα μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες των παιδιών για νερό;

 

Γάλα

Το γάλα δίνει στα παιδιά ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών πρέπει να πίνουν πλήρες γάλα, εκτός εάν είναι υπέρβαρα. Αλλά μετά από αυτή την ηλικία, μεταβείτε στο γάλα με την ένδειξη «ελαφρύ».

Ο στόχος για παιδιά μεταξύ 1 και 9 ετών είναι 2 φλιτζάνια την ημέρα. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να έχουν 3 φλιτζάνια.

Τα παιδιά σας δεν αγαπούν το γάλα; Δοκιμάστε αυτές τις ιδέες:

  • Κάντε τη γουλιά διασκεδαστική για τα μικρά παιδιά σερβίροντάς τη σε χαριτωμένα φλιτζάνια ή με ανόητα καλαμάκια.
  • Εισάγετε το γάλα σε ντοματόσουπα, πλιγούρι βρώμης και άλλα τρόφιμα.
  • Ανακατέψτε το γάλα με λίγο άρωμα σοκολάτας ή φράουλας για να το κάνετε πιο γευστικό.

 

Χυμοί

Γεμάτος βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ο φυσικός χυμός φρούτων μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από τα παιδιά, αλλά με μέτρο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά όχι περισσότερες από 170 γραμμάρια την ημέρα για παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 6 ετών και όχι περισσότερα από 340 γραμμάρια για παιδιά άνω των 7 ετών.

Γιατί να περιορίσετε τους χυμούς; Είναι γεμάτοι ζάχαρη. Για παράδειγμα, 227 γραμμάρια χυμού πορτοκαλιού περιέχουν 22 γραμμάρια ζάχαρης και 110 θερμίδες.

Αποφύγετε τα φρουτοποτά, γιατί έχουν μόνο ένα κλάσμα πραγματικού χυμού και πολλή περισσότερη ζάχαρη.

 

Ποια ροφήματα απαγορεύεται να δίνονται σε παιδιά

Τα αναψυκτικά είναι εντάξει στους κινηματογράφους ή στα πάρτι γενεθλίων, αλλά μην τα βάζετε στο σπίτι. Είναι σαν να δίνετε ένα γλειφιτζούρι στο παιδί σας με το γεύμα του.

Τα αθλητικά ποτά είναι ένας εύκολος τρόπος για να αντικαταστήσετε τα μεταλλικά στοιχεία που ονομάζονται ηλεκτρολύτες, υγρά και ζάχαρη κατά τη διάρκεια ή μετά από μια μακρά περίοδο άσκησης, όπως όταν το παιδί σας παίζει ποδόσφαιρο. Αλλά φυλάξτε αυτά τα ποτά για τις μέρες του ενεργού παιχνιδιού και μην τα βάζετε στις σχολικές τσάντες.

Τα ενεργειακά ποτά δεν έχουν καμία θέση στη διατροφή ενός παιδιού ή εφήβου. Είναι φορτωμένα με καφεΐνη και ζάχαρη και η «έκρηξη» ενέργειας που δίνουν, μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία και πόνο στο στομάχι σε ορισμένα παιδιά.