Η αντίστροφη μέτρηση για το «παιχνίδι» στη θάλασσα έχει αρχίσει. Άμμος, νερό, καστράκια στην παραλία,  βουτιές, μπρατσάκια, νεροπίστολα… Κι εσείς όλο καμάρι θα παρακολουθείτε τις περίτεχνες αρχιτεκτονικές δημιουργίες των παιδιών σας απολαμβάνοντας χαλαρές οικογενειακές στιγμές. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ τι άλλο μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι αυτό στα παιδιά σας;

 

 Βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες

Ένα παιδί είναι σημαντικό να ασκήσει την λεπτή του κινητικότητα στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του. Τι είναι η λεπτή κινητικότητα; Είναι η ικανότητα ενός παιδιού να κρατάει και να χειρίζεται με το χέρι του αντικείμενα, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιεί εκούσιες κινήσεις με αυτά. Το παιχνίδι με την άμμο και το νερό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη αυτής της δεξιότητας. Σκουπίζοντας ή ρίχνοντας για παράδειγμα την άμμο  και το νερό με τα χέρια του ή χρησιμοποιώντας μικρά εργαλεία, όπως φτυαράκια και τσουγκράνες, μαθαίνει παράλληλα να συντονίζει τα χέρια με τα μάτια του.

 

Βελτιώνει την λεκτική επικοινωνία

Αρκεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να παρατηρήσουμε το παιδί μας όταν παίζει. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε κατανοήσουμε αρκετά πράγματα γι’ αυτό. Την ώρα που τα παιδιά παίζουν με την άμμο και το νερό, ανταλλάσσουν ιδέες με τους φίλους τους για να αποφασίσουν τι κατασκευές θα φτιάξουν. Αυτές οι πρώτες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις βοηθούν σημαντικά στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους και συμβάλουν θετικά στην βελτίωση της λεκτικής επικοινωνίας.

 

Ενισχύει την κοινωνική και συναισθηματική επίγνωση

Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του παιδιού, το παιχνίδι στη φύση, ιδίως όταν γίνεται με άλλα παιδιά, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάπτυξη της κοινωνικής και συναισθηματικής επίγνωσης. Μέσω του παιχνιδιού με την άμμο και το νερό μαθαίνουν να μοιράζονται, να ακούν και να συνεργάζονται. Παράλληλα τα βοηθά να αναγνωρίσουν πως κάθε πράξη τους επηρεάζει συναισθηματικά τους φίλους τους, καλλιεργώντας σημαντικά την ενσυναίσθηση.

 

 

Αναπτύσσει την μαθηματική και επιστημονική σκέψη

Τα παιχνίδια messy playing όπως το παιχνίδι με την άμμο και το νερό δεν είναι απλά διασκεδαστικά. Προσφέρουν μεγάλο αριθμό βιωματικών γνώσεων, με κύριες, αυτές των πρώιμων μαθηματικών και της φυσικής. «Πόσα κουβαδάκια νερό να φέρω για να γεμίσω την λακκούβα;». «Γιατί όταν βάζω άμμο μέσα στο νερό αυτό ανεβαίνει;». «Πώς γίνεται και ενώ το νερό χωράει στο ένα κουβαδάκι όταν το ρίχνω στο πιο μικρό δεν χωράει;». Μαθαίνουν τα σχήματα και τις γεωμετρικές δομές και ταυτόχρονα επιστημονικές έννοιες όπως τις ποιότητες των υλικών όταν αναμιγνύονται με άλλα (π.χ. πώς αλλάζει η άμμος όταν της ρίξουμε νερό).

 

«Φουντώνει» την δημιουργικότητα

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της ενασχόλησης του παιδιού με το παιχνίδι στην άμμο είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητάς του. Η οποία μπορεί, μακροπρόθεσμα, να βοηθήσει σημαντικά την νοητική ευελιξία και την ικανότητα του παιδιού να απορροφά αρκετά πιο εύκολα τις νέες πληροφορίες. Γι’ αυτό τα καστράκια στην άμμο, το να σκάψει ένα λαγούμι γύρω τους για «να σωθεί η πριγκίπισσα» και το να τα στολίσει με κοχύλια δεν είναι απλώς άλλη μια παιδική αρχιτεκτονική δημιουργία…