Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα, αλλά μόνο μέσω της κοντινής, πρόσωπο με πρόσωπο επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), καθώς τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται σε όλον τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή, η Δρ. Rochelle Walensky, επικεφαλής των CDC, είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω σωματικής επαφής με συμπτωματικούς ασθενείς και αγγίζοντας τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους.

Προσπαθώντας όμως να διευκρινίσει εάν χρειάζονται μάσκες προσώπου για να αποφευχθεί η μόλυνση, η επιδημιολόγος εξήγησε ότι ο ιός που προκαλεί το εξάνθημα δεν θα «μείνει στον αέρα» όπως ο κορωνοϊός.

«Η ασθένεια δεν μεταδίδεται μέσω περιστασιακών συζητήσεων, περνώντας για παράδειγμα σε ένα παντοπωλείο ή αγγίζοντας πράγματα όπως πόμολα πόρτας», δήλωσε. «Όλα τα κρούσματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε αυτό το ξέσπασμα σχετίζονται με άμεση επαφή».

Κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου, οι υπεύθυνοι υγείας κάλεσαν επίσης τους Αμερικανούς με οποιαδήποτε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη – συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, της γονόρροιας και των χλαμυδίων – να υποβληθούν σε εξετάσεις για ευλογιά των πιθήκων.

Ανέφεραν ότι πολλοί ασθενείς της ευλογιάς των πιθήκων παρουσίαζαν εξανθήματα και πληγές στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, που έμοιαζαν με ΣΜΝ. Έχουν επίσης καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις ταυτόχρονης μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων και σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση, η Walensky τόνισε ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα μόνο μέσω μεγάλων σταγονιδίων που αποβάλλονται από μολυσμένους ανθρώπους και πέφτουν γρήγορα στο έδαφος.

«Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων όταν οι άνθρωποι έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο», δοευκρίνησε. «Αλλά όλες οι περιπτώσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε αυτήν την επιδημία σχετίζονται με άμεση επαφή με ασθενείς, ή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει.

Σημειώνεται, πως περισσότερα από 1.200 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 χώρες, όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική, οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη.