Όταν αποφασίσετε ότι είστε έτοιμοι να μεγαλώσετε την οικογένειά σας, πρέπει να λάβετε πολλά υπόψη: χρονοδιάγραμμα, αποφάσεις σταδιοδρομίας, οικονομικά και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να κάνετε τη μετάβαση προς τη γονεϊκότητα. Η βελτιστοποίηση της υγείας σας πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε για να μείνετε έγκυος. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε, εξάλλου, είναι να κοιτάξετε πίσω και να σκεφτείτε ότι «έπρεπε» να κάνετε κάτι περισσότερο για να προετοιμαστείτε.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα επενδύετε στην υγεία σας τώρα και μακροπρόθεσμα, καθώς και στην υγεία του μελλοντικού μωρού σας:

«Κόψτε» το κάπνισμα

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν κάτι το αδιανόητο, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Το κάπνισμα και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχουν τεράστιες συνέπειες στη γονιμότητα και σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των ωαρίων, το χρόνο μέχρι την εμμηνόπαυση, να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής και να επηρεάσει την υγεία μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Εάν εσείς ή κάποιος γύρω σας καπνίζει, σκεφτείτε να λάβετε μέτρα για να το κόψετε ή να αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια του ατμίσματος, θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται.

Εξετάστε αν χρειάζεται να τροποποιήσετε τα φάρμακά σας

Εάν αυτή τη στιγμή παίρνετε φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής ή ουσίες οποιουδήποτε είδους, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας και εξετάστε τους πιθανούς κινδύνους ή τα οφέλη από τη συνέχιση του καθενός, καθώς αρχίζετε τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος. Μερικές φορές, τα τρέχοντα φάρμακα μπορεί να πρέπει να αντικατασταθούν ή να μειωθούν εάν δεν είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη. Πάντα συζητάτε τυχόν ανησυχίες με το γιατρό σας και μην σταματήσετε ποτέ να παίρνετε φάρμακα χωρίς ιατρική επίβλεψη.

Υιοθετείστε τρόπους διαχείρισης του άγχους

Η προσθήκη ολιστικών πρακτικών όπως ο βελονισμός, η άσκηση, ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας, κάτι που σας επιτρέπει να χαλαρώσετε και να μην απογοητεύεστε καθώς προσπαθείτε να συλλάβετε. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – μπορεί ακόμη και να αυξήσει τα θετικά αποτελέσματα της γονιμότητας.

Μεταβείτε σε τροφές ολικής άλεσης

Η κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, είναι ένα από τα πρώτα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε τα θεμέλια για μια υγιή εγκυμοσύνη. Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες, η συζήτηση με έναν διατροφολόγο (ιδιαίτερα με κάποιον που ειδικεύεται στη γονιμότητα) μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε (ή να λάβετε υποστήριξη για) να κάνετε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Μια δίαιτα ολικής άλεσης περιλαμβάνει συνήθως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά για την καρδιά λίπη, με ελάχιστη πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων. Είναι σημαντικό να καθιερώσετε αυτές τις υγιεινές συνήθειες πριν μείνετε έγκυος, ώστε να έχετε ήδη μια ρουτίνα όταν το τεστ εγκυμοσύνης βγει θετικό, αντί να αναρωτιέστε «Τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου τώρα;».

Ξεκινήστε να παίρνετε μια προγεννητική βιταμίνη

Είναι σημαντικό να βρείτε μια προγεννητική βιταμίνη με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να διατηρήσει μια υγιή εγκυμοσύνη. Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα χρειαστείτε είναι βιταμίνες Β, ασβέστιο και σίδηρος. Επιπλέον, το φολικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην αρχή της εγκυμοσύνης για να υποστηρίξει την ταχεία ανάπτυξη των κυττάρων και να βοηθήσει στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα. Ο γυναικολόγος που θα παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σας, θα σας συστήσει την προγεννητική βιταμίνη που είναι κατάλληλη για εσάς.

Η ιεράρχηση της υγείας σας πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προετοιμασίας για να μείνετε έγκυος και το να κάνετε ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο. Να στοχεύετε πάντα στη βελτίωση, όχι στην τελειότητα. Λαμβάνοντας αυτά τα βήματα για να εστιάσετε στην υγεία σας πριν συλλάβετε, όχι μόνο θα αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιτυχία, αλλά θα δημιουργήσετε και υγιεινές συνήθειες για το μέλλον.