Όταν θέλετε να καθαρίσετε τις ευαίσθητες περιοχές των ματιών, της μύτης και των αυτιών του μωρού σας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Το πρώτο και κυριότερο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζετε για να καθαρίσετε το παιδί σας με ασφάλεια είναι ότι δεν επιτρέπεται να βάλετε τίποτα απευθείας σε αυτές τις περιοχές.

 

Πώς να καθαρίσετε τα αυτιά του μωρού σας;

 

Η πλειοψηφία των γονέων δεν είναι σίγουροι για το αν θα πρέπει ή όχι να καθαρίσουν τα αυτιά των παιδιών τους. Το κερί του αυτιού, αν και αντιαισθητικό, είναι ακίνδυνο, ακόμη και ωφέλιμο.

 

Θα πρέπει να αποφεύγετε να καθαρίζετε το κερί γιατί προστατεύει τα νεογνά από εξωτερικές μολύνσεις.

 

Εάν αποφασίσετε να τα καθαρίσετε ωστόσο, αποφύγετε να τοποθετήσετε οτιδήποτε μέσα στο αυτάκι του μωρού προτού συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, ακόμη κι αν πρόκειται για βαμβάκι.

 

Χρησιμοποιήστε μια βρεγμένη σε λίγο ζεστό νερό μαλακή πετσέτα για να σκουπίσετε τα αυτιά του μωρού. Τρίψτε απαλά γύρω από το αυτί και ποτέ μην βάζετε την πετσέτα μέσα στο αυτί.

 

Πώς καθαρίζουμε τα μάτια του μωρού;

 

Μην τρίβουμε ποτέ τα μάτια του μωρού μας.

 

Χρησιμοποιήστε μπατονέτες, αφού τις βρέξετε με ζεστό νερό, και καθαρίστε τις γωνίες των ματιών του μωρού σας.

 

Εάν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή συνεχή ροή δακρύων από τα μάτια του μωρού σας, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

 

Πώς καθαρίζουμε τη μύτη;

 

Ένα κοινό κρυολόγημα συχνά προκαλεί βουλωμένη μύτη στα νεογέννητα. Δεν πρέπει ποτέ να βάζετε οτιδήποτε μέσα στη μυτούλα του μωρού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα αυτιά.

 

«Μην προσπαθήσετε να βάλετε το δάχτυλο σας στα μικρά ρουθούνια του μωρού σας για να το καθαρίσετε. Χρησιμοποιήστε ρινικές σταγόνες αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Με αυτόν τον τρόπο, η σκληρή βλέννα «χαλαρώνει» και στη συνέχεια με ένα χαρτομάντηλο να την αφαιρέσετε». Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό πανάκι για να σκουπίσετε απαλά και να καθαρίσετε τα ρουθούνια του μωρού σας.

 

Συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος του μωρού:

 

  1. Μπάνιο «με μέτρο»

 

Το δέρμα των μωρών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και απαλό. Αποφύγετε το καθημερινό μπάνιο του παιδιού σας. Δύο ή τρεις φορές μπάνιο την εβδομάδα, αρκούν.

 

  1. Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα

 

Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν χημικές ουσίες και άρωμα. Γενικά τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι «ήπια» και φιλικά προς το δέρμα.

 

  1. Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο

 

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα του μωρού. Πάντα να προστατεύετε το μωρό σας φορώντας του καπέλο ή σκουφάκι και προτιμήστε την σκιά.

 

  1. Αλλάζετε συχνά τις πάνες

 

Όταν οι πάνες φοριούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρουσιάζονται εξανθήματα στο δέρμα του μωρού. Αλλάζετε την πάνα του μωρού σας όσο πιο συχνά γίνεται.