Ο τοκετός στο νερό -είτε πρόκειται για την πισίνα ενός μαιευτηρίου είτε για μια φουσκωτή πισίνα που θα τοποθετήσετε στο σπίτι σας- προσφέρει στη μέλλουσα μαμά αυξημένη αίσθηση ελέγχου, ένα χαλαρωτικό, ασφαλές και ζεστό περιβάλλον για την ίδια και το μωρό της, λιγότερη ανάγκη για ανακούφιση από τον πόνο, αίσθηση ιδιωτικότητας σε  σχέση με έναν φωτεινό θάλαμο τοκετού, καθώς και την δυνατότητα να παίρνετε πιο εύκολα όποια θέση σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα καθώς έρχεται το μωρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου θα σας συμβουλεύσουν να μην το κάνετε αυτό.

#1 Μπορώ να γεννήσω στο νερό;

Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να γεννήσουν στο νερό αν το επιλέξουν. Ωστόσο, πριν πάρετε την απόφαση να γεννήσετε στο νερό θα πρέπει να το συζητήσετε διεξοδικά με το μαιευτήρα σας, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να φύγετε από την πισίνα εάν εμφανιστεί κάποια επιπλοκή κατά τον τοκετό ή εμφανίσετε μειωμένες συσπάσεις – κάτι που περιστασιακά μπορεί να συμβεί.

Εάν έχετε τα ακόλουθα, δεν συνιστάται να χρησιμοποιήσετε την πισίνα τοκετού:

  • Εάν το μωρό σας είναι πρόωρο (λιγότερο από 37 εβδομάδες)
  • Εάν το μωρό σας έχει περάσει μηκώνιο
  • Εάν σας έχουν συσταθεί να παρακολουθείτε συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας
  • Εάν έχετε κολπική αιμορραγία
  • Εάν έχετε λοίμωξη
  • Εάν έχετε μια πολύπλοκη ιατρικά εγκυμοσύνη, για παράδειγμα με προεκλαμψία
  • Εάν σας χορηγούνται ορμόνες
  • Εάν τα νερά σας έχουν σπάσει για περισσότερο από 24 ώρες
  • Αν περιμένετε δίδυμα, τρίδυμα, κ.ο.κ.
  • Εάν το μωρό σας έρχεται με τα πόδια

 

#2 Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού στο νερό;

Οι τεχνικές αναπνοής που μάθετε κατά την προγεννητική περίοδο ή ακολουθώντας τις οδηγίες της μαίας σας είναι ένας χρήσιμος τρόπος αντιμετώπισης του πόνου κατά τον τοκετό στο νερό. Οι γυναίκες συχνά βρίσκουν ότι το να τους κάνουν μασάζ στην πλάτη κατά τη διάρκεια των συσπάσεων είναι επίσης χρήσιμο.

Υπάρχουν, ωστόσο, διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί να βγείτε από την πισίνα τοκετού:

  • Ο τοκετός σας εξελίσσεται πολύ αργά
  • Υπάρχει πρόβλημα με τον καρδιακό παλμό του μωρού σας
  • Αρχίζετε να αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια του τοκετού
  • Η αρτηριακή σας πίεση είναι αυξημένη
  • Εάν αισθάνεστε λιποθυμία ή υπνηλία
  • Θα θέλατε φαρμακευτική ανακούφιση από τον πόνο
  • Δεν επιθυμείτε πλέον να χρησιμοποιείτε την πισίνα τοκετού – μπορείτε να βγείτε ανά πάσα στιγμή

Μετά τη γέννηση του μωρού σας, μπορεί να θέλετε να παραμείνετε ή να βγείτε από την πισίνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρόνο για να αγκαλιάσετε το μωρό σας και να δεθείτε μαζί του.

#3 Μπορεί το μωρό μου να πνιγεί αν γεννήσω στο νερό;

Τα μωρά δεν χρειάζεται να αναπνέουν όταν βρίσκονται στη μήτρα, καθώς παίρνουν το οξυγόνο που χρειάζονται από τον πλακούντα σας. Όταν ένα μωρό γεννιέται στο νερό, το σώμα του συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμα στη μήτρα μέχρι να πάρει την πρώτη του ανάσα αέρα – οπότε και θα ανοίξουν οι πνεύμονές του. Μόλις το μικρό σας γεννηθεί στο νερό, εσείς και η μαία σας θα το βγάλετε στην επιφάνεια αργά, ώστε το μωρό σας να βρίσκεται κάτω από το νερό μόνο για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

#4 Τι να φορέσω για να γεννήσω στο νερό;

Πολλές γυναίκες θα επιλέξουν να φορέσουν μπικίνι ή τανκίνι ενώ άλλες θα φορέσουν απλώς σουτιέν. Μπορείτε επίσης να φορέσετε ένα μπλουζάκι ή ένα γιλέκο αν θέλετε να είστε λίγο πιο καλυμμένες ή μπορείτε να επιλέξετε να είστε γυμνές. Συνιστάται να αφαιρέσετε το κάτω μισό σας έτσι ώστε η μαία να μπορεί να δει εύκολα τι συμβαίνει καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού.

#5 Υπάρχουν κίνδυνοι μόλυνσης;

Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία ότι υπάρχει πια κίνδυνος μόλυνσης τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Τα νοσοκομεία είναι σχολαστικά όταν καθαρίζουν τις πισίνες μετά από κάθε τοκετό στο νερό και κάνουν τακτικούς ελέγχους για να διασφαλίζουν ότι η πισίνα παραμένει υγιεινή μετά τη χρήση.

#6 Είναι ο τοκετός στο νερό ασφαλής για το μωρό μου;

Τα μωρά που γεννιούνται σε ζεστό νερό συχνά φαίνονται πολύ πιο χαλαρά και συχνά δεν κλαίνε μέχρι να στεγνώσουν και να εκτεθούν στον αέρα. Πιστεύεται ότι η πισίνα είναι σαν τα ανακουφιστικά νερά της μήτρας για το μωρό σας. Οι υποστηρικτές των δεξαμενών τοκετού πιστεύουν ότι η μετάβαση στον έξω κόσμο είναι λιγότερο τραυματική για τα μωρά που γεννιούνται στο νερό.