Ο ρόλος της μαμάς είναι απαιτητικός. Δουλειά πλήρης απασχόλησης. Έτσι, ο χρόνος που μας απομένει για τον εαυτό μας, είναι λιγοστός. Πόσες φορές έχουμε περάσει τη μέρα μέσα στο άγχος για να τα προλάβουμε όλα; Και πόσες φορές όταν βρίσκουμε ελάχιστο χρόνο, τελικά προτιμάμε να κάνουμε κάποιες δουλειές που είχαμε αναβάλει;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό συμβαίνει συχνά και είναι φυσιολογικό.

Γιατί συμβαίνει

Ένα από τα κύρια αίτια της ανεπαρκούς αυτοφροντίδας είναι ότι οι γυναίκες βάζουμε πάντα τους άλλους πρώτα και βασίζουμε την αυτοεκτίμησή μας στο πόσα πράγματα κάνουμε.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, συνδέουμε την αυτοεκτίμησή μας με τη δουλειά, την εμφάνισή, το πώς μοιάζει το σπίτι μας και τι κατέχουμε. Έτσι, αντί να αναζητούμε δραστηριότητες που τροφοδοτούν την ψυχή μας και μας κάνουν να νιώθουμε ανανεωμένες -όπως το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένας περίπατος – καταλήγουμε να κάνουμε περισσότερες εργασίες ώστε να αποδείξουμε ακόμη μια φορά την αξία μας. Ή να ακούσουμε το «Μπράβο».

Το πρώτο βήμα ώστε να αλλάξουν οι συνήθειες μας είναι η λίστα ιδεών. Σκοπός είναι να γράψουμε πέντε κορυφαία πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Πρέπει να συμπεριλάβουμε δραστηριότητες, όπως το να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, να βλέπουμε τους φίλους μας – ιδέες που είναι εφικτές. Πάντα να έχουμε μια ευχάριστη δραστηριότητα μέσα στη μέρα ώστε να μην την αμελούμε.

5 τρόποι για να αυξήσουμε τον ελεύθερο χρόνο

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν πέντε τρόποι που μπορούν να μεγιστοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο:

  1. Πρέπει να αφήσουμε τον εσωτερικό μας «κριτή» στο σπίτι. Η μικρή φωνή που λέει: «Θα έπρεπε να κάνω…» δεν έχει θέση στο διάλειμμά μας.
  2. Ο χρόνος που περνάμε με τον εαυτό μας είναι πολύτιμος. Πολλές φορές το να μην κάνουμε τίποτα μπορεί στην πραγματικότητα, να είναι μια δραστηριότητα.
  3. Τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς πώς να συμπεριφέρονται στον εαυτό τους. Έτσι, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα πως σωστό είναι να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Έτσι, μαθαίνουμε στα μικρά μας να κάνουν το ίδιο.
  4. Ο περίπατος είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Μια βόλτα στο πάρκο, μια ώρα στη θάλασσα μπορεί να πάρει όλη την κούραση της ημέρας. Το άγχος επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην απελευθέρωσή του, ακόμα κι αν πρόκειται για μια βόλτα.
  5. Δεν είναι κακό να ζητάμε βοήθεια. Όταν νιώθουμε πως εξαντλούνται οι δυνάμεις μας και δεν έχουμε καθόλου χρόνο, ας ζητήσουμε από τους γονείς μας να κρατήσουν τα παιδιά για ένα βράδυ. Έτσι, θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε λίγο περισσότερο.