Μερικά παιδιά γεννιούνται με προβλήματα όρασης, ενώ άλλα τα αναπτύσσουν αργότερα στην παιδική ηλικία. Η χρήση ηλεκτρονικών μέσων και οθονών (PC, smartphone, tablet, tv) μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την όραση του παιδιού σας. Το ίδιο και τα γονίδια (κληρονομικότητα), η κακή διατροφή και ορισμένα προβλήματα υγείας όπως ο νεανικός διαβήτης.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί σας χρειάζεται γυαλιά;

Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εύκολο να γνωρίζετε εάν τα μάτια του παιδιού σας λειτουργούν σωστά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τις οφθαλμικές εξετάσεις μέρος της ιατρικής φροντίδας του παιδιού σας, ξεκινώντας από την ηλικία των 6 μηνών, ξανά στην ηλικία των 3-5 ετών και όταν αρχίσει το σχολείο ετησίως.

Στο μεσοδιάστημα, δείτε μερικά σημάδια που «μαρτυρούν» ότι το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται γυαλιά:

Έχει στραβισμό, κλείνει το ένα μάτι ή γέρνει το κεφάλι του

Όταν ένα παιδί δυσκολεύεται να δει, συχνά παρουσιάζει στραβισμό, γέρνει το κεφάλι του ή καλύπτει το ένα του μάτι προσπαθώντας να βελτιώσει την εστίασή του. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να αποκαλύψουν μια ποικιλία προβλημάτων όρασης, συμπεριλαμβανομένων των διαθλαστικών σφαλμάτων – που επηρεάζουν την εστίαση – και της αμβλυωπίας, μια κοινή διαταραχή που σχετίζεται με την ευθυγράμμιση των ματιών.

Πλησιάζει πολύ τις οθόνες και τα βιβλία

Αν δείτε το παιδί σας να κάθεται πιο κοντά στην τηλεόραση απ’ όσο χρειάζεται ή να κρατά βιβλία ή συσκευές χειρός κοντά στα μάτια του, μπορεί να έχει μυωπία. Φέρνοντας αυτά τα αντικείμενα κοντά στα μάτια του, το παιδί σας μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τις εικόνες ή τις λέξεις μεγαλύτερες και καθαρότερες.

Τρίβει τα μάτια του

Το υπερβολικό τρίψιμο των ματιών μπορεί να υποδεικνύει μια ποικιλία οφθαλμικών προβλημάτων, από αλλεργική επιπεφυκίτιδα έως προβλήματα όρασης. Όταν το παιδί σας τρίβει τα μάτια του λόγω προβλημάτων όρασης, είναι συνήθως λόγω της καταπόνησης των ματιών ή της κόπωσης.

Συχνοί πονοκέφαλοι ή πόνοι στα μάτια

Εάν έχετε ένα παιδί που παραπονιέται συστηματικά για πονοκεφάλους ή πόνο στα μάτια, μπορεί να είναι ενδεικτικό σημάδι κούρασης των ματιών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια τους πρέπει να εργαστούν σκληρά για να εστιάσουν στα θολά αντικείμενα μπροστά τους.

Δυσκολία στο σχολείο

Όταν τα παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν προβλήματα όρασης, συχνά εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, όπως:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Μικρή απόσταση από τον πίνακα
  • Αποφυγή ανάγνωσης ή οπτικής εργασίας
  • Κακή κατανόηση ή κακή απόδοση

Μερικές φορές, τα παιδιά με προβλήματα όρασης που δεν έχουν εντοπιστεί περιγράφονται επίσης ως εξαιρετικά διασπαστικά ή υπερκινητικά. Στην πραγματικότητα, είναι σύνηθες για τα παιδιά με προβλήματα όρασης που δεν αντιμετωπίζονται θεραπευτικά να επισημαίνονται με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), παρόλο που μπορεί απλώς να χρειάζονται γυαλιά.