Ο δεσμός μεταξύ πατέρα και γιου είναι άρρηκτος – όπως τα κορίτσια θέλουν να μοιάσουν στις μαμάδες τους, έτσι και τα αγόρια θέλουν να είναι σαν τους μπαμπάδες τους. Κι αφού τα παιδιά παρακολουθούν τι κάνουν οι γονείς τους, είναι σημαντικό οι γονείς να αποτελούν καλό πρότυπο για τα μικρά τους.

Η πίεση που νιώθουν οι πατεράδες είναι μεγάλη, καθώς θέλουν να διδάξουν και ταυτόχρονα να προστατεύσουν το αγόρι τους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι κάποιες φορές ο γιος σας θα πρέπει να αποτύχει και να κάνει λάθος για να μάθει. Άλλωστε, δεν θα μπορέσετε να τον αποτρέψετε από λάθη για το υπόλοιπό της ζωής του, αλλά μπορείτε να του μεταλαμπαδεύσετε αξίες που θα λειτουργήσουν ως «πυξίδα» στη ζωή του.

Ακολουθούν 10 φράσεις που κάθε μπαμπάς πρέπει να πει στον γιο του:

1 «Θα είμαι πάντα εδώ για σένα»

Πρέπει να υπενθυμίζετε στον γιο σας ότι είστε πάντα στη διάθεσή του και ότι έχετε επίγνωση των αναγκών του,  διότι αυτό θα βοηθήσει πολύ στην εδραίωση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την πάροδο του χρόνου. Ως γονέας πρέπει να είστε παρών κάθε στιγμή και να γνωρίζετε τι συμβαίνει στη ζωή του παιδιού σας. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως ακόμα και εάν δε συμφωνείτε με κάποια απόφαση τους, θα είστε πάντα δίπλα τους και θα τους στηρίζετε.

2 «Είμαι τόσο τυχερός που είμαι μπαμπάς σου»

Να λέτε στον γιο σας πως τον αγαπάτε και δώστε του πολλές αγκαλιές και φιλιά από όταν είναι μικρός. Αυτό θα τον βοηθήσει και εκείνον με την σειρά του, να είναι εκδηλωτικός και να δείχνει την αγάπη και την στοργή του.

3 «Να είσαι ειλικρινής»

Πρέπει να διδάξετε στον γιο σας πως αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ειλικρίνεια. Είτε λένε την αλήθεια για ένα σπασμένο παράθυρο/ποδήλατο/παιχνίδι είτε μιλάνε εναντίον των νταήδων, η ειλικρίνεια είναι πάντα η καλύτερη πολιτική.

4 «Να αντιμετωπίζεις τους άλλους με συμπόνια και ενσυναίσθηση»

Πρέπει να μάθετε στον γιο σας τις έννοιες της συμπόνιας και της ενσυναίσθησης. Μπορείτε αρχικά, να του διδάξετε να ανταλλάζει ή να δωρίζει τα παιχνίδια του. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να μάθει να μοιράζεται και να μην γίνετε κτητικός. Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μπορεί να ενθαρρύνει τα αγόρια να σκέφτονται θετικά για τους γύρω τους αλλά και να νοιάζονται για τους άλλους.

5 «Το να κερδίζεις είναι σπουδαίο, αλλά το να χάνεις με χάρη και ταπεινότητα είναι εξίσου σημαντικό»

Η αθλητική παιδεία μπορεί να διδάξει στο παιδί πολλά πράγματα για την ζωή και όχι μόνο για τον αθλητισμό. Διδάσκοντας στους γιους σας πώς να κερδίζουν και να χάνουν με αξιοπρέπεια, τους προσφέρουμε ισχυρές δεξιότητες διαπροσωπικών σχέσεων που θα τους εξυπηρετήσουν σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής τους εκτός από τον αθλητισμό. Το να τους πείτε ότι το κύριο σημείο του ανταγωνισμού είναι η διασκέδαση, θα μετριάσει το αίσθημα της ανάγκης να κερδίζει με οποιοδήποτε κόστος και θα του επιτρέψετε να διασκεδάσει.

6 «Να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που τους θαυμάζεις»

Ως γονείς δε μπορείτε να επιλέξετε τους φίλους του γιου σας, αλλά μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να επιλέξουν τις φιλίες τους με σύνεση. Μάθετε ποιους θαυμάζει ο γιος σας και ποιοι είναι οι ήρωές του και γρήγορα θα ανακαλύψετε τα είδη των ανθρώπων που θέλει να μιμηθεί. Οι πραγματικές φιλίες είναι θεμελιώδεις για την ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας, επομένως η διδασκαλία των παιδιών για το πώς να βρίσκουν καλούς φίλους θα τους βοηθήσει να τους κατευθυνθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

7 «Μπορώ να σου διδάξω πώς να ρίχνεις μια μπουνιά. Είναι όμως, καλύτερο να σου μάθω να μην ξεκινάς ποτέ έναν καυγά… και να ξέρεις πάντα πότε να φύγεις»

Ένας γονέας πρέπει να διδάξει στον γιο του πότε να σταθεί στο ύψος του και πότε να φύγει. Ως γονέας θα πρέπει να διδάξετε ότι δεν είναι ποτέ σωστό να πληγώνεις τους άλλους χωρίς λόγο. Το ξύλο δεν είναι λύση σε τίποτα και θα πρέπει να του διδάξετε πως καλό θα είναι απλά να φεύγει σε κάποιες περιστάσεις.

8 «Ας μιλήσουμε για το σεξ και τα ναρκωτικά »

Διότι αν δεν είστε εσείς το άτομο που ξεκινά συζητήσεις με τον γιο σας για θέματα τόσο σημαντικά όπως αυτά, τότε κάποιος άλλος θα το κάνει αναπόφευκτα και εκείνος μπορεί να μην έχει πάντα στο μυαλό του τα καλύτερα συμφέροντα του παιδιού σας. Όσο ευαίσθητα και άβολα είναι τα θέματα αυτά, θα πρέπει να κάνετε την κουβέντα για το σεξ και τα ναρκωτικά.

9 «Είναι εντάξει να παίζεις με κούκλες»

Όταν τα περισσότερα αγόρια είναι πέντε ετών, έχουν ήδη μάθει πολλά πράγματα που διαιωνίζουν την τοξική αρρενωπότητα. Σπάστε τον κύκλο ενημερώνοντας τον γιο σας ότι δεν υπάρχουν πράγματα όπως «παιχνίδια μόνο για κορίτσια» ή «χρώματα μόνο για κορίτσια».

10 «Ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της ημέρας σου;»

Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν -ιδιαίτερα καθώς μπαίνουν στην ηλικία των εφηβικών τους ετών- μπορεί να είναι λιγότερο διατεθειμένα να παρέχουν πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη ζωή τους. Όταν λοιπόν, γυρνάνε από το σχολείο ή από τη βόλτα τους, κάντε τους ερωτήσεις πιο συγκεκριμένες από «Πώς ήταν η μέρα σου;». Η ερώτηση αυτή είναι γενική και η απάντηση που θα σας δώσει θα είναι αόριστη, χωρίς να μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη ζωή τους.