Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει… Αυτή είναι η περίοδος που οι περισσότεροι γονείς ξεκινούν να οργανώνουν τις δραστηριότητες της νέας χρονιάς: ενισχυτική διδασκαλία, ξένες γλώσσες, εξωσχολικές δραστηριότητες… Κι  ενώ δεν υπάρχει τρόπος να οργανώστε τέλεια το πρόγραμμα σας, χωρίς τους απρόβλεπτους παράγοντες που περιλαμβάνει η ζωή με τα παιδιά, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε «έξυπνα» τον χρόνο σας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να κυλήσουν τα πράγματα όσο πιο ομαλά γίνεται:

Στρατηγικές για να διαχειριστείτε τον χρόνο σας ως γονείς με τον βέλτιστο τρόπο 

Χαλαρώστε με τις δραστηριότητες

Όταν ξεκινάτε να οργανώνετε το πρόγραμμα σας, διατηρείστε ένα ημερολόγιο που θα καταγράφετε όλες τις δραστηριότητες. Προσοχή όμως! Κανένα σύστημα ή οικογενειακό ημερολόγιο δεν πρόκειται να κάνει το πρόγραμμα να λειτουργήσει εάν είναι υπερβολικό. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε ποιες δραστηριότητες ή επιπλέον μαθήματα πρέπει να κρατήσετε και μην δεσμεύεστε σε ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα που στη συνέχεια, δεν θα μπορείτε να διαχειριστείτε.

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Θυμάστε τους γονείς σας που συνήθιζαν να οργανώνουν βραδιές με τους φίλους τους παίζοντας χαρτιά ή μαγειρεύοντας ένα δείπνο όλοι μαζί; Μην ξεχνάτε λοιπόν, να συμπεριλάβετε και κάποιες δραστηριότητες που αφορούν εσάς μέσα στο οικογενειακό πρόγραμμα. Επιπλέον, θα είναι χρήσιμο για τα παιδιά σας να δουν πως δεν παραμελείτε τον εαυτό σας και θα μάθουν να αφιερώνουν και εκείνα χρόνο στον εαυτό τους αλλά και στις υπόλοιπες σχέσεις.

Κάντε ένα πρόγραμμα γευμάτων

«Τι να μαγειρέψω αύριο;». Πόσες φορές έχετε κάνει αυτήν την ερώτηση και πόσες φορές την είχατε ακούσει από την μητέρα σας; Πολλές μάλλον, διότι είναι η ερώτηση που ταλαιπωρεί καθημερινά εκατομμύρια γονείς. Υπάρχει όμως, τρόπος να το ξεπεράσετε. Κρατήστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τα καθημερινά γεύματα, ώστε να ξέρετε ποιες μέρες μπορείτε να αφιερώσετε περισσότερη ώρα στην κουζίνα και ποιες όχι. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να μειώσετε το άγχος της ημέρας καθώς θα γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θα μαγειρέψετε την επόμενη μέρα.

Συμπεριλάβετε τα παιδιά σας

Σε όποια ηλικία και να είναι τα παιδιά σας, μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στις καθημερινές οικιακές δουλειές. Άλλωστε, υπάρχουν πολλά οφέλη στη συμμετοχή τους καθώς έτσι νιώθουν πως προσφέρουν αλλά έχουν και ευθύνη. Τα παιδιά στην προσχολική ηλικία μπορούν να μάθουν να στρώνουν το κρεβάτι τους, να τακτοποιούν τα παιχνίδια τους, να ποτίσουν τα λουλούδια ακόμα και να ξεσκονίσουν. Με αυτόν τον τρόπο εκείνα μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα και εσείς ξεκουράζεστε από κάποιες εργασίες.

Μήπως είστε υπερβολικοί με το πρόγραμμα;

Εάν τα παιδιά σας χαίρονται υπερβολικά όταν ακυρωθεί μια δραστηριότητα που συνήθως τους αρέσει ή εάν προσπαθείτε να βρείτε χρόνο να πάτε κάπου ή να βγείτε με έναν φίλο και δεν υπάρχει κανένα κενό στο ημερολόγιο σας, τότε έχετε υπερφορτώσετε πρόγραμμα σας. Προσπαθήστε να επαναπροσδιορίσετε τις απαραίτητες αλλά και ευχάριστες δραστηριότητες και μην προσπαθείτε να τα προλάβετε όλα.

Το συνεχές άγχος λειτουργεί αρνητικά και σε εσάς αλλά και στα παιδιά σας.