Η εμπειρία του τοκετού είναι ταυτόχρονα όμορφη και εξαντλητική, και έτσι οι πρώτες εβδομάδες που ακολουθούν μπορεί να είναι ασυνήθιστες, καθώς οι ορμόνες σας «μαίνονται», πιθανόν να αισθάνεστε πόνους ή ενοχλήσεις στο σώμα και ταυτόχρονα καλείστε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες του νεογέννητου. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί αποσαφηνίζουν μερικούς από τους μεγαλύτερους μύθους που σχετίζονται με την αποκατάσταση μετά τον τοκετό για να μπορέσετε να προσαρμοστείτε πιο ομαλά και κυρίως ρεαλιστικά στα νέα δεδομένα.

Μύθος #1 Η αποκατάσταση δεν είναι ίδια για κάθε μαμά

Κάθε εγκυμοσύνη έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, αλλά για κάποιο λόγο, ο κόσμος φαίνεται να ξεχνά ότι αυτή η έννοια μεταφέρεται και στην περίοδο μετά τον τοκετό. Αν και υπάρχουν κάποιες γενικές προσδοκίες, κάθε τοκετός είναι μοναδικός και ως εκ τούτου το σώμα κάθε γυναίκας ανακάμπτει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Μερικές γυναίκες μπορούν να ξαναρχίσουν πολλές από τις κανονικές τους δραστηριότητες λίγες μέρες μετά τον τοκετό ενώ άλλες χρειάζονται εβδομάδες ανάπαυσης και ανάκαμψης. Κανένα από τα δύο δεν είναι λάθος ούτε αφύσικο μας λένε οι ειδικοί. Πρόκειται απλώς για διαφορετικούς τρόπους για να φτάσετε στον στόχο της αποκατάστασης.

Μύθος #2 Το ιατρικό ραντεβού μετά τον τοκετό είναι περιττό

Το να πραγματοποιήσετε το ραντεβού με τον γυναικολόγο σας μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε μετά τον τοκετό, αλλά μην παραλείψετε αυτό το σημαντικό μέρος της ανάρρωσης. Ο έλεγχος μετά τον τοκετό σας δίνει την ευκαιρία να συζητήσετε για αρκετά σημαντικά θέματα όπως:

  • Οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζετε, όπως πόνος ή διαρροή.
  • Επούλωση τυχόν τομών.
  • Πόσο σύντομα μπορείτε να μείνετε ξανά έγκυος με ασφάλεια, εάν το επιθυμείτε.
  • Εξετάσεις που μπορεί να χρειάζεστε.
  • Επιστροφή στις συνήθειες φυσικής δραστηριότητας.
  • Διατροφή και παραγωγή μητρικού γάλακτος.
  • Διαχείριση της κόπωσης και της έλλειψης ύπνου.

Μύθος #3 Η αποκατάσταση έχει ολοκληρωθεί την έκτη εβδομάδα

Δεν υπάρχει, ίσως, μεγαλύτερος μύθος από το χρονοδιάγραμμα ανάρρωσης των έξι εβδομάδων. Ενώ κάθε μαμά ανυπομονεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά της πριν από την εγκυμοσύνη, όταν πρόκειται για την ανάρρωση μετά τον τοκετό δεν υπάρχει ένα προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα.

Το σώμα σας μπορεί να έχει θεραπευτεί σωματικά, αλλά να θυμάστε ότι η ανάκαμψη είναι κάτι πολύ περισσότερο από τη φυσική. Αφαιρέστε το χρονοδιάγραμμα των έξι εβδομάδων και δώστε χώρο στο σώμα και στο μυαλό σας να θεραπευτούν και να αναρρώσουν όπως θέλουν.