Οι φιλίες είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής ενός παιδιού. Αλλά δεν δημιουργούνται όλες οι φιλίες ίσες ούτε όλες οι φιλίες είναι υγιείς. Στην πραγματικότητα, ορισμένες φιλίες μπορεί να κάνουν το παιδί σας να αισθάνεται άγχος, στρες, ακόμα και σύγχυση. Ωστόσο, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να δουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι σχέσεις. Ακόμη και μερικοί ενήλικες δεν μπορούν να καταλάβουν αν ο φίλος του παιδιού τους είναι πραγματικός.

Πώς θα καταλάβετε ότι το παιδί έχει τοξικούς φίλους

«Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν πώς είναι οι υγιείς φιλίες ή ακόμη και να μην συνειδητοποιούν ότι μια φιλία είναι ανθυγιεινή», εξηγούν οι ειδικοί. «Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η πίεση των συνομηλίκων, η επιθυμία να ταιριάξουν, οι συμμαχίες σε ομάδες φίλων ή ακόμα και η πίεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συμβάλουν στην παραμονή σε ανθυγιεινές κοινωνικές καταστάσεις».

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί ή ο έφηβός σας έχει μια ανθυγιεινή φιλία, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να ξέρετε πώς να παρέμβετε.

Υπάρχει μια ανισορροπία ισχύος

Οι υγιείς φιλίες περιλαμβάνουν συνεργασία και συνέργεια αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά σπάνια υπάρχουν σε μια ανθυγιεινή φιλία. Αντίθετα, είναι πιθανό να δείτε έναν «ψεύτικο» φίλο να είναι ο υπεύθυνος και να παίρνει όλες τις αποφάσεις.

Αυτοί οι φίλοι μπορεί επίσης να καταφύγουν σε σχεσιακή επιθετικότητα για να πετύχουν τους στόχους τους και να πάρουν αυτό που θέλουν. Ή, αντίθετα, μπορεί να καταβάλουν λίγη προσπάθεια στη φιλία και να περιμένουν από το παιδί σας να κάνει όλη τη «δουλειά».

Χαρακτηριστικά κακής ή αγενούς συμπεριφοράς

Μερικές φορές οι ανθυγιεινές φιλίες περιλαμβάνουν κακή ή αγενή συμπεριφορά. Για παράδειγμα, ο φίλος του παιδιού σας μπορεί να είναι υπερβολικά επικριτικός ή να μιλάει άσχημα για τους άλλους. Μπορεί επίσης να γελούν και να κοροϊδεύουν τους άλλους για τον τρόπο που ντύνονται, δείχνουν ή συμπεριφέρονται.

Μπορεί ακόμη και να καταφύγουν να υποτιμήσουν και να γελοιοποιήσουν το παιδί σας μπροστά σε άλλα άτομα ή να εκμεταλλευτούν τη γενναιοδωρία και την καλή τους θέληση. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ο φίλος του παιδιού σας είναι αγενής, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς ενεργεί το παιδί σας όταν ο φίλος είναι κοντά.

Βλέπετε… δράματα

Τα αυξημένα δράματα είναι συχνά σημάδι μιας ανθυγιεινής φιλίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα φαίνεται να συμβαίνει κάτι δραματικό. Για παράδειγμα, ο φίλος μπορεί να μοιραστεί προσωπικά στοιχεία, να διαδώσει φήμες ή να πει ξεκάθαρα ψέματα στο παιδί.

Μπορεί επίσης να επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν συναισθηματικά το παιδί ή να προσπαθήσουν να του δημιουργήσουν ενοχές. Αν το παιδί σας και ο φίλος του μαλώνουν πάντα, τσακώνονται ή φαίνεται να υπάρχει πάντα δράμα μεταξύ των δύο τους, αυτό είναι σημάδι μιας ανθυγιεινής φιλίας.

Ενδείξεις ζήλιας ή ανταγωνιστικότητας

Η ζήλια είναι συχνά παρούσα σε ανθυγιεινές φιλίες. Είτε πρόκειται για φθόνο για ένα νέο παιχνίδι είτε για ζήλια για έναν άλλο φίλο, οι ανθυγιεινές φιλίες σπάνια είναι υποστηρικτικές και ενθαρρυντικές. Όταν οι φίλοι ζηλεύουν τις επιτυχίες των άλλων, την εμφάνιση, τα υπάρχοντα ή άλλους φίλους, αυτό μπορεί να είναι σημάδι μιας ανθυγιεινής φιλίας.