Ένα νεογέννητο μωρό έχει περίπου 300 οστά. Καθώς το σώμα του αναπτύσσεται, αυτά τα οστά μεγαλώνουν, σκληραίνουν αλλά και… συγχωνεύονται. Έτσι, ένας φυσιολογικός ενήλικας έχει περίπου 206 οστά. Δηλαδή, περίπου 100 λιγότερα από ένα νεογέννητο βρέφος.

Τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό νέων οστών και την αναδόμηση των κατεστραμμένων, ονομάζονται «οστεοβλάστες» και για να επιτελέσουν αποτελεσματικά τη λειτουργία τους χρειάζονται ασβέστιο και βιταμίνη D.

Πώς αναπτύσσεται το σκελετικό σύστημα του παιδιού;  

Κατά το αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, ολόκληρη η σκελετική δομή αρχίζει ως χόνδρος – ένας πιο μαλακός και πιο εύκαμπτος ιστός από τα οστά. Αυτό επιτρέπει στο μωρό, αφενός, να περάσει μέσα από τον κόλπο κατά τον τοκετό κι, αφετέρου, να αναπτυχθεί περαιτέρω. Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, ορισμένοι από τους χόνδρους στους σκελετούς τους αρχίζουν να σκληραίνουν καθώς αρχίζει η διαδικασία σύντηξης των οστών. Για παράδειγμα, το κρανίο ενός μωρού αποτελείται από πέντε διαφορετικά μέρη χόνδρινου οστού, τα οποία αποτελούν το «μαλακό σημείο» του κεφαλιού ενός νεογέννητου. Αυτά τα οστά μεγαλώνουν μαζί για να σχηματίσουν ένα συμπαγές, ενοποιημένο κρανίο με το χρόνο.

Η διαδικασία σκλήρυνσης ξεκινά λίγο μετά τη γέννηση και συνήθως διαρκεί για ολόκληρη την περίοδο ανάπτυξης του παιδιού, μέχρι να φτάσει περίπου στην ηλικία των 20 ετών. Τα κορίτσια συνήθως σταματούν να αναπτύσσονται ένα ή δύο χρόνια πριν, ενώ μερικά αγόρια μπορεί να σταματήσουν ένα ή δύο χρόνια αργότερα. Ως εκ τούτου, ένα παιδί σταματά να αναπτύσσεται όταν τα οστά έχουν ως επί το πλείστων σταματήσει να συγχωνεύονται.

Σημαντικοί παράγοντες για την προστασία των οστών του μωρού

Είναι σημαντικό να προστατεύετε τα οστά του νεογέννητού σας. Αυτό γίνεται αρχικά μέσω της τροφής και στη συνέχεια μέσω της κατάλληλης άσκησης.

Διατροφή για τα οστά του νεογέννητου μωρού σας

Βεβαιωθείτε ότι τρέφεται με μια καλή και ισορροπημένη διατροφή γεμάτη θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των οστών. Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία των οστών, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Τόσο το μητρικό γάλα όσο και οι βρεφικές φόρμουλες περιέχουν υψηλή ποσότητα αυτής της βιταμίνης. Μόλις εισαχθεί η στερεά τροφή, η διατροφή του μωρού σας θα πρέπει να περιλαμβάνει άφθονη βιταμίνη D και ασβέστιο.

Εδώ είναι μερικές επιλογές φαγητού που μπορείτε να δώσετε στο νεογέννητο παιδί σας:

  1. Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  2. 2. Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος, σαρδέλες και πέστροφες (ελέγξτε για δυνητικά υψηλά επίπεδα υδραργύρου που υπάρχουν σε ορισμένα ψάρια πριν τα σερβίρετε το παιδί σας).
  3. Καρποί, σπόροι και λαχανικά όπως αμύγδαλα, τόφου, ψωμί, ροφήματα σόγιας, λευκά φασόλια, σπανάκι και μπρόκολο
  4. Τροφές και φρούτα πλούσιες σε βιταμίνη D όπως κρόκοι αυγών, πλιγούρι βρώμης, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, πορτοκάλια, παπάγια, φράουλες και ανανάς

Δραστηριότητες για την ανάπτυξη των οστών του μωρού

Τα οστά μπορούν να ενισχυθούν με τη συμμετοχή σε ασκήσεις που φέρουν βάρος. Ομοίως, οι δραστηριότητες του παιδιού σας βάζουν βάρος στο οστό, το οποίο βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρότερων οστών. Μια οικογενειακή ρουτίνα προπόνησης ή μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα μπορεί να δοκιμάσει με ασφάλεια τα οστά και τους μύες σας και να ενισχύσει την καλή υγεία των οστών σε όλη την ενήλικη ζωή.

Ακολουθούν μερικές από τις ασκήσεις που φέρουν βάρος και κορυφαίες επιλογές δραστηριοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ισχυρότερων οστών:

  1. Άτυπα αθλήματα

Ενθαρρύνετε την τακτική σωματική δραστηριότητα όπως περπάτημα, τρέξιμο και πεζοπορία για τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα.

  1. Χορός

Οι κινήσεις πρέπει να είναι δυνατές, γρήγορες, να αλλάζουν κατεύθυνση και προοδευτικά πιο επιδέξιες για να «φορτώνουν» τα οστά.

  1. Αγώνες εμποδίων

Δημιουργήστε μια διαδρομή μέσα στο σπίτι με παιχνίδια για εμπόδια. Μπορείτε να βάλετε ακόμα και ταινία στο πάτωμα για μεγαλύτερη δυσκολία! Η πρόσκρουση των πελμάτων στο έδαφος θα ενισχύσει τη δύναμη των οστών του παιδιού σας.

Αν και τα οστά μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, η δύναμή τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και σε όλη τη διαδικασία γήρανσης. Ως εκ τούτου, κάθε παιδί πρέπει να τρέφεται καλά με τη σωστή διατροφή και να ασκείται για να ζήσει μια δραστήρια και μακρά ζωή με υγιή οστά.