Τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων, αν και ανά περιόδους κοινωνικά ορισμένα, αποτελούν συχνά «αίνιγμα» και τακτικά αμφισβητούνται. Στις μέρες μας, πολλά από τα παλαιότερα στερεότυπα που αφορούν το ανδρικό φύλο έχουν ανατραπεί και είναι ευρέως αποδεκτό πως αγόρια και κορίτσια έχουν τις ίδιες ανάγκες συναισθηματικής έκφρασης και σύνδεσης.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, ορισμένα αγόρια καταπιέζονται να καλλιεργήσουν μια «ταυτότητα» που θέλει το αρσενικό «ανθεκτικό» και συναισθηματικά κλειστό. Μια τέτοια περιοριστική προσέγγιση στην ανατροφή των αγοριών μας μπορεί να έχει σοβαρές  επιπτώσεις στη συνολική μελλοντική τους υγεία όπως άγχος, παχυσαρκία, εμφάνιση διαβήτη και καρδιακών παθήσεων.

Γιατί να «αγκαλιάσετε» τις τρυφερές πλευρές του γιού σας

Το να υποστηρίζετε τα αγόρια σας στις ευάλωτες στιγμές τους είναι σημαντικό για την ανάπτυξης της συναισθηματικής τους νοημοσύνης και της αποδοχής του εαυτού τους. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αποκτούν αυτογνωσία, δεν φοβούνται να έρθουν «κοντά» με τους ανθρώπους γύρω τους και επικοινωνούν σε όλα τα επίπεδα πιο εποικοδομητικά.

Γενικότερα, όταν στοχεύουμε στην πολύπλευρη ανάπτυξη των αγοριών μας και αποδεχόμαστε τις ποικίλες εκδοχές του ανδρισμού, συμβάλλουμε όχι μόνο στην ατομική τους υγεία αλλά και σε μια συνολικά πιο υγιή, ισορροπημένη και ασφαλή κοινωνία.

 

Πώς ανοίγεται ο «δρόμος» της ενσυναίσθησης

 

· Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράζει ελεύθερα τα όποια συναισθήματά του.

 

· Προτρέψτε το να παραδέχεται τα τυχόν λάθη του.

 

· Επιβραβεύστε την καλοσύνη και τις πράξεις φροντίδας προς τους συνανθρώπους του.

 

· Αποφύγετε τις απαγορεύσεις και τις «ταμπέλες» που αφορούν το φύλο του ως προς τα παιχνίδια ή τα χρώματα που επιλέγει.

 

· Συζητήστε έννοιες και ηθικές αξίες σημαντικές στη ζωή μας, όπως ο σεβασμός.

 

· «Καλωσορίστε» τα αγόρια σας στην κουζίνα για να ετοιμάσετε μαζί αγαπημένα σας γεύματα.

 

· Καλλιεργείστε ένα οικογενειακό περιβάλλον φροντίδας και αλληλοκατανόησης επιλύοντας συγκρούσεις και εντάσεις με ψυχραιμία.

 

· Εκφράστε στο παιδί σας τις απόψεις σας για κοινωνικά θέματα όπως η λεκτική και σωματική βία.

 

· Κατανοήστε την έντονη ανάγκη ειδικά των εφήβων να είναι αρεστοί και αποδεκτοί από τους συνομηλίκους τους και δώστε τους τον απαραίτητο «χώρο» και χρόνο να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα, αναλογιζόμενοι μόνοι τους το τι είναι λάθος και τι σωστό.