Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να επισπεύσουν απειλητικές για τη ζωή καρδιακές αρρυθμίες σε παιδιά με σχετική προδιάθεση, η οποία μπορεί να μην έχει ακόμη διαγνωστεί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Heart Rhythm.

Τι έδειξαν τα ευρήματα των ερευνητών

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, σε μια προσπάθεια διερεύνησης περιστατικών παιδιών με ξαφνική απώλεια συνείδησης ενώ έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια. Στις 22 περιπτώσεις που εντόπισαν, τα παιχνίδια πολέμου ήταν για πολλούς παίκτες (62%) το πιο συχνό έναυσμα. Μάλιστα, μερικά από αυτά τα παιδιά (18%) πέθαναν μετά από καρδιακή ανακοπή. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η έρευνα για την απώλεια συνείδησης των παιδιών οδήγησε στην διάγνωση με ένα σημαντικό καρδιακό πρόβλημα πολλών μελών των οικογενειών τους, μόλις 3 στα 10 παιδιά είχαν ήδη διαγνωστεί με προααρυθμίες. Η κατεχολαμινεργική πολυμορφική κοιλιακή ταχυκαρδία (CPVT) και το συγγενές σύνδρομο μακρού QT (LQTS) τύποι 1 και 2 ήταν οι πιο συχνές υποκείμενες αιτίες.

Ποιος «μηχανισμός» πυροδοτεί τις επικίνδυνες αρρυθμίες

Η παθοφυσιολογική βάση για το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές, έγκειται στην αδρενεργική διέγερση που σχετίζεται με το συναισθηματικά φορτισμένο περιβάλλον των videogames. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο των καρδιακών επεισοδίων πολλοί από τους ασθενείς βρίσκονταν σε κατάσταση ενθουσιασμού, έχοντας μόλις κερδίσει ή είχαν χάσει παιχνίδια.

Καταλήγοντας οι ερευνητές, σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι από την ενασχόληση με βιντεοπαιχνίδια που προκαλούν έντονη συγκίνηση, θα πρέπει να επισημαίνονται στους γονείς παιδιών με προαρρυθμική καρδιακή διάγνωση και σε κάθε παιδί με ιστορικό συγκοπής καταπόνησης απροσδιόριστης αιτιολογίας. Επιπλέον, τυχόν μελλοντικά προγράμματα προληπτικού ελέγχου που στοχεύουν στον εντοπισμό αθλητών που διατρέχουν κίνδυνο για κακοήθη αρρυθμία θα πρέπει να περιλαμβάνουν αθλητές που εξετάζονται για συμμετοχή σε eSports.

Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι το δείγμα της εν λόγω έρευνας είναι μικρό και θα πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα.