Στο τρίτο τρίμηνο, πολλά συμπτώματα εγκυμοσύνης εξαφανίζονται κι αντικαθίστανται από νέα. Έτσι, είναι πιθανό να μην αναγνωρίσετε εκείνα που σκοπό έχουν να σας προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το μωρό σας. Ποια είναι λοιπόν τα ανησυχητικά συμπτώματα στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης;

Τα συμπτώματα στο τρίτο τρίμηνο που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, αναζητείστε αμέσως ιατρική βοήθεια:

#1 Ξαφνική μείωση της κίνησης του μωρού

Όταν πρόκειται για την υγεία του μωρού σας, η μείωση της κίνησης είναι ένα από τα κύρια σημάδια κινδύνου στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κογκρέσο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), θα πρέπει να αρχίσετε να μετράτε τις κλωτσιές/κινήσεις του μωρού την 28η εβδομάδα. Εάν έχετε εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, συνιστάται η έναρξη στις 26 εβδομάδες. Αφού παρακολουθείτε για κάποιο χρονικό διάστημα, θα αρχίσετε να μαθαίνετε τι είναι φυσιολογικό για το μωρό σας. Ενώ η κίνηση μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, μια απότομη πτώση ή διακοπή είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα του γ΄ τριμήνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

#2 Κολπική αιμορραγία

Ένα άλλο από τα σημάδια κινδύνου στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η αιμορραγία. Ωστόσο, δεν είναι πάντα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε παχύρρευστη έκκριση με ραβδώσεις αίματος που μπορεί να έχουν έντονο κόκκινο, ροζ ή σκούρο καφέ χρώμα. Αυτό δείχνει απλά ότι η μήτρα σας μαλακώνει, λεπταίνει και διαστέλλεται. Μια άλλη τυπικά μη σοβαρή αιτία αιμορραγίας είναι το σεξ, η τριβή από το οποίο μπορεί να ερεθίσει τον κόλπο, προκαλώντας μικρές κηλίδες αίματος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και από κολπικές εξετάσεις που προκαλούν ενόχληση. Και στις δύο περιπτώσεις το αίμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ.

Ενώ η αιτία της αιμορραγίας σας μπορεί να είναι φυσιολογική, εφόσον δεν είστε επαγγελματίας, καλό είναι να μην κάνετε αυτοδιάγνωση και να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας. Απειλητικές για την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας αιτίες αιμορραγίας στο γ΄ τρίμηνο της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν: ασθένειες ή λοιμώξεις, πολύποδες του τραχήλου ή ινομυώματα της μήτρας, πρόδρομο πλακούντα, αποκόλληση πλακούντα.

#3 Σοβαρός πόνος

Ο έντονος πόνος είναι επικίνδυνο σημάδι σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης. Αν και είναι εντάξει να αισθάνεστε δυσφορία και πόνους στην πορεία, δεν είναι ποτέ φυσιολογικό να έχετε έντονο πόνο. Οι συσπάσεις Braxton-Hicks αναμένονται κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης, αλλά θα πρέπει να τις αισθάνεστε σαν κράμπες, όπως εκείνες της περιόδου. Αν και αυξάνονται σε ένταση, εάν αισθάνεστε πόνο, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τα επείγοντα. Μια άλλη αιτία βραχύβιων, ξαφνικών, αιχμηρών πόνων θα μπορούσε να είναι το λεγόμενο «lightning crotch». Αυτό συμβαίνει κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όταν το μωρό σας πέφτει, έχει πιο δυνατές κλωτσιές ή όταν τα ηβικά οστά σας χωρίζονται στο πλαίσιο προετοιμασίας του σώματός σας για τον τοκετό.

Ενώ υπάρχουν φυσιολογικές αιτίες για τον πόνο, εάν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο ή πόνο που δεν υποχωρεί, επισκεφτείτε τα επείγοντα, καθώς μπορεί να είναι ένα από τα ανησυχητικά σημάδια κινδύνου στο γ΄ τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ορισμένες σοβαρές αιτίες περιλαμβάνουν: ινομυώματα μήτρας, πρόδρομος πλακούντας, προεκλαμψία, λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, νευρολογικά προβλήματα.

#4 Πυρετός

Όταν είστε έγκυος, το να έχετε πυρετό είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας δεδομένου ότι μπορεί να υποδεικνύει μια λοίμωξη. Η μόλυνση θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, θα μπορούσε να υποδεικνύει πιο σοβαρά προβλήματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα, όπως: αναπνευστικές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, νεφρικές λοιμώξεις, μολύνσεις των γεννητικών οργάνων, τροφική δηλητηρίαση.

Πυρετός 38 βαθμών Κελσίου και άνω θα πρέπει πάντα να αναφέρεται στον γιατρό σας, προκειμένου να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία του πυρετού και να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση στο μωρό σας, εάν χρειάζεται.

#5 Εμετός

Ο εμετός είναι ένα σύμπτωμα του τρίτου τριμήνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε, εκτός εάν γνωρίζετε ότι είναι καλοήθης. Στο α΄ και το β΄ τρίμηνο, συνήθως αναμένονται εμετοί και ναυτία. Ωστόσο, στο τρίτο τρίμηνο είναι λιγότερο πιθανά συμπτώματα. Μερικές έγκυες υποφέρουν από πρωινή ναυτία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή κατά διαστήματα. Ωστόσο, εάν η πρωινή σας ναυτία σταμάτησε πριν από εβδομάδες και ξαφνικά είστε ξανά αδιάθετες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να μάθετε την αιτία.

Αν και μπορεί να είναι απλώς η γρίπη, ο εμετός μπορεί να είναι ένα σημάδι κινδύνου στο γ΄ τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το οποίο πιθανώς να σηματοδοτεί: ορισμένες λοιμώξεις που μπορεί να είναι επικίνδυνες για το μωρό, τροφική δηλητηρίαση που ανάλογα με την αιτία μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, προεκλαμψία. Αν και σε αυτό το σημείο πιθανότατα έχετε ήδη διαγνωστεί με την πάθηση, αν έγινε λάθος διάγνωση, ο εμετός μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

#6 Κάψιμο ή δυσκολία στην ούρηση

Η συχνοουρία είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Εάν, ωστόσο, αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ούρηση, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι κινδύνου στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Προσέξτε για: μια παρόρμηση για ούρηση αλλά λίγα ούρα περνούν όταν πηγαίνετε, μια αίσθηση καψίματος, πυρετό ή ρίγη, ούρα με χρώμα αίματος. Όλ’ αυτά μπορεί να είναι σημάδια ουρολοίμωξης. Μια μη θεραπευμένη ουρολοίμωξη στην έγκυο μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη των νεφρών ή πρόωρο τοκετό. Ευτυχώς, η θεραπεία είναι συνήθως απλή: μια σειρά αντιβιοτικών θα πρέπει να κάνει τη δουλειά.

#7 Κατάθλιψη ή άγχος

Ενώ είναι σύνηθες να έχετε εναλλαγές στη διάθεση και να αισθάνεστε νευρικές σε ορισμένα σημεία της εγκυμοσύνης, τα έντονα συναισθήματα θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια διαταραχή ψυχικής υγείας. Πολλές φορές, αυτά τα συναισθήματα παραμένουν ή εντείνονται μετά την εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιλόχεια κατάθλιψη και, σε σπάνιες περιπτώσεις, επιλόχεια ψύχωση. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μωρό σας που μεγαλώνει. Μια πρόσφατη μελέτη συνέδεσε το στρες και την κατάθλιψη με αλλαγές στον πλακούντα, οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν τη δραστηριότητα των γονιδίων. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να είναι μακροπρόθεσμα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με συμπεριφορικές και συναισθηματικές διαταραχές κατά την παιδική ηλικία.

Πολλοί άνθρωποι παραμελούν να λάβουν βοήθεια επειδή αισθάνονται ότι είναι εγωιστικό ή όχι σημαντικό. Ωστόσο, η λήψη βοήθειας είναι ένα από τα πιο ανιδιοτελή πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το μωρό σας. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με έναν γονέα που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα δύσκολα συναισθήματά του, μαθαίνει να αντικατοπτρίζει αυτή τη συναισθηματική ρύθμιση. Με λίγα λόγια, μια ευτυχισμένη μαμά ισούται με ένα ευτυχισμένο μωρό.