Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι κομβικής σημασίας για όλους, αλλά κυρίως για τις νέες μαμάδες. Όχι μόνο οι νέες μαμάδες συνήθως παλεύουν με τη στέρηση ύπνου, τη σωματική ανάκαμψη από τον τοκετό και τις ορμονικές αλλαγές, αλλά πολλές είναι και εκείνες που θηλάζουν. Η αμερικανική Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας συνιστά οι θηλάζουσες να πίνουν 16 φλιτζάνια νερό την ημέρα για να αναπληρώσουν το επιπλέον νερό που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να παράγει μητρικό γάλα.

Πώς θα παραμείνει η νέα μαμά ενυδατωμένη;

Και γνωρίζουμε ότι γενικά, το νερό βοηθά στη βελτίωση σχεδόν κάθε πτυχής της υγείας μας. Ωστόσο, με όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή μιας νέας μαμάς, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να παραμείνετε ενυδατωμένη.  Με αυτές τις συμβουλές όμως, μπορείτε να τα καταφέρετε:

Αξιοποιείστε τον χρονοδιακόπτη

Ναι, καλά καταλάβετε! Ρυθμίστε έναν χρονοδιακόπτη, ώστε να σας υπενθυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να πίνετε νερό μιας και η φροντίδα του νεογέννητου μπορεί να σας συνεπάρει. Ρυθμίζοντας ένα χρονόμετρο στο τηλέφωνό μας ή στο ρολόι μας ώστε να χτυπάει κάθε τόσο, οι μαμάδες μπορούν να πίνουν το νερό με συνέπεια.

Αποφύγετε ό,τι σας αφυδατώνει

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία όταν καταναλώνουμε ενώ νομίζουμε ότι ξεδιψάμε, στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ροφήματα όπως ο καφές, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά ή οι χυμοί μπορούν πραγματικά να μας αφυδατώσουν.

Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι γνωστά για την αφυδάτωση που προκαλούν στο σώμα ενώ υπάρχουν και πρόσθετα σάκχαρα στον χυμό και τη σόδα που μας κάνουν να διψάμε.

Ακούστε το σώμα σας

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ «αν διψάτε, είστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι και αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, κόπωση, ζάλη και άλλα». Για να τα αποτρέψετε, θα πρέπει να παραμείνετε πάνω από το επίπεδο ενυδάτωσης σας και να μην φτάνετε σε σημείο έντονης δίψας.

Απλές ενδείξεις όπως ένα στεγνό στόμα ή ξηρά χείλη και γλώσσα είναι δείκτες ότι το σώμα σας χρειάζεται νερό για να ενυδατωθεί. Εάν ιδρώνετε ή καταβάλλετε ενέργεια, μην περιμένετε πολύ. Διατηρήστε το νερό ή τις επιλογές ενυδάτωσης προσβάσιμες και άφθονες.

Δοκιμάστε νερό εμπλουτισμένο με φρούτα ή λαχανικά

Φαίνεται όμορφο, αλλάζει λίγο τη γεύση του νερού και είναι απολύτως φυσικό – χωρίς τεχνητά αρώματα ή πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον, θα λάβετε τα οφέλη βιταμινών και μετάλλων από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό έχει προστεθεί στο νερό.

Οι δημοφιλείς συνδυασμοί περιλαμβάνουν νερό με λεμόνι-λάιμ, κράνμπερι ρόδι ή μέντα αγγουριού.

Η ενυδάτωση στο πιάτο σας

Η ενυδάτωση μπορεί να βελτιωθεί και τρώγοντας. Αρκεί να τρώμε τροφές που είναι άφθονες σε υγρά. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε τροφές με βάση το νερό στη διατροφή σας για επιπλέον ενυδάτωση καθώς τρώτε σνακ.

Τροφές όπως το καρπούζι, τα σταφύλια και το αγγούρι δεν είναι μόνο γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που είναι καλά για εμάς, αλλά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό.