Ο ερχομός ενός νεογέννητου στο σπίτι είναι αναμφισβήτητα ένα χαρμόσυνο γεγονός για το ζευγάρι, αλλά δεν είναι μυστικό ότι η ζωή αλλάζει δραματικά μετά την απόκτηση ενός μωρού. Όταν ήσασταν οι δυο σας, είχατε περισσότερο χρόνο ο ένας για τις ανάγκες του άλλου και την αμοιβαία απόλαυση. Μόλις γίνετε γονείς, είναι εύκολο να χαθείτε στους νέους σας ρόλους ως μαμά και μπαμπάς. Επομένως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ήσασταν ζευγάρι πρώτα. Αντί να βλέπετε το μωρό σας ως το κέντρο του κόσμου σας, σκεφτείτε τον ερχομό του ως ένα γεγονός που βελτιώνει τη ζωή σας με το ταίρι σας.

Τρεις τρόποι με τους οποίους ένα μωρό αλλάζει τη σχέση σας

*Και οι δύο αναλαμβάνετε νέους ρόλους

Καθώς προσαρμόζεστε στην καθημερινότητα του παιδιού σας, έρχεστε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με την άποψη του συντρόφου σας, για την ανατροφή του παιδιού, η οποία είναι πιθανό να διαφέρει από τη δική σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση και διαφωνία για μια σειρά ζητήματα, όπως το πού θα κοιμάται το μωρό (στο κρεβάτι μαζί σας ή στην κούνια του), τον θηλασμό (αποκλειστικός ή/και μπουκάλι), το ποιος έχει σειρά να ξυπνήσει και να ταΐσει το νεογέννητο, το πώς θα μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού (ο ένας γονέας μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα ή λιγότερα από πριν).

*Δεν κοιμάστε καλά κι αυτό εντείνει το στρες

Η στέρηση ύπνου είναι σχεδόν αναπόφευκτη με ένα νέο μωρό. Και το να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας για να φροντίζετε ένα βρέφος που κλαίει μπορεί να σας κάνει ευερέθιστους, κυκλοθυμικούς, ακόμη και καταθλιπτικούς. Αλλά ακόμη κι αν δεν έχετε επιλόχεια κατάθλιψη ή άγχος, τα συναισθήματά σας θα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, καθιστώντας το δύσκολο να είστε τρυφεροί με τον σύντροφό σας.

*Σας λείπει ο αυθορμητισμός

Εάν συνηθίζατε να βγαίνετε το Σαββατόβραδο για φαγητό και ποτό ή να περνάτε το Σαββατοκύριακο κάνοντας πεζοπορία ή ξενυχτώντας με φίλους, αυτά δεν αποτελούν πια επιλογή αφού το μωρό δίνει το ρυθμό στην καθημερινότητά σας. Και η αίσθηση του αυθορμητισμού που τείνει να κρατά τις σχέσεις συναρπαστικές πάει περίπατο – το ίδιο και το σεξ. Εξάλλου, οι αλλαγές στο σώμα σας (πρησμένο και ευαίσθητο στήθος, κολπική ξηρότητα, ορμονικές αλλαγές, κ.λπ.) σε συνδυασμό με την κούραση, δεν ευνοούν την ερωτική διάθεση.

Πώς να κρατήσετε την «σπίθα» ζωντανή

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς προσαρμόζεστε στη νέα σας ταυτότητα:

#1 Μιλήστε

Κάθε άτομο θα ανταποκριθεί και θα προσαρμοστεί στο να γίνει γονιός με διαφορετικούς τρόπους κι αυτό μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις και συγκρούσεις. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το τι χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα, να είστε υπομονετικοί με τον σύντροφό σας και να ακούτε την άποψή του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μερικά λεπτά κάθε μέρα, όπου εστιάζετε αποκλειστικά ο ένας στον άλλο και ότι στον χρόνο αυτό θα μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για την ημέρα σας και για το πώς αισθάνεστε.

#2 Προγραμματίστε ένα ραντεβού

Οι μέρες των αυθόρμητων δείπνων ή των εκδρομών έχουν περάσει, γι’ αυτό προγραμματίστε εκ των προτέρων. Όταν αισθάνεστε έτοιμοι να αφήσετε το μωρό σας με ένα μέλος της οικογένειας ή μια μπέιμπι σίτερ για λίγες ώρες, κλείστε τα κινητά και περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Αν νιώθετε πολύ κουρασμένοι για να βγείτε έξω, απλά παραγγείλτε φαγητό στο σπίτι και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί.

#3 Δείξτε την εκτίμησή σας

Η εργασία, η ανατροφή μιας οικογένειας και η διαχείριση ενός νοικοκυριού μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Συχνά οι γονείς μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν αγανάκτηση επειδή αισθάνονται ότι δεν τους εκτιμούν. Θυμηθείτε να δείχνετε την εκτίμησή σας για όλα όσα κάνει ο σύντροφός σας, όσο μικρά κι αν είναι.

#4 Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Η κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν δεν κοιμάστε αρκετά. Η έλλειψη ύπνου θα σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και πιο ευερέθιστοι από το κανονικό. Μπορεί να είναι δύσκολο να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο, αλλά κάντε ό,τι μπορείτε για να κοιμάστε περισσότερο και καλύτερα.

#5 Ζητήσετε βοήθεια

Πολλά ζευγάρια μπορεί να τσακωθούν για τις δουλειές του σπιτιού, γι’ αυτό σκεφτείτε να ζητήσετε βοήθεια για πρακτικά πράγματα, όπως να πάρετε κάποιον να σας βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού, να στείλετε τα ρούχα σας για σιδέρωμα στο καθαριστήριο ή να ζητήσετε από τη μητέρα σας να σας στείλει ένα τάπερ με φαγητό.

#6 Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι από τη φροντίδα του μωρού σας, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε την ενέργεια για να αφιερώσετε χρόνο στον σύντροφό σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας είτε χαλαρώνοντας με ένα βιβλίο, είτε βλέποντας ην αγαπημένη σας σειρά, είτε κάνοντας μια μάσκα προσώπου είτε κάνοντας ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο, για να νιώσετε καλύτερα.

#7 Μην αμελείτε το σεξ

Πολλοί άνθρωποι θα δυσκολευτούν να βρουν την ενέργεια ή την τάση να βρουν χρόνο για σεξ μετά την απόκτηση ενός μωρού, ειδικά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση. Ωστόσο, το σεξ είναι ένας τρόπος να δεθείτε και να αισθανθείτε συνδεδεμένοι με τον σύντροφό σας. Κρατήστε ανοιχτό τον διάλογο για το πώς νιώθετε και βρείτε μια λύση που θα σας κρατά και τους δύο χαρούμενους. Δεν έχετε διάθεση για σεξ; Τα χάδια, οι αγκαλιές και τα φιλιά θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε να εκδηλώνετε την έλξη και το ερωτικό ενδιαφέρον ο ένας στον άλλον.

#8 Μην χάνετε το χαμόγελό σας

Όταν όλα τα άλλα αποτύχουν, θυμηθείτε την αίσθηση του χιούμορ σας. Συνεχίστε να χαμογελάτε και να γελάτε με τον σύντροφό σας.