Η ψυχική δύναμη είναι μια από τις κορυφαίες αρετές, καθώς τα δυνατά παιδιά είναι προετοιμασμένα για τις προκλήσεις που θα συναντούν καθώς μεγαλώνουν. Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, η ψυχική δύναμη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ενεργούν με σκληρότητα ή ότι θα πρέπει να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους. Αντίθετα, τα ψυχικά δυνατά παιδιά είναι ανθεκτικά και έχουν το θάρρος και την αυτοπεποίθηση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενσταλάξετε ψυχική δύναμη στα παιδιά.

Πώς θα ενσταλάξουμε ψυχική δύναμη στα παιδιά

Τα παιδιά που είναι ψυχικά δυνατά είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα, να ξεπεράσουν μια αποτυχία και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν ψυχική δύναμη, μπορούμε να ακολουθήσουμε μια προσέγγιση βασισμένη σε τρεις άξονες:

  • Βοηθήστε τα να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, ώστε να μην ενεργούν βάσει αυτών αλλά βάσει της λογικής τους.
  • Δείξτε τους πώς να έχουν θετική δράση.
  • Διδάξτε τους να αντικαθιστούν τις αρνητικές σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και αισιόδοξες σκέψεις.

Δείξτε τους τον τρόπο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξετε στα παιδιά ψυχική δύναμη είναι να αντικατοπτρίσετε αυτές τις ιδιότητες στη δική σας ζωή. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αντιδρούν σε διαφορετικές καταστάσεις παρακολουθώντας τους γονείς τους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να γνωρίζετε τη δική σας ψυχική δύναμη και να εργαστείτε σε τομείς που χρειάζονται βελτίωση.

Δείξτε τους πώς να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους

Εάν το παιδί σας αποφεύγει οτιδήποτε τρομακτικό, δεν θα αποκτήσει ποτέ την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το άβολο αίσθημα της ανασφάλειας ή ακόμα και του φόβου. Είτε το παιδί σας φοβάται το σκοτάδι είτε φοβάται να γνωρίσει νέους ανθρώπους, βοηθήστε το να αντιμετωπίσει τους φόβους του κάνοντας ένα βήμα την φορά, ακόμα και αν είναι μικρό.

Εμψυχώστε το, επαινέστε τις προσπάθειές του και επιβραβεύστε το για το θάρρος του. Έτσι θα μάθει ότι είναι ικανό και ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα πράγματα που το τρομάζουν.

Αφήστε τα να κάνουν λάθη

Διδάξτε στο παιδί σας ότι τα λάθη αποτελούν μέρος της μαθησιακής διαδικασίας, ώστε να μην ντρέπεται ή να μην φοβάται όταν κάνει ένα λάθος. Επιτρέψτε τις φυσικές συνέπειες όταν είναι ασφαλές να το κάνετε και μιλήστε για το τι μπορεί να κάνει για να αποφύγει να κάνει το ίδιο λάθος την επόμενη φορά.

Ενθαρρύνετε την θετική αυτό-ομιλία

Είναι δύσκολο για τα παιδιά να αισθάνονται ψυχικά δυνατά όταν βομβαρδίζουν τον εαυτό τους με άσχημα σχόλια ή όταν σκέφτονται το χειρότερο πιθανό σενάριο για την έκβαση μιας κατάστασης. Διδάξτε στο παιδί σας να επαναπροσδιορίζει τις αρνητικές σκέψεις για να μπορεί να σκέφτεται πιο ρεαλιστικά και αισιόδοξα.

Η ανάπτυξη μιας ρεαλιστικής, αλλά αισιόδοξης προοπτικής μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν δύσκολες στιγμές και να ανακάμψουν από αποτυχίες.