Η συστηματική άσκηση ενδυναμώνει το σώμα, αυξάνει τις αντοχές και σάς βοηθάει να ελέγχετε περισσότερο τις αναπνοές σας, κάτι θα σας φανεί πολύ χρήσιμο την ώρα της γέννας. Βεβαίως, δεν είναι τώρα η ώρα για να μάθετε σκι ούτε για να ξεκινήσετε μαθήματα latin. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές άλλες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την ευλυγισία σας και να δυναμώσετε το σώμα σας, ενώ είστε έγκυος.

Αλλά, πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει το πράσινο φως από τον γιατρό σας, καθώς ορισμένες καταστάσεις (όπως η σοβαρή αναιμία, ο πρόδρομος πλακούντας, κ.ά.) μπορούν να αποκλείσουν την άσκηση.

Οι καλύτερες προπονήσεις δύναμης και ευλυγισίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Pilates

Μια κατάλληλη για την εγκυμοσύνη ρουτίνα πιλάτες εστιάζει κυρίως στην ενδυνάμωση του κορμού σας και στην επιμήκυνση των μυών σας, με χαμηλή έως καθόλου πρόσκρουση. Κάτι που θα βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πόνους στην πλάτη και στη βελτίωση της στάσης σας, καθώς και στην ευλυγισία σας (κι όλα αυτά είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια του τοκετού). Αναζητήστε ένα μάθημα προσαρμοσμένο ειδικά για έγκυες γυναίκες ή ενημερώστε τον εκπαιδευτή σας ότι είστε έγκυος ώστε να αποφύγετε κινήσεις που περιλαμβάνουν υπερβολική διάταση ή δεν είναι συμβατές με άλλο τρόπο με την εγκυμοσύνη.

Barre

Τα μαθήματα Barre – ένας συνδυασμός πιλάτες, γιόγκα και κινήσεων εμπνευσμένων από το μπαλέτο – είναι εξαιρετικά για τις γυναίκες που είναι έγκυες, επειδή περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση του κάτω μέρους του σώματος και του κορμού σας χωρίς πολλά άλματα. Περιλαμβάνουν επίσης ασκήσεις ισορροπίας, οι οποίες σάς είναι απαραίτητες καθώς η εγκυμοσύνη προκαλεί χαλάρωση στους μύες και τους συνδέσμους. Φροντίστε να ενημερώσετε τον εκπαιδευτή σας ότι είστε έγκυος πριν ξεκινήσετε το μάθημα, ώστε να μπορεί να κάνει τροποποιήσεις για τις λίγες ασκήσεις που ενδέχεται να επιβαρύνουν την κοιλιά σας.

Γιόγκα

Η προγεννητική γιόγκα είναι μια άλλη ιδανική προπόνηση για τις μέλλουσες μαμάδες: Ενθαρρύνει τη χαλάρωση, την ευελιξία, την συγκέντρωση και τη βαθιά αναπνοή – όλα αυτά συμβάλλουν στην προετοιμασία για τον τοκετό. Αναζητήστε ένα μάθημα ειδικά προσαρμοσμένο σε έγκυες γυναίκες ή ζητήστε από τον εκπαιδευτή σας να τροποποιήσει τις στάσεις ώστε να είναι ασφαλείς για εσάς (αυτό συνήθως σημαίνει να αποφεύγετε τις βαθιές κάμψεις και τις πλήρεις αναστροφές, όπως τη στήριξη στα χέρια και το κεφάλι λόγω πιθανών προβλημάτων αρτηριακής πίεσης). Αποφύγετε τη Bikram (hot) γιόγκα, καθώς περιλαμβάνει ασκήσεις που σας ζεσταίνουν πάρα πολύ.

Tai Chi

Αυτή η αρχαία μορφή διαλογισμού περιλαμβάνει αργές κινήσεις που επιτρέπουν ακόμη και στους λιγότερο ευλύγιστους να δυναμώσουν το σώμα τους χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. Εάν αισθάνεστε άνετα με αυτή την μορφή γυμναστικής και έχετε σχετική εμπειρία, είναι καλό να συνεχίσετε το τάι τσι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απλώς αναζητήστε μαθήματα ειδικά για την εγκυμοσύνη ή ακολουθήστε ασκήσεις που γνωρίζετε καλά και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με αυτές που απαιτούν ισορροπία.