Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, πείθετε το παιδί σας να ξαπλώσει και να κλείσει τα μάτια του. Λίγη ώρα μετά ακούτε τον ήχο του μικρού σας να τρέχει πάνω κάτω πίσω από την κλειστή πόρτα του υπνοδωματίου του.

Αυτό συμβαίνει όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό και έχετε αρχίσει να πιστεύεται ότι ήρθε η μέρα που φοβόσασταν: Τέλος ο μεσημεριανός ύπνος. Τα καλά νέα είναι ότι ενώ μπορεί να μη χρειάζεται πια έναν υπνάκο, εξακολουθεί να έχει ανάγκη και να επωφελείται από την καθημερινή ξεκούραση.

 

Πότε τα περισσότερα παιδιά κόβουν τον ενδιάμεσο ύπνο;

 

Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται το μεσημέρι κάπου μεταξύ 2,5 και 5 ετών. Υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ότι ήρθε η ώρα να συντομεύσετε ή να κόψετε εντελώς τον υπνάκο του νηπίου σας. Το παιδί σας έχει αρχίσει να αρνείται έντονα τον ύπνο, να ξυπνάει ενδιάμεσα, πολύς νωρίς το πρωί ή στη μέση της νύχτας;

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά κουρασμένο και δεν χρειάζεται πλέον τον ενδιάμεσο ύπνο. Αν ένα παιδί κοιμάται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεμίζει η δεξαμενή του ύπνου του. Έτσι, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τον νυχτερινό ύπνο. Ο μεσημεριανός ύπνος πρέπει να εγκαταλειφθεί προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ ημερήσιου και νυχτερινού ύπνου.

Γιατί είναι σημαντική η ώρα της ησυχίας

 

Ακόμα και αν το παιδί σας δεν κοιμάται πλέον, είναι σημαντικό να έχετε και να έχουν  χρόνο ηρεμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό τους δίνει την ευκαιρία να ξεκουράσουν το σώμα και το μυαλό τους και μπορεί να τα βοηθήσει να αποφύγουν την υπερβολική κόπωση.

 

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο μόνα τους στη μέση της ημέρας χωρίς επιπλέον ερεθίσματα ή αλληλεπίδραση με τους γονείς ή άλλα παιδιά. Το σώμα τους δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ακίνητο. Ο χρόνος που περνούν μόνα τους μπορεί να τα βοηθήσει να ανανεωθούν και να έχουν καλή διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στον ύπνο χωρίς δράματα.

Δραστηριότητες που προάγουν την ξεκούραση

Ακουστικά-ηχητικά βιβλία (audiobooks)

Η ακρόαση ακουστικών βιβλίων μπορεί να είναι τόσο χαλαρωτική όσο και διασκεδαστική. Είναι μια καλή εναλλακτική λύση αντί της οθόνης για τα παιδιά που έχουν ανάγκη να ξαπλώσουν και να χαλαρώσουν. Μπορούν επίσης να ακούν ταυτόχρονα με κάποια άλλη δραστηριότητα. Το να ακούει ένα παιδί μια ιστορία να διαβάζεται δυνατά είναι επίσης ευεργετικό για την ανάπτυξη του.

Ζωγραφική

Τα βιβλία και μπλοκ ζωγραφικής έχουν ιδιαίτερη απήχηση στα παιδιά μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Το να χρωματίζουν μειώνει το άγχος και προάγει τη χαλάρωση. Είναι εξίσου χρήσιμο για τη λεπτή κινητικότητα.

 

Κούκλες

Τα παιδιά μπορούν να ντύσουν, να περιποιηθούν ή να παίξουν ρόλους με τις κούκλες. Οποιεσδήποτε φιγούρες, κούκλες, υπερήρωες ή ζώα τείνουν να λειτουργούν καλά για φανταστικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια της ησυχίας. Σε μερικά παιδιά αρέσει να υποδύονται τον γονέα των «μωρών» τους.

 

Τουβλάκια

Τα οικοδομικά παιχνίδια μπορούν να κρατήσουν το μυαλό του παιδιού σας δημιουργικά απασχολημένο. Καθώς οι λεπτές κινητικές δεξιότητες του παιδιού σας βελτιώνονται, μπορεί να χειρίζεται και να χτίζει με μικρότερα κομμάτια.

 

Παζλ

Τα παζλ μπορούν να απασχολήσουν τα νήπια με χαρά, αρκεί να μην είναι ούτε πολύ δύσκολα ούτε πολύ εύκολα. Ξεκινήστε με χοντροκομμένα παζλ που έχουν μεγάλα κομμάτια και προχωρήστε σε πιο σύνθετα. Επιλέξτε παζλ που μπορεί να ολοκληρώσει με αυτοπεποίθηση μόνο του και δεν θα το απογοητεύσουν.