Το TikTok έχει γίνει ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στους νέους και τους εφήβους. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου είναι σχετικά ακίνδυνο. Ωστόσο, κάθε κοινωνικό δίκτυο έχει τα αρνητικά του σημεία, όπως και το TikTok. Λένε «καλύτερα ο διάβολος που ξέρεις από αυτόν που δεν ξέρεις».

Η σελίδα «για σένα», γνωστή και ως FYP, είναι μια τροφοδοσία βίντεο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) με βάση το περιεχόμενο που έχει ασχοληθεί ο χρήστης στο παρελθόν. Πρόκειται για σκληρό και τρομακτικό ανταγωνισμό για τους σύγχρονους γονείς. Όπως λέγεται ότι ο «διάβολος έχει πολλά ποδάρια», έτσι και το TikTok έχει πολλά challenges.

Τα Tiktok Challenges είναι viral διαγωνισμοί στην εφαρμογή, οι οποίοι μπορούν να δημιουργηθούν σχεδόν από οποιονδήποτε μπορεί να επινοήσει ένα πιασάρικο hashtag και μια ιδέα. Παρότι υπάρχουν κανονισμοί ασφαλείας στην πλατφόρμα, αυτό το «από οποιονδήποτε» είναι πολύ επικίνδυνο, ιδίως όταν αυτός ο κάποιος δεν έχει καλές προθέσεις.

Blackout Challenge

Το «choking challenge» ή  «pass-out challenge», η «blackout challenge» ενθαρρύνει τα παιδιά να κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι να λιποθυμήσουν. «Αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο είναι μια έλλειψη οξυγόνου παρόμοια με εκείνη που συμβαίνει όταν κάποιος πνίγεται, πνίγεται ή έχει καρδιακή ανακοπή», εξηγεί ο Dr. Nick Flynn στο Irish Examiner.

«Εάν έχετε χαμηλό οξυγόνο στον εγκέφαλο για πάνω από τρία λεπτά μπορεί να πάθετε εγκεφαλική βλάβη. Εάν έχετε χαμηλό οξυγόνο στον εγκέφαλο για πάνω από πέντε λεπτά μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο» επισημαίνει. Η τάση συνδέθηκε με περισσότερους από 80 θανάτους όταν πρωτοεμφανίστηκε, σύμφωνα με το CDC.

Στα τέλη Νοεμβρίου του 2022, μια έκθεση του Bloomberg Businessweek συνέδεσε τουλάχιστον 15 θανάτους σε παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω με το blackout challenge τους τελευταίους 18 μήνες και άλλους πέντε θανάτους σε παιδιά ηλικίας 13 και 14 ετών.

Invisible Challenge

Υπάρχει ένα φίλτρο στην πλατφόρμα το οποίο δείχνει μόνο τη σιλουέτα. Μερικοί το χρησιμοποιούν βγάζοντας τα ρούχα τους στην οθόνη. Είναι γυμνοί, αλλά οι άλλοι δεν το βλέπουν γιατί είναι «αόρατοι». Φυσικά, αυτό άφησε πολλούς να αναρωτιούνται αν μπορούν να αφαιρέσουν το φίλτρο.

Έτσι οι χάκερ βρήκαν ευκαιρία να εξαπατήσουν τους «περίεργους» χρήστες να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό που υποτείθεται ότι αφαιρεί το φίλτρο. Στην πραγματικότητα απλά κλέβει τα προσωπικά στοιχεία, που περιλαμβάνουν ακόμα και αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Coin Challenge

Η πρόκληση περιλαμβάνει την ολίσθηση ενός κέρματος πίσω από έναν μερικώς συνδεδεμένο φορτιστή τηλεφώνου. Ενώ αυτή η τάση μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, τα κέρματα μπορεί να χτυπήσουν σε μεταλλικές ακίδες, προκαλώντας σπινθήρες και ζημιές στα ηλεκτρικά συστήματα.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα καμένο κατάστημα στο Holden που αποδίδεται στη δοκιμασία. Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας μαθητής στο Plymouth North High School φέρεται να έβαλε φωτιά στο σχολείο. Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε.