Παρόλο που το νεογέννητό σας δεν μπορεί να κρατήσει ένα βιβλίο ή δεν γνωρίζει τα γράμματα του αλφαβήτου, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να το μυήσετε στο διάβασμα των βιβλίων. Στην πραγματικότητα, το διάβασμα στο μωρό σας παρέχει τα δομικά στοιχεία που χρειάζεται για την ανάπτυξη της γλώσσας καθώς και το εξοπλίζει με τα εργαλεία που χρειάζεται για να αναπτύξει απαραίτητες κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες.

Επιπλέον, σε επιστημονική μελέτη διαπιστώθηκε ότι τα μωρά που τους διαβάζουν καθημερινά, εκτίθενται σε περίπου 78.000 λέξεις κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά, στα οποία διαβάζουν, από τη γέννηση έως την ηλικία των 5 ετών, εκτίθενται σε 1,4 εκατομμύρια λέξεις κατά τη διάρκεια μιας ιστορίας. Αυτή η έκθεση έχει άμεσο αντίκτυπο στις μελλοντικές τους γλωσσικές δεξιότητες και είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για τους γονείς να βοηθήσουν από νωρίς τα παιδιά για ακαδημαϊκή επιτυχία.

Πώς ωφελείται το μωρό από το διάβασμα

Παρόλο που το μωρό σας δεν καταλαβαίνει όλα όσα λέτε, ο εγκέφαλός του επωφελείται από το διάβασμα με διάφορους τρόπους. Εδώ είναι μερικά οφέλη από τα πιο σημαντικά οφέλη από την ανάγνωση:

  • Παρέχει στο μωρό σας πληροφορίες για τον κόσμο γύρω του.
  • Του διδάσκει την σημασία της επικοινωνίας.
  • Το βοηθά να χτίσει τις δεξιότητές του στην ακρόαση, τη μνήμη και το λεξιλόγιο.
  • Είναι μια καλή εισαγωγή για αριθμούς, γράμματα, χρώματα και σχήματα.

Πότε να ξεκινήσετε να του διαβάζετε

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ενθαρρύνει το διάβασμα στο μωρό σας μόλις γεννηθεί, ώστε να μάθει και να αναγνωρίζει την φωνή σας. Παρόλο που τα νεογέννητα δεν καταλαβαίνουν τι διαβάζετε, μπορούν να αναγνωρίσουν τους τόνους και τους ρυθμούς. Επιπλέον, η φωνή σας είναι καταπραϋντική για αυτά.

Μόλις μπορέσετε να εντάξετε το διάβασμα στο πρόγραμμά σας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το κάνετε. Αλλά αν δεν ξεκινήσατε από την γέννηση του παιδιού, μην ανησυχείτε, μιας και δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε. Εφόσον αρχίσετε να διαβάζετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε, το μωρό σας θα επωφεληθεί.

Με τι συχνότητα;

Δείτε το διάβασμα ως μια ευκαιρία για να καθίσετε και να αγκαλιάσετε το μωρό σας, ως μια ευκαιρία να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Οι σύντομες συνεδρίες, περίπου 5-10 λεπτά, είναι καλές, εφόσον το μωρό σας ενδιαφέρεται.

Οι ειδικοί προτείνουν να αφιερώνετε λίγο χρόνο καθημερινά, όπως πριν την ώρα του ύπνου, μετά το μπάνιο τους ή μια άλλη ήρεμη ώρα για να διαβάσετε. Οι καθορισμένοι χρόνοι ανάγνωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να θυμάστε να διαβάζετε και να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για το μωρό σας.