Όταν το παιδί θυμάται να ζητήσει νερό αφού ξαπλώσει για ύπνο, τι να κάνετε; Σηκώνεστε και υπομονετικά του το προσφέρετε. Όταν όμως συνειδητοποιείτε πως πίνει μονάχα μια γουλιά, τότε η υπομονή σας αρχίζει να εξαντλείται. Όταν δε αυτό συμβαίνει βράδυ παρά βράδυ, πόση υπομονή να κάνετε πια;

Μα γιατί το παιδί να ζητά συνέχεια νερό; Υπάρχει μήπως κάποιο μυστήριο που κρύβεται πίσω από αυτή την ενοχλητική, επίμονη και περίεργη κατάσταση;

Γιατί τα παιδιά ζητούν νερό το βράδυ

Τα παιδιά συχνά ζητούν νερό ακριβώς τη στιγμή που θέλουμε να χαλαρώσουμε ύστερα από μια κουραστική και δύσκολη μέρα.

Πριν προτρέξετε να βγάλετε συμπεράσματα ή να κάνετε παρατήρηση στο παιδί ώστε αυτό που κάνει να αλλάξει, θυμηθείτε πως αυτή η τυπική νυχτερινή συνήθεια είναι πιο περίπλοκη από όσο ενδεχομένως φαντάζεστε.

Στην πραγματικότητα, με αυτό το απλό και ίσως ακατάλληλο αίτημα, το παιδί σας σας ζητά κάτι άλλο.

Είναι η ανάγκη του να ξέρει πως μπορεί να βασιστεί σε εσάς ό,τι κι αν γίνει. Ακόμη και τη νύχτα που το σπίτι ησυχάζει και είναι ώρα ξεκούρασης για όλη την οικογένεια, το παιδί θέλει να είναι βέβαιο πως αν καλέσει τη μαμά και το μπαμπά, θα είναι εκεί για εκείνο. Το παιδί σας θέλει να ξέρει πως οι γονείς του είναι πάντοτε σε εγρήγορση και έτοιμοι να το προστατέψουν.

Επομένως, καθησυχάστε το. Τα μικρότερα παιδιά άλλωστε εξαρτώνται πολύ από εσάς, πόσο μάλλον τη νύχτα που το σκοτάδι μπορεί να τα τρομάζει.

Κάτι περισσότερο από μια απλή δίψα

Δεν πρόκειται για δίψα εάν το παιδί σας ζητά κάθε μα κάθε βράδυ νερό. Το νερό δεν είναι παρά μια πρόφαση. Φυσικά και μερικές φορές μπορεί να είναι μια πραγματική ανάγκη, αλλά τις περισσότερες, υπάρχει μια άλλη, συναισθηματικής φύσεως ανάγκη.

Μια τελευταία αγκαλιά ή ένα ακόμη γλυκό φιλί. Ένα παραπάνω χάδι. Αυτά κρύβονται πίσω από το περίεργο φαινόμενο της επαναλαμβανόμενης νυχτερινής δίψας.

Η παρήγορη, ή ίσως και όχι, πτυχή αυτής της κατάστασης είναι ότι δεν θα διαρκέσει μια ζωή.

Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να απολαμβάνουμε όλες αυτές τις καταστάσεις, ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή μπορεί να μας «τρελαίνουν». Αργότερα, αυτό το «χρυσό» στάδιο θα ξεπεραστεί. Γιατί επομένως να χάσουμε την ευκαιρία να το χαρούμε..;