Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ξεσπάσματα θυμού ορίζονται ως συναισθηματικές εκρήξεις οργής και αφορούν κυρίως παιδιά από 1 έως 5 ετών. Ουσιαστικά, είναι ξαφνικά, ανεξέλεγκτα επεισόδια θυμού και κλάματος, χωρίς τις περισσότερες φορές κάποιον προφανή λόγο.

Τα 5 πιο συνηθισμένα είδη εκρήξεων θυμού στα παιδιά

Όταν τα παιδιά κλαίνε, κλωτσάνε, ουρλιάζουν με όλη τους τη δύναμή ή πέφτουν στο έδαφος, είναι φανερό πως ο θυμός τα διακατέχει. Γιατί όμως προκύπτουν αυτά τα ξεσπάσματα;

#1 Έκρηξη θυμού για να μας τραβήξει την προσοχή ή να απαιτήσει κάτι

Αυτού του είδους το ξέσπασμα προκύπτει πολύ συχνά στα παιδιά σε μια προσπάθεια να «κυριαρχήσουν» έναντι του γονικού ελέγχου. Συνήθως συμβαίνει διότι θέλουν να ζητήσουν περισσότερο χρόνο και προσοχή ή επειδή νιώθουν ζήλια ή ακόμη και επειδή οι απαιτήσεις τους δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το ξέσπασμα μπορεί να εμφανίζεται μερικές φορές επειδή το παιδί νιώθει απομονωμένο.

Η καλύτερη στάση που πρέπει να κρατήσετε σε αυτή την περίπτωση είναι να αφήσετε το παιδί να ηρεμήσει και να παρατηρήσετε τους λόγους για τους οποίους ενήργησε με αυτόν τον τρόπο.

Εάν το ξέσπασμα προέκυψε λόγω του ότι ασχολούμασταν με κάτι άλλο και όχι με εκείνο, τότε είναι σημαντικό να αλλάξουμε στάση και να δίνουμε στο παιδί περισσότερη προσοχή όταν μας μιλάει. Εάν η έκρηξή του προήλθε από μια επιθυμία του που αφήσαμε ανεκπλήρωτη, τότε θα πρέπει να είμαστε «σταθεροί» και να δείξουμε στο παιδί πως δεν μπορεί να έχει πάντα όλα όσα θέλει.

Κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος, προσπαθήστε να «αγνοήσετε» το παιδί, εκτός εάν φυσικά έχει ένα πολύ έντονο ξέσπασμα σε σημείο να βλάψει τον εαυτό του. Αφήστε το για λίγο ήσυχο και αφού ηρεμήσει, προσπαθήστε να του μιλήσετε ήρεμα και λογικά.

#2 Έκρηξη λόγω απογοήτευσης ή κούρασης

Αυτός ο τύπος ξεσπάσματος θυμού, είναι απλώς μια ένδειξη πως το παιδί σας είναι πολύ μικρό και δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των συναισθημάτων του. Ως εκ τούτου, γίνεται οξύθυμο και μπορεί να κλαίει πολύ δυνατά.

Πολλές φορές, η απογοήτευση σε ένα παιδί είναι αποτέλεσμα της μη κατανόησης των οδηγιών που του δίνονται. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να εξηγήσετε κάποια πράγματα που ενδεχομένως το μπερδεύουν και να μιλήσετε μαζί του για το πώς αισθάνεται.

Επίσης, είναι καλό να γιορτάζετε τα επιτεύγματα και τις προσπάθειές του, ενισχύοντας έτσι την αυτοεκτίμησή του.

Από την άλλη πλευρά, το παιδί σας μπορεί να έχει ξεσπάσει απλά και μόνο επειδή είναι κουρασμένο και χρειάζεται ύπνο, οπότε και θα το αφήσετε να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί.

#3 Η έκρηξη ως ένας τρόπος άρνησης

Αυτός ο τύπος ξεσπάσματος εμφανίζεται συνήθως όταν τα παιδιά αρνούνται να πάνε για ύπνο, να πάνε στο σχολείο ή να εκτελέσουν μια εργασία που τους έχει ανατεθεί. Αρχικά, θα πρέπει να αξιολογήσετε σωστά την κατάσταση. Μήπως υπάρχει κάτι που προκαλεί άγχος στο παιδί; Αν ναι, δεν πρέπει να το πιέζετε, αλλά να συζητήσετε. Εάν όμως δεν συμβαίνει αυτό, μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να χειραγωγηθεί λόγω του θυμού του παιδιού σας.

#4 Καταστροφικές εκρήξεις

Αυτός ο τύπος ξεσπάσματος είναι πολύ επιθετικός και μερικές φορές μπορεί να καταλήξει να προκαλέσει δυσάρεστα επεισόδια. Τα παιδιά μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο και, εκτός από το να ουρλιάζουν και να κλαίνε, μπορεί να χτυπούν άλλους ανθρώπους ή να πετούν αντικείμενα τριγύρω άθελά τους.

Εάν συμβεί αυτό, η καλύτερη λύση είναι να πάτε το παιδί σας σε ένα ήσυχο μέρος όπως το υπνοδωμάτιό του και να το αφήσετε μόνο του ώστε να μπορεί να σκεφτεί. Μετά από λίγα λεπτά, προσπαθήστε να κάνετε έναν διάλογο μαζί του κατά τον οποίο να εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να αντιδράει βίαια.

#5 Αυτοκαταστροφικό ξέσπασμα

Σε αυτές τις εκρήξεις, το παιδί χάνει κάθε έλεγχο και καταλήγει να πληγώνει ακόμη και τον εαυτό του.

Για να αποφύγετε ατυχήματα, πρέπει να κρατήσετε το παιδί στην αγκαλιά σας και να του μιλήσετε με ηρεμία. Μετά από λίγα λεπτά, το πιο πιθανό είναι να συνέλθει ή να κουραστεί να τσακώνεται μαζί σας.

Εάν το παιδί σας έχει συνήθως αυτού του είδους την αντίδραση, είναι σημαντικό να του μιλήσετε και να του εξηγήσετε τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκφράσει τη διαφωνία ή το θυμό του.