Τα νανουρίσματα, όπως και ο λευκός θόρυβος, λειτουργούν επειδή τα μωρά δεν κυοφορούνται σε ένα βελούδινο, ηχομονωμένο σκοτάδι. Φανταστείτε ότι το εσωτερικό μιας εγκύου μοιάζει περισσότερο με ένα ιδιωτικό δωμάτιο σε ένα γιοτ όπου γίνεται πάρτι. Είναι θορυβώδες, στριμωγμένο και υπάρχει άφθονο κούνημα και λίκνισμα.

Ένα μωρό κοιμάται και ξεκουράζετε καλύτερα σε περιβάλλοντα με παρόμοια δυναμική. Συνδυάστε το νανούρισμα με την οικεία φωνή σας με το τύλιγμα και το κούνημα για να κάνετε το μωρό σας να αποκοιμηθεί αμέσως.

Διαβάστε επίσης: Τα μωρά μαθαίνουν τη δύναμη της φωνής μέσω πειραματισμού

Η επιστήμη του νανουρίσματος

Τα νανουρίσματα είναι τόσο αποτελεσματικά που η χρήση τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών τα βοηθά να κοιμηθούν, να τραφούν, ακόμη και να θεραπευτούν, σύμφωνα με έρευνα του προγράμματος μουσικοθεραπείας Louis & Lucille Armstrong. Οι ερευνητές στήριξαν τη μελέτη τους σε τραγούδια με βαθιά πολιτιστική, οικογενειακή ή προσωπική σημασία για τους γονείς.

Το κόλπο έγκειται στο να υπάρχει σύνδεση με το τραγούδι, εξηγεί ο μουσικοθεραπευτής και κλινικός διευθυντής του προγράμματος John Mondanaro. Πρέπει να του δοθεί το καταπραϋντικό μέτρο και η μελωδία που επιτρέπει σε ένα νανούρισμα να λειτουργήσει. Με μόνο μερικές αλλαγές μπορείτε να κάνετε και τα τραγούδια των Metallica κατάλληλο νανούρισμα για το μωρό σας.

Το κυριότερο από τα στοιχεία που χρειάζεστε είναι η απλότητα. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική δεν είναι συντριπτική για το βρέφος. Επικεντρωθείτε σε ένα ρεφρέν ή ένα μελωδικό μοτίβο στο τραγούδι που επιτρέπει την επανάληψη.

Αλλάξτε το μέτρο του τραγουδιού σε ρυθμό 3/4 ή 6/8 για έναν κλασικό ρυθμό νανουρίσματος. Για όσους δεν είναι μουσικά μυημένοι, ο χρόνος 3/4 θα είναι γνωστός από τα βαλς, που μετράνε «ένα-δύο-τρία, ένα-δύο-τρία». Μην ανησυχείτε, πολλά παιδικά τραγούδια έχουν ήδη αυτόν τον ρυθμό.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πότε να σταματήσετε το τραγούδι. Αν ένα μωρό αποκοιμηθεί με το τραγούδι σας, πιθανότατα θα ξυπνήσει όταν σταματήσετε, εξηγεί η νοσηλεύτρια Maile Moore από το Κέντρο Ύπνου στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

Κάντε το τραγούδι σταθερό και τραγουδήστε το μέχρι το παιδί να είναι απλώς νυσταγμένο και όχι πλήρως κοιμισμένο. «Βεβαιωθείτε ότι δεν θα γίνει ένας συνειρμός ύπνου, ώστε να μην εξαρτώνται από αυτό για να αποκοιμηθούν», τονίζει η Moore.

Ο γονιός μπορεί να πέσει σε μια παγίδα όπου κάθε φορά που το παιδί ξυπνάει, χρειάζεται το τραγούδι για να ξανακοιμηθεί. «Το να ακούς τη φωνή του γονέα και να ακούς το τραγούδι είναι καταπραϋντικό», αναφέρει η Moore. «Μπορεί να είναι ένα σπουδαίο μέρος της ρουτίνας ως τα τελευταία βήματα προς την ώρα του ύπνου».