Οι πιέσεις που δέχονται οι μαμάδες στις μέρες μας είναι ατελείωτες. Υγεία, μαγείρεμα, καθαριότητα, οικονομικά, εργασία και όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά. Ειδικά οι νέες μητέρες δεν κοιμούνται αρκετά. Βάλτε όλα αυτά μαζί και έχετε μια συνταγή για στρες, ευερεθιστότητα και ξεσπάσματα.

Τα ξεσπάσματα θυμού στα νήπια είναι ένα πράγμα. Αλλά κανείς δεν περιμένει πραγματικά να προέρχονται από μια μητέρα. Δεν είναι ασυνήθιστο.

Διαβάστε επίσης: Παιδιά VS Γονείς: Αξίζουν τα παιχνίδια… εξουσίας;

Αυτά είναι πολύ αληθινά συναισθήματα και μερικές φορές έντονα επεισόδια θυμού που μπορεί να νιώθουν οι μητέρες που είναι υπερβολικά αγχωμένες.

Γονικό στρες

Σύμφωνα με το The Journal of Family Psychology και το Frontiers in Neuroscience, οι μητέρες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες (δηλαδή έχουν πολύ καλή επαφή με τα συναισθήματα των άλλων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους) δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο με αυτό.

Πρέπει να είναι αποτελεσματικοί γονείς όταν έχουν το δικό τους άγχος. Ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και τους στρεσογόνους παράγοντες του παιδιού τους. Πώς να παραμείνει κανείς ήρεμος όταν κατακλύζεται από τόσα πολλά συναισθήματα;

Σύμφωνα με το Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology, το γονικό άγχος είναι η αγωνία που βιώνετε όταν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε ως γονέας. Οι απαιτήσεις που τίθενται από εσάς είναι πολύ υψηλές. Μερικές φορές δεν έχετε τους πόρους για να ανταπεξέλθετε.

Κάθε στιγμή της ημέρας της μητέρας μπορεί να αποτελέσει πιθανό έναυσμα. Θα σας τηλεφωνήσουν από το σχολείο; Θα ξυπνήσετε με ένα άρρωστο παιδί; Θα χρειαστεί να δουλέψετε μέχρι αργά; Κάθε μικρό πράγμα ξαφνικά δεν μοιάζει και τόσο μικρό, λέει η Ellen Kolomeyer, ειδικός στην περιγεννητική ψυχική υγεία.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε κάνουν «επίτηδες» τα παιδιά. Είναι απλώς μια μεγάλη ποσότητα συσσωρευμένου συναισθήματος που βγαίνει προς τα έξω. Και τα παιδιά τείνουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος αυτού.

Πώς να καταλάβετε αν έχετε υπερβολικό στρες

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι μητέρες μπορεί να έχουν άγχος. Πώς μπορεί μια μαμά να ξέρει αν έχει απλώς διαταραχθεί η ισορροπία ή αν είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης ή της εξουθένωσης;

Άγχος χωρίς λόγο: Το άγχος χαρακτηρίζεται από συναισθήματα ανησυχίας, φόβου και έντασης. Συχνά προκαλείται από ένα γεγονός, ένα συναίσθημα ή μια σκέψη που προκαλεί μια αγχώδη αντίδραση. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση των εναυσμάτων. Πιστεύουν ότι έχουν γίνει αγχωμένοι χωρίς λόγο. Το να σκάψει κανείς βαθύτερα στον εαυτό του οδηγεί στην αιτία.

Συναισθήματα δυσαρέσκειας προς την οικογένεια: Η δυσαρέσκεια περιγράφει μια αρνητική συναισθηματική αντίδραση στο να αισθάνεστε αδικημένη. Όταν πρόκειται για κάτι τέτοιο απέναντι στην οικογένειά της, συμβαίνει συνήθως επειδή η μητέρα είναι ο προκαθορισμένος γονέας. Εκείνη χειρίζεται τα πάντα και δεν αισθάνεται ανταπόκριση.

Προβλήματα συγκέντρωσης: Το να έχετε προβλήματα συγκέντρωσης είναι ένα από τα κύρια σημάδια μιας γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, σύμφωνα με το Journal of Anxiety Disorders.

Απομόνωση: Όταν οι άνθρωποι απομονώνονται, μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Η υπερφόρτωση και η αδυναμία διαχείρισης μπορεί επίσης να προκαλέσει την απομόνωση ενός ατόμου.