Κανείς δεν είναι τέλειος και φυσικά ούτε οι… γονείς. Τα λάθη είναι μέρος και της δικής μας ενηλικίωσης  κι αν δεν τα κάναμε, πώς θα μαθαίναμε;

Στην περίπτωση ενός διαζυγίου, πολλές φορές τα πράγματα γίνονται λιγάκι πιο περίπλοκα. Εξαιτίας πολλές φορές της συναισθηματικής μας φόρτισης, μπορεί άθελά μας να επιβαρύνουμε συναισθηματικά το παιδί μας που ας μην ξεχνάμε πόσο εύθραυστο ακόμη είναι.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ποια είναι αυτά τα λάθη ώστε να μην τα επαναλαμβάνουμε.

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί μπορεί να είστε διαφορετικοί γονείς για το κάθε παιδί;

 

Τα πιο συνηθισμένα λάθη των χωρισμένων (και όχι μόνο) γονιών

#1 Μιλάτε στο παιδί χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τη συναισθηματική του ανωριμότητα

Όταν μιλάτε στο παιδί σας χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τη συναισθηματική του ανωριμότητα, μπορεί να το επηρεάσετε με την κακή έννοια.

Η επικοινωνία είναι φυσικά θεμελιώδης για κάθε οικογένεια, πόσο μάλλον όταν υπάρχει χωρισμός μεταξύ των γονιών. Πολλά, μη γνώριμα συναισθήματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους κι αυτό δεν είναι ένα δεδομένο που πρέπει να προσπεράσετε.

 

Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μιλούν ελεύθερα και να εκφράζουν όλα όσα αισθάνονται.

Κάθε φορά όμως που τους εξηγείτε ή τους λέτε κάτι, τα λόγια που χρησιμοποιείτε και οι απαντήσεις που δίνετε, θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ηλικία και το επίπεδο ικανότητας κατανόησης του παιδιού.

#2 Μιλάτε άσχημα για τον άλλο γονέα ή την οικογένειά του

Πολλές φορές, αυτό μπορεί να γίνει ακούσια και χωρίς κακία, αλλά υπάρχουν ορισμένες λέξεις και φράσεις που δεν πρέπει ποτέ να ειπωθούν σε ένα παιδί.

Τα παιδιά έχουν ένστικτο και γνωρίζουν πολύ καλά πώς να διαβάζουν «ανάμεσα στις γραμμές».

Για κάθε παιδί, τόσο ο πατέρας, όσο και η μητέρα του είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή του. Επομένως, το να ακούει τον έναν γονέα να μιλάει άσχημα για τον άλλον, μόνο «πληγές» μπορεί να του ανοίξει που μάλιστα δύσκολα, επουλώνονται.

 

Το ίδιο ισχύει και εάν κατηγορήσει ο γονέας οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο από την οικογένεια του άλλου γονέα. Οι κοντινοί συγγενείς είναι μέρος της ζωής του παιδιού σας και πρέπει να υπάρχει σεβασμός.

#3 Πέφτετε στην παγίδα της σύγκρισης

Δεν είναι προφανώς λογικό, ούτε βεβαίως ωφέλιμο να σκεφτόμαστε πως ο τρόπος ο δικός μας είναι ο σωστός ενώ ο πρώην σύντροφός μας είναι πάντα «λάθος».

Ο καθένας λειτουργεί με τον τρόπο που πιστεύει ότι είναι καλύτερος και για όλους μας υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Επομένως, είναι σημαντικό πάντα να σέβεστε την προσπάθεια και του άλλου γονέα ως προς την ανατροφή των παιδιών.

Προτεραιότητα έχει η ευημερία των παιδιών

Η ευημερία των παιδιών σας θα πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα, είτε πήρατε διαζύγιο, είτε είστε ακόμη μαζί με τον σύντροφό σας. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πάντοτε μια καλή ισορροπία στις σχέσεις των ζευγαριών.

Οι γονείς, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που έχουν μεταξύ τους, οφείλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα περιβάλλον συναισθηματικής σταθερότητας και ασφάλειας, όταν όλα γύρω τους είναι σε συνεχή ροή.