Μαθαίνουν να κάνουν ποδήλατο, μαθαίνουν να μιλούν ξένες γλώσσες, μαθαίνουν να παίζουν μουσικά όργανα, μαθαίνουν να χειρίζονται την τεχνολογία καλύτερα κι από εμάς… Πώς τα παιδιά έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα απ’ τους ενήλικες;

H επιστημονική έρευνα έχει τις απαντήσεις…

 

Διαβάστε επίσης: Διάσπαση προσοχής: Δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί

 

 

Νευροδιαβιβαστής GABA

Το αμινοβουτυρικό οξύ GABA είναι ένα συστατικό που αποτελεί μέρος του κεντρικού νευρικού μας συστήματος. Λειτουργεί ως ένας από τους κύριους νευροδιαβιβαστές που εκτελούν συγκεκριμένες ανασταλτικές λειτουργίες στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. Με πιο απλά λόγια, η λειτουργία του είναι να μειώνει τη νευρωνική ενεργοποίηση στον εγκέφαλο.

Η χημική αυτή ουσία μας παρέχει πολυάριθμα οφέλη καθώς, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη μείωση του στρες.

Τα υψηλά επίπεδα GABA σχετίζονται με χαμηλότερη ικανότητα μάθησης του εγκεφάλου, όπως ανακάλυψε μέσω μελέτης το 2011 η Βρετανίδα νευροφυσιολόγος, Charlotte Stagg.

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω μελέτη, όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

 

Γιατί τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες

Προχωρώντας με τα επιστημονικά στοιχεία, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, ανέλυσε τη διακύμανση των επιπέδων GABA πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ηλικία των 8 με 11 ετών και εν συνεχεία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ηλικία των 18 και 35 ετών.

Μέσω της έρευνας αποδείχθηκε πως:

Ενώ ο νευροδιαβιβαστής GABA είναι ανασταλτικός για τον ώριμο εγκέφαλο, οι ενέργειές του είναι εξαιρετικά διεγερτικές για τον αναπτυσσόμενο.

Οι ικανότητες μάθησης των παιδιών δεν μπορούν παρά να προκαλούν το θαυμασμό μας

Το γεγονός λοιπόν πως τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα είναι μια πραγματικότητα που εκπλήσσει και προκαλεί θαυμασμό στους ενήλικες.

Δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε το γεγονός ότι τα παιδιά μας μπορούν να χειρίζονται τεχνολογικές συσκευές με μεγάλη ταχύτητα ενώ εμείς χρειαζόμαστε εβδομάδες για να χρησιμοποιήσουμε μια νέα πλατφόρμα ή συσκευή.

Το ίδιο ισχύει και για τα αθλήματα, τα όργανα μουσικής, τις ξένες γλώσσες, τα σχολικά μαθήματα.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η μάθηση είναι εφικτή και αναγκαία σε κάθε στάδιο της ζωής μας, με μόνη διαφορά τον (λίγο) πιο αργό ρυθμό.