Η επαφή μεταξύ του δέρματος του μωρού και του γονέα απελευθερώνει ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης και μεταφέρει τη θερμότητα του σώματος και τα βακτήρια που μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας (και εσάς!) να είναι πιο υγιές και πιο χαρούμενο.

Υπάρχουν όμως ακόμη πιο μελετημένα οφέλη από δέρμα σε δέρμα. Βοηθά τα νεογέννητα να προσαρμοστούν στη ζωή έξω από τη μήτρα. Βελτιώνει τους δεσμούς πολύ μετά τη γέννηση.

Διαβάστε επίσης: Τα μωρά μαθαίνουν τη δύναμη της φωνής μέσω πειραματισμού

Μειώνει τα επίπεδα άγχους (τόσο για τα μωρά όσο και για τους γονείς). Προάγει το θηλασμό και ακόμη μειώνει το κλάμα.

Τα οφέλη από τη δερματική επαφή με τον μπαμπά και τη μαμά

Στη μήτρα, το σώμα της μητέρας ρυθμίζει τα ζωτικά στοιχεία του εμβρύου της. Ωστόσο, κατά τη γέννηση, τα βρέφη είναι μόνα τους, αναπνέουν για πρώτη φορά και ξαφνικά διαχειρίζονται τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία τους.

Είναι αρκετά η μεταβατική περίοδος, σύμφωνα με την Deborah E. Campbell, M.D., διευθύντρια του Τμήματος Νεογνολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων στο Montefiore. Αλλά το να μένεις κοντά στη μαμά ή τον μπαμπά μέσω του δέρματος έχει αξιοσημείωτα οφέλη. Ταυτόχρονα διευκολύνει τη μετάβαση.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για μια τέτοια επαφή μεταξύ της μαμάς και του μωρού; Αμέσως μετά τη γέννηση. Εφόσον φυσικά η μαμά είναι ξύπνια και σταθερή, και να συνεχιστεί για μια ώρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επαφή με το δέρμα βοηθά στην καθιέρωση του θηλασμού.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του. Μειώνει το χρόνο που ξοδεύουν στο κλάμα και στην περίπτωση των πρόωρων μωρών. Τέλος συμβάλει στη σταθεροποίηση του καρδιακού παλμού των νεογέννητων. Νεότερη έρευνα δείχνει ότι προάγει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μωρά και να μειώσει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

Μία από τις πιο άμεσες επιπτώσεις της επαφής δέρματος με δέρμα είναι να βοηθά τα μωρά να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Κατά τη γέννηση, όταν τα μωρά εκτίθενται στον αέρα για πρώτη φορά, συχνά σε ψυχρό περιβάλλον όπως μια αίθουσα τοκετού, η θερμοκρασία τους πέφτει κατά μέσο όρο 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά το σώμα της μαμάς έχει μια μοναδική ικανότητα, όταν ένα βρέφος τοποθετείται στο στήθος της μαμάς, να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός της για να κρατήσει το μωρό της ζεστό. Δεδομένου ότι η ωκυτοκίνη μειώνει το στρες και το άγχος, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι βοηθά τις μητέρες να νιώθουν μια ήρεμη αίσθηση δεσμού και αυτοπεποίθηση.

Η επαφή δέρμα με δέρμα προσφέρει άνεση στα βρέφη ισχύει ακόμη και πολύ μετά τη γέννηση. Έχει αποδειχθεί ότι όταν οι γονείς κρατάνε τα μωρά κατά τη διάρκεια αιμοληψιών ή εμβολίωβ τα μωρά τους κλαίνε λιγότερο. Έχουν επίσης χαμηλότερους καρδιακούς παλμούς και επίπεδα ορμονών του στρες. Διατηρούν πιο ουδέτερες εκφράσεις του προσώπου, υποδηλώνοντας λιγότερο πόνο.