«Θέλω να παίξω online παιχνίδια όλο το απόγευμα», «Δε θέλω να κάνω μπάνιο», «Αγόρασέ μου ένα καινούριο tablet σε παρακαλώ»… Αυτές είναι λίγες μόνο από τις απαιτήσεις στις οποίες μπορεί να υποχωρήσει ένας γονιός προκειμένου να αποφύγει να δει δάκρυα στα μάτια του παιδιού, γκρίνια ή έκρηξη θυμού.

Πόσο «επικίνδυνη» μπορεί να αποβεί η καλή μας πρόθεση να μη λείψει τίποτα απ’ τα παιδιά μας;

 

Διαβάστε επίσης: 3 λάθη που κάνουμε ως διαζευγμένοι (και όχι μόνο) γονείς

Οι συνέπειες του να προσφέρουμε στα παιδιά μας όλα όσα μας ζητούν

Έλλειψη υπομονής

Τα παιδιά αρχίζουν να νιώθουν απογοήτευση όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν, ειδικά στην ηλικία μεταξύ 2 και 4 ετών.

Η απογοήτευση είναι ένα σημαντικό και απαραίτητο συναίσθημα που καθιστά τα παιδιά ικανά να αντιμετωπίσουν πιθανές μελλοντικές προκλήσεις. Εάν τα παιδιά έχουν όλα όσα θέλουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν το πολύτιμο αυτό συναίσθημα, γεγονός που μεγαλώνοντας τα καθιστά ανίκανα να το ανεχθούν, πόσο μάλλον να το διαχειριστούν.

Είναι πολύ πιθανό, ένα παιδί που τα έχει όλα, όταν ως ενήλικας κάτι του πάει «στραβά» να μην μπορεί να λειτουργήσει, ούτε να προσπαθήσει για να επιτύχει εκείνο που θέλει.

Θλίψη

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το επίπεδο των απαιτήσεών τους αυξάνεται. Εάν δεν αγοράσετε ή δεν τους δώσετε αυτό που θέλουν, μπορεί να γίνουν επιθετικά επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Όταν φτάσουν στην εφηβεία, αυτό είναι πιθανό να μετατραπεί σε θλίψη ή ακόμη και σε κατάθλιψη.

Άγχος

Όταν τα παιδιά έχουν τα «πάντα», δεν προλαβαίνουν να τα χρησιμοποιήσουν και να τα ευχαριστηθούν. Αντίθετα, απλά χάνονται στο σωρό, μια κατάσταση που μόνο άγχος μπορεί να τους προκαλέσει.

Νεύρα

Όταν δε χαλάμε ποτέ χατίρι σε ένα παιδί, είναι λογικό να πιστεύει από ένα σημείο και μετά πως οι γονείς του είναι υποχρεωμένοι να το υπακούν σε κάθε του απαίτηση. Το παραμικρό λοιπόν «όχι» μπορεί να προκαλέσει νεύρα και εκρήξεις θυμού.

Όταν συμβαίνει αυτό, αποφύγετε τις απειλές. Αντίθετα, μιλήστε στο παιδί με ψυχραιμία δείχνοντάς του όμως την όλη σας δυσαρέσκεια σε σχέση με αυτή του τη συμπεριφορά.

Περαιτέρω πιθανοί κίνδυνοι για το παιδί:

  • Επίδειξη εγωιστικής συμπεριφοράς.
  • Επιθετικότητα.
  • Έλλειψη ενσυναίσθησης.
  • Ευθυνοφοβία.

 

4 Συμβουλές για να αλλάξετε την κατάσταση

#1 Σταματήστε να λέτε σε όλα «ναι» και αρνηθείτε περιττές απαιτήσεις. Εάν το παιδί θελήσει κάτι, δείξτε του πως θα πρέπει να το κερδίσει ανάλογα με τα επιτεύγματά του που θα πρέπει φυσικά να συμβαδίζουν με την ηλικία και τις ικανότητές του.

#2 Είναι σημαντικό να προσέχετε τον τρόπο που λέτε «όχι». Κάντε το με αγάπη, μα και σταθερότητα. Θυμηθείτε πως με αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε στην υγιή του ανάπτυξη.

#3 Κάντε υπομονή. Εάν τα παιδιά σας θέλουν κάτι και δεν τους το δίνετε, μπορεί να αντιμετωπίσετε ,όπως προείπαμε, ένα συναισθηματικό ξέσπασμα. Θα περάσει. Μείνετε ήρεμοι και διατηρήστε τον αυτοέλεγχό σας κάθε στιγμή.

#4 Μην αισθάνεστε άσχημα που λέτε στο παιδί σας «όχι». Μην ξεχνάτε πως όλο αυτό γίνεται για καλό και πως το παιδί σας σίγουρα μια μέρα θα σας ευχαριστεί για όσα του προσφέρατε και που δεν ήταν παραπάνω από εκείνα που πραγματικά χρειαζόταν.