Εσείς «κυνηγάτε» το ουράνιο τόξο; Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλό. Το καθένα έχει το δικό του μοναδικό προφίλ θρεπτικών συστατικών.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα έχει περισσότερα οφέλη από την επαναλαμβανόμενη κατανάλωση ενός μόνο είδους.

Διαβάστε επίσης: Νήπιο: 10 τρόποι για να το ταΐσετε 10 φορές πιο εύκολα

Τα πολύχρωμα γεύματα μπορεί, επίσης, να ενθαρρύνουν το παιδί να δοκιμάσουν καινούργια τρόφιμα.

Το «κυνήγι» του ουράνιου τόξου μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να βγουν από τις ζώνες άνεσής τους. Αποτελεί ένα πρώιμο στάδιο περιπέτειας.

Άλλωστε τα παιδιά που τολμούν να δοκιμάζουν νέα πράγματα τείνουν να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή μεγαλώνοντας.

Ξεκινήστε από νωρίς συζητήσεις για την πολυπλοκότητα των τροφίμων

Για πολλούς από εμάς, μεγαλώνοντας, μάθαμε ότι το ψωμί είναι γεμάτο υδατάνθρακες και τα πορτοκάλια πλούσια σε βιταμίνη C.

Όταν σκεφτόμαστε σύμφωνα με αυτές τις γραμμές, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι το ψωμί είναι «κακό» και τα εσπεριδοειδή είναι μόνο μια καλή πηγή βιταμίνης C.

Αλλά τα τρόφιμα είναι πολύ πιο πολύπλοκα από αυτό.

Τα θρεπτικά συστατικά σπάνια βρίσκονται σε ένα μόνο τρόφιμο. Και κάθε τρόφιμο σπάνια αποτελείται από ένα μόνο θρεπτικό συστατικό.

Επιπλέον, τα τρόφιμα δεν αποτελούνται μόνο από θρεπτικά συστατικά – περιέχουν και «βιοδραστικές ενώσεις».

Συχνά αυτές συνδέονται με τα χρώματα. Δηλαδή, τα τρόφιμα διαφορετικού χρώματος δεν έχουν μόνο διαφορετικό διατροφικό προφίλ, αλλά και διαφορετικό βιοενεργό προφίλ.

Για παράδειγμα, τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά συνήθως παίρνουν το χρώμα τους από μια ουσία που ονομάζεται λυκοπένια, το οποίο συνδέεται με την υγεία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Το μωβ χρώμα μπορεί να οφείλεται στις ανοθκυανίνες, που συνδέονται με τη βελτίωση της φλεγμονής.

Από πού προέρχονται τα φρέσκα τρόφιμα;

Στοιχεία ερευνών δείχνουν ότι πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το φαγητό τους ή δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν πολλά φρούτα και λαχανικά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά συχνά αλλάζουν χρώμα όταν ωριμάζουν και τα διάφορα μέρη των φυτών από τα οποία προέρχονται έχουν διαφορετικό χρώμα.

Έτσι, η συζήτηση για το ουράνιο τόξο μπορεί να ανοίξει συζητήσεις όπως:

  • Από πού προέρχονται τα τρόφιμα.
  • Πώς μεγαλώνουν.
  • Ποια μέρη κάθε φυτού είναι ασφαλή για κατανάλωση.
  • Ποια μέρη των φυτών είναι νόστιμα.

Το ουράνιο τόξο πάει με όλα

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορείτε να αρχίσετε να μιλάτε για το τι συμβαίνει στα χρώματα των τροφίμων όταν τα μαγειρεύετε ή τα αναμειγνύετε.

Κάποια τρόφιμα που δεν είναι πολύ νόστιμα μόνα τους. Μπορεί να είναι πιο εύγευστα όταν τα αναμειγνύετε με κάποια άλλα χρώματα.

Για παράδειγμα, τα πικρά πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να είναι πιο νόστιμα αν τα συνδυάσουμε με τα όξινα εσπεριδοειδή ή τα γλυκά μούρα.

Η συζήτηση για τα χρώματα μπορεί να τους κεντρίσει την περιέργεια και να τους ανοίξει την όρεξη.