Η μωρουδίστικη μυρωδιά έχει την ικανότητα να ηρεμεί μια μαμά αφού αποδεδειγμένα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες για τον εγκέφαλό της.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, η μυρωδιά των μωρών είναι προσεκτικά «σχεδιασμένη» από τη φύση για να βοηθά τις μητέρες να αναπτύσσουν τον ισχυρό στοργικό και προστατευτικό δεσμό τους με εκείνα.

 

Διαβάστε επίσης: Χάδι: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες για τα παιδιά

Η μελέτη και τα ευρήματα

Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 30 γυναίκες, 15 από τις οποίες είχαν γεννήσει πρόσφατα και άλλες 15 που δεν ήταν μητέρες.

Κατά τη μελέτη τους, κατέγραψαν τις αντιδράσεις των συγκεκριμένων γυναικών σε διαφορετικές μυρωδιές νεογέννητων καθώς και τη νευρική τους δραστηριότητα μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (MRI). Τα αρώματα στα οποία οι εν λόγω γυναίκες εκτέθηκαν προέρχονταν κυρίως από πιτζάμες νεογέννητων μωρών.

Οι περισσότερες γυναίκες είπαν ότι προσπαθώντας να αναγνωρίσουν το φυσικό άρωμα των μωρών, βίωναν μια πολύ ευχάριστη ψυχική και σωματική αίσθηση. Επιπλέον, οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι η μυρωδιά από τα ρουχαλάκια των νεογέννητων προκάλεσε ενεργοποίηση της ντοπαμίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή και τη μάθηση σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το εάν ήταν ή όχι μητέρες.

Ωστόσο, αν και όλες οι γυναίκες αντέδρασαν παρόμοια σε αυτό το ερέθισμα, οι νέες μητέρες ήταν εκείνες που αναμφίβολα βίωσαν την αίσθηση της ευχαρίστησης και της απόλυτης χαλάρωσης πιο έντονα.

Σύμφωνα επομένως με την εν λόγω έρευνα, η μυρωδιά του σώματος των νεογνών προκαλεί ορμονικές αλλαγές που λειτουργούν ως καταλύτης για το δέσιμο μητέρας-παιδιού, κάνοντας τις μαμάδες να αισθάνονται χαρούμενες, χαλαρές και ήρεμες όταν είναι κοντά στα μωρά τους.

Η μυρωδιά των μωρών και ο δεσμός μητέρας- παιδιού

Είναι γνωστό ότι, μετά τον τοκετό, η επαφή σώμα με σώμα είναι απαραίτητη όχι μόνο για το θηλασμό, αλλά και για τη φυσική απελευθέρωση της ωκυτοκίνης. Αυτή η ορμόνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, ενισχύει το δεσμό μεταξύ των μητέρων και των μωρών τους μέσω της αφής και της όσφρησης.

Έτσι, τα οσφρητικά ερεθίσματα δεν είναι ωφέλιμα μόνο για τις μητέρες, αλλά και για τα μωρά τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που παρατηρούμε μαμάδες να μυρίζουν τα κεφαλάκια και τα ρουχαλάκια των μωρών τους. Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει ότι το άρωμά τους προκαλεί νευρολογική απόκριση στον εγκέφαλο των μητέρων και ο δεσμός μητέρας- παιδιού, ανθίζει.

Επομένως, μην ανησυχείτε αν σας αρέσει να μυρίζετε το μωρό σας και τα ρουχαλάκια του, μην προβληματίζεστε. Είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά.

Χάρη στην έκκριση των ορμονών της ευτυχίας και της αγάπης, ο αξιοθαύμαστος δεσμός με το παιδί σας ξεκινά να αναπτύσσεται από τη πρώτη στιγμή που το κρατάτε αγκαλιά.