Πιθανότατα γνωρίζετε πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση για το μωρό από την αγκαλιά σας στην κούνια του. Κουνάτε και επιτέλους κοιμήζετε το μωρό μετά κόπων και βασάνων. Και εκεί που πάτε να το τοποθετήσετε κάτω… ξυπνάει και κλαίει πάλι.

Σε αυτό το σημείο αρχίζετε να πιστεύετε ότι οι άλλοι γονείς που καταφέρνουν να βάλουν το μωρό τους για ύπνο έχουν κάποιο μαγικό κόλπο, έτσι δεν είναι; Μια νέα μελέτη στο Current Biology έχει τη δική της συνταγή επιτυχίας που σύμφωνα με τους συγγραφείς μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να κοιμηθούν τα μωρά που κλαίνε.

Η Kumi Kuroda, PhD, ερευνήτρια από το RIKEN Center for Brain Science στην Ιαπωνία, που ηγήθηκε της μελέτης, μέτρησε πώς επηρεάζονται φυσιολογικά τα βρέφη που κλαίνε όταν τα κρατούν, τα μεταφέρουν και τα βάζουν να ξαπλώσουν.

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Τα οφέλη από την επαφή δέρμα με δέρμα

Η ομάδα της βρήκε ότι η «απόκριση μετάβασης» λειτούργησε για να ηρεμήσουν τα βρέφη και να μειώσουν τους καρδιακούς τους παλμούς. Τα καλά νέα είναι ότι τα ευρήματά τους μπορούν να εφαρμοστούν για να σας βοηθήσουν να κάνετε πιο εύκολη τη μετάβαση του μωρού στην κούνια ή το καλαθάκι.

Πώς να κάνετε ένα μωρό να κοιμηθεί, σύμφωνα με την επιστήμη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανήματα ηλεκτροκαρδιογραφήματος και βιντεοκάμερες για να συγκρίνουν τις αλλαγές στους καρδιακούς παλμούς των βρεφών καθώς οι άνθρωποι εκτελούσαν δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν τα μικρά να κοιμηθούν.

Κουβαλούσαν τα μωρά αγκαλιά, τα έσπρωχναν σε καροτσάκια και τα κρατούσαν καθιστά. Στη συνέχεια κατέγραψαν τα δεδομένα για να εξετάσουν τα μοτίβα. Τι λειτούργησε καλύτερα; Το περπάτημα για πέντε λεπτά προώθησε τον ύπνο για τα μωρά που έκλαιγαν.

Όλα τα μωρά σταμάτησαν να κλαίνε και είχαν πιο αργούς καρδιακούς παλμούς μετά από 5 λεπτά βόλτα. Περίπου τα μισά από αυτά κοιμήθηκαν πριν από το 5λεπτο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι καρδιακοί παλμοί των μωρών αυξάνονταν εάν ο φροντιστής γύριζε ή σταματούσε να περπατάει.

Η απομάκρυνση από το άτομο ήταν η πιο σημαντική. Αυτή είναι η ρίζα του γιατί η «μετάβαση» είναι τόσο δύσκολη, σωστά; Αλλά όταν οι γονείς κάθονταν και κρατούσαν το βρέφος τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά το περπάτημα, η μεταφορά στο κρεβατάκι ήταν πιο επιτυχής.

Περπατήστε και μετά καθίστε

Όταν το μωρό σας κλαίει και δεν μπορεί να κοιμηθεί, η Dr. Kuroda συνιστά να το κρατήσετε ενώ περπατάτε για 5 λεπτά. Αποφύγετε, βέβαια, τις απότομες κινήσεις. Στη συνέχεια, καθίστε με το μωρό για περίπου 8 λεπτά. Στη συνέχεια ξαπλώστε το βρέφος για να κοιμηθεί. Αυτή η διαδικασία κρατάει 13 λεπτά είχε τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ύπνο του μωρού.

Η Dr. Kuroda προτείνει επίσης:

  • Περπατήστε σε καθαρό, επίπεδο εσωτερικό περιβάλλον.
  • Στηρίξτε το κεφάλι του μωρού και κρατήστε το σφιχτά στην αγκαλιά σας. Μια αγκαλιά ή ένα μεταφορικό μέσο μπορεί να βοηθήσει.
  • Διατηρήστε σταθερό ρυθμό βαδίσματος.
  • Εάν το μωρό εξακολουθεί να κλαίει μετά από 5 έως 10 λεπτά, σταματήστε το περπάτημα και ελέγξτε την κατάσταση του μωρού.