Οι φόβοι των παιδιών κυμαίνονται από τέρατα μέχρι φυσικές καταστροφές. Μπορεί να εμφανίζονται τυχαία ή να πυροδοτούνται από καθημερινά γεγονότα. Η αυξανόμενη επίγνωσή τους για τον κόσμο και η ικανότητα να προβλέπουν ότι συμβαίνουν άσχημα πράγματα, μπορεί να αυξήσει την ανησυχία τους.

Πολλοί από τους φόβους των παιδιών μπορεί να είναι υπαρξιακοί. Δηλαδή είναι ενδεικτικοί της ανάπτυξης του παιδιού ως ξεχωριστό ον. Ο αποχωρισμός είναι η πιο επιδραστική από όλες τις εμπειρίες και αναστατώνει το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου δημιουργόντας συναισθήματα φόβου.

Καθώς ένα παιδί γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο, εξαρτάται λιγότερο από τους φροντιστές του, γεγονός που μπορεί να καλλιεργήσει κάποια ανησυχία.

Διαβάστε επίσης: Τέρατα κάτω από το κρεβάτι: Πώς δημιουργήθηκε ο κοινός παιδικός φόβος;

Οι νέες ανησυχίες σημαίνουν στην πραγματικότητα ότι το παιδί σας γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο.

Κοινοί φόβοι και ανησυχίες ανά ηλικία

Πολλά από αυτά σχετίζονται με τις αναπτυξιακές αλλαγές και την ωριμότητα.

Έως 6 μηνών

Τα μωρά μπορεί να δείξουν σημάδια φόβου στους δυνατούς θορύβους, δεδομένου ότι είναι απροσδόκητοι και αιφνιδιαστικοί. Η απώλεια της φυσικής, οπτικής και ακουστικής επαφής με τους ενήλικες τους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανησυχία.

Τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μονιμότητα των αντικειμένων δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Όταν χάνουν την επαφή με κάποιον, δεν γνωρίζουν ότι το άτομο αυτό θα επιστρέψει. Δεν κατανοούν ότι τα αντικείμενα είναι μόνιμα στο χώρο και στο χρόνο.

7 έως 12 μηνών

Πλέον ντιλαμβάνονται ότι οι ενήλικες τους μπορούν να επανεμφανιστούν και ότι έχουν κάποια επιρροή στις πράξεις των άλλων. Για παράδειγμα, κλαίνε κάποιος θα έρθει να τα πάρει. Σε αυτή την ηλικία, είναι σύνηθες να διαμαρτύρονται σε άτομα, γεγονός που δείχνει ότι ο εγκέφαλός τους έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να κλειδώσει σε ένα άτομο ως κύριο φροντιστή.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να το παίζουν ντροπαλά με άτομα με τα οποία δεν έρχονται σε επαφή σε τακτική βάση. Εξακολουθούν να φοβούνται συχνά από δυνατούς θορύβους καθώς και από αντικείμενα που εμφανίζονται ξαφνικά ή ξεπροβάλλουν πάνω τους.

1 έτος

Ο αποχωρισμός από τους γονείς αποτελεί συχνή πηγή ανησυχίας και φόβου σε αυτή την ηλικία. Αυτό συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Ένα μικρό παιδί εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ενήλικες για τη φροντίδα του. Μπορούν επίσης να τρομάξουν αν πληγωθούν, καθώς και από δυνατούς ήχους.

2 ετών

Τα μικρά παιδιά σε αυτή την ηλικία παρουσιάζουν συχνά κάποιο φόβο για ζώα καθώς και μεγάλα αντικείμενα. Το μικρότερο μέγεθός τους καθώς και η έλλειψη κατανόησης για αυτά τα πράγματα πιθανόν να αυξάνει το επίπεδο ανησυχίας τους.

Μπορεί επίσης να δηλώσουν ότι φοβούνται τα σκοτεινά δωμάτια με τον αποχωρισμό τη νύχτα να γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Τα μικρά παιδιά συχνά αισθάνονται πιο άνετα με τη δομή και τη ρουτίνα.

3 έως 4 ετών

Με την αυξανόμενη ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, η φαντασία των μικρών παιδιών και η ικανότητά τους να προβλέπουν άσχημα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτά ή σε άλλους μπορεί να αυξηθεί. Τα όνειρά τους μπορεί να γίνουν πιο ζωντανά με την εμφάνιση τεράτων καθώς και άλλων τρομακτικών πραγμάτων όπως το σκοτάδι.

5 έως 6 ετών

Σε αυτή την ηλικία ένα παιδί μπορεί να εκφράσει φόβους για σωματική βλάβη καθώς και για «κακούς ανθρώπους». Το παιχνίδι τους μπορεί να αντανακλά αυτά τα θέματα, καθώς αρχίζουν να φαντάζονται ότι συμβαίνουν άσχημα πράγματα που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα.

Μπορεί να εκφράζουν ανησυχίες για φαντάσματα και μάγισσες ή άλλα υπερφυσικά όντα. Οι κεραυνοί και οι αστραπές μπορεί επίσης να τα αναστατώνουν. Το να κοιμούνται ή να μένουν μόνα τους μπορεί ακόμα να είναι τρομακτικό, καθώς φτάνουν στο τέλος της ανάπτυξής τους ως ο ξεχωριστός εαυτός τους.

7 έως 8 ετών

Οι συνήθεις φόβοι περιλαμβάνουν το να μείνουν μόνα τους και μπορεί να θέλουν παρέα, ακόμη και αν παίζουν χωρίς εσάς. Μπορεί να μιλούν για το θάνατο και να ανησυχούν για πράγματα που θα μπορούσαν να τους βλάψουν, για παράδειγμα, από αυτοκινητιστικά ατυχήματα.

9 έως 12 ετών

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία κφράζουν ανησυχίες που σχετίζονται με τη σχολική επίδοση, συμπεριλαμβανομένου του φόβου για τα τεστ και τις εξετάσεις. Μπορεί να έχουν ανησυχίες σχετικά με τη φυσική τους εμφάνιση. Εξετάζουν και συγκρίνουν αυτό που είναι με τους άλλους, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει κάποια ανησυχία.

Εφηβεία

Για τους έφηβους, οι προσωπικές σχέσεις μπορεί να αποτελέσουν πηγή σύγχυσης, ανησυχίας και φόβου. Καθώς τολμούν να προχωρήσουν ως κοινωνικά όντα, εξακολουθούν να χρειάζονται τους φροντιστές στο σπίτι για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τα σχολικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών τους σχέσεων.

Μπορεί να εκφράσουν φόβους σχετικά με πολιτικά ζητήματα, δεδομένης της αυξανόμενης συνειδητοποίησής τους για τον κόσμο. Η πρόβλεψη του μέλλοντος και του τι τους επιφυλάσσει μπορεί να γίνει πηγή ανησυχίας, μαζί με τις φυσικές καταστροφές και άλλα θέματα που σχετίζονται με την ενηλικίωση.