Αν νομίζετε πως το μωράκι σας επειδή δεν μπορεί να εκφραστεί, δεν καταλαβαίνει όσα του λέτε, έχετε κατά νου πως το να του περιγράφετε τον κόσμο γύρω του και να εκφράζετε την αγάπη σας με λέξεις είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική του νοημοσύνη, την αυτοπεποίθησή του, τη μελλοντική γλωσσική του ανάπτυξη και την ενίσχυση της σύνδεσης που έχετε μαζί του.

 

 

Διαβάστε επίσης: Marie Kondo: Αγκαλιάζουμε το χάος της γονεϊκότητας

Σύνδεση με το μωρό μας και γλωσσική ανάπτυξη

Το θεμέλιο της μάθησης είναι η εμπιστοσύνη. Τόσο μεταξύ των ανθρώπων που επικοινωνούν, όσο και με το ίδιο το περιβάλλον επικοινωνίας. Στην αρχή, είναι δύσκολο για ένα μωρό να εμπιστευτεί τους ανθρώπους γύρω του μιας και δεν είναι ακόμη σε θέση να τους καταλαβαίνει. Ωστόσο, πολύ σύντομα, φιλτράρει τις αλληλεπιδράσεις μέσω αυτόματων γνωστικών διαδικασιών και η σταδιακή εμπιστοσύνη που χτίζεται, παγιώνεται όταν του μιλάμε συνέχεια.

Ο δεσμός επομένως που αναπτύσσεται μεταξύ γονέα και παιδιού μέσω της λεκτικής και όχι μόνο, επικοινωνίας, είναι ισχυρός από πολύ νωρίς.

Μιλώντας στο μωρό με αγάπη και στοργή, πέραν του δεσμού μεταξύ σας που δυναμώνει, το μωράκι σας μαθαίνει λέξεις και προτάσεις. Έτσι, αρχίζει και κατανοεί το τι ακούει και τι βλέπει, γεγονός κρίσιμο για την κατάκτηση της γλώσσας και τη συνολική του ανάπτυξη.

Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση του μωρού μας

Τα μωρά, όπως είναι λογικό και φανερό, μαθαίνουν αλληλεπιδρώντας με τον κόσμο γύρω τους. Η αλληλεπίδραση αυτή εκτός από τις λέξεις, περιλαμβάνει την αφή, την όσφρηση και τη γεύση. Το μωρό σας καταλαβαίνει καλύτερα όταν το αγγίζετε κάθε μέρα και όταν του απευθύνεστε κοιτώντας το στα μάτια.

Με τον τρόπο αυτό, καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση του μωρού ώστε να αρχίσει να μιμείται ήχους. Το μωρό σας μαθαίνει να συνδέει το άγγιγμα και τις λέξεις σας με το αίσθημα της αγάπης και της ασφάλειας. Επιπλέον, αρχίζει να αναγνωρίζει τους ήχους που του αρέσουν και εκείνους που δεν του αρέσουν, αναπτύσσοντας σιγά- σιγά το δικό του λεξιλόγιο.

Σκοπός είναι το μωρό σας να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί και να μιλήσει όταν έρθει η στιγμή.

Οι λέξεις, οι τονισμοί και οι χειρονομίες μας

Παίρνοντας τα ηνία του μονολόγου όταν είστε μαζί με το μωράκι σας, μη νομίζετε όπως είπαμε πως δεν σας καταλαβαίνει. Αντιθέτως. Συλλέγει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε κι εκείνο να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί σας στο μέλλον.

Κάθε μωρό έχει την ικανότητα να αποκρυπτογραφεί τη διάθεση των γονιών του από τον τονισμό και τις χειρονομίες τους. Δοκιμάστε λοιπόν να το νανουρίζετε συχνά και να του διαβάζετε παραμύθια κι εκείνο θα αισθανθεί την απαραίτητα ασφάλεια και αυτοπεποίθηση ώστε να επιχειρήσει όταν είναι έτοιμο, τις πρώτες του λεξούλες.