Κατά την περίοδο της κύησης, δεν είναι απίθανο να προκύπτουν διαταραχές στον ύπνο σας. Οι ορμονικές αλλαγές, από τη μία προκαλούν αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και από την άλλη επεισόδια αϋπνίας τη νύχτα.

Επιπλέον, όσο η κοιλίτσα σας μεγαλώνει μπορεί να έχετε να αντιμετωπίσετε πόνο στην πλάτη και δυσκολίες στη στάση του σώματος. Τι μπορείτε να κάνετε για να απολαύσετε τελικά έναν πραγματικά ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο;

 

Διαβάστε επίσης: Μεσογειακή διατροφή και εγκυμοσύνη: Γιατί την προτείνουν οι καρδιολόγοι

 

Τι να προσέξετε για ποιοτικός ύπνο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μαξιλάρια

Η χρήση ειδικών ή πολλών μαξιλαριών μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της σωστής θέσης ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιλέξτε να προμηθευτείτε ειδικά μαξιλάρια εγκυμοσύνης των οποίων η λειτουργία είναι η «διόρθωση» της στάσης του σώματος και η μείωση της μυϊκής ενόχλησης που συνήθως εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη.

Εναλλακτικά, αυξήστε την άνεση χρησιμοποιώντας πολλά μαξιλάρια (για το κεφάλι και το σώμα).

Στρώμα

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για να ξεκουράζεστε καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το στρώμα. Άλλωστε, πάνω σε αυτό στηρίζεται ολόκληρο το σώμα. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας είναι σταθερό και ίσιο και όχι πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό. Δεν είναι καλό γενικά το στρώμα να βουλιάζει όπως εάν ξαπλώνατε σε μια αιώρα, καθώς δε βοηθά τη σπονδυλική σας στήλη.

Θέση

Η σωστή στάση του σώματος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επίτευξη σωστής ξεκούρασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συχνά, συνίσταται να κοιμάστε στο πλάι με τα γόνατά σας λυγισμένα, αφού αποτελεί μια άνετη στάση. Αντίθετα, η ανάσκελη στάση δεν ωφελεί τη σπονδυλική σας στήλη και την περιοχή του αυχένα. Ως προς το να κοιμηθείτε μπρούμυτα προφανώς και δεν προτείνεται και έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατο από ένα σημείο και μετά.

Θερμοκρασία

Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή ανάπαυσή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η θερμοκρασία του δωματίου. Για να ξεκουραστείτε καλά, φροντίστε να είστε σε περιβάλλον με ήπιες θερμοκρασίες ώστε ούτε να κρυώνετε, ούτε να ιδρώνετε. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι μεταξύ 18 °C και 20 °C, αφού τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να προσέξετε

Εκτός από την αναζήτηση του σωστού μαξιλαριού, στρώματος και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, φροντίστε να:

  • Καταναλώνετε ένα ελαφρύ γεύμα περίπου δύο ώρες πριν ξαπλώσετε.
  • Αποφεύγετε την κατανάλωση διουρητικών ροφημάτων ή μεγάλης ποσότητας νερού πριν τον ύπνο διότι η ανάπαυσή σας αναγκαστικά θα διακόπτεται.