Είναι σύνηθες για τις γυναίκες να παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γνωστή ως υπεροσμία ή υπερδραστήρια όσφρηση. Μια μελέτη μάλιστα αποκάλυψε ότι περίπου το 60% των εγκύων που συμμετείχαν είχαν ναυτία από ορισμένα καθημερινά αρώματα. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

 

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: 3 στρατηγικές για να διαχειριστείτε τις επίμονες λιγούρες

Γιατί υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στις οσμές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η ναυτία και ο έμετος στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για την προστασία μητέρας και μωρού. Άλλοι πάλι, όχι. Ας ρίξουμε μια ματιά στις εκάστοτε θεωρίες περί των συμπτωμάτων.

Η θεωρία της προσαρμογής

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τη δεκαετία του 1990, υποστηρίχθηκε ότι η πρωινή ναυτία και ο έμετος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας προσαρμοστικός και αμυντικός μηχανισμός. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, στο πρώτο τρίμηνο, όταν το έμβρυο είναι πιο ευάλωτο στις τοξίνες, αυτά τα συμπτώματα το προστατεύουν από δυνητικά βλαβερές ουσίες.

Στο μεταξύ, η οσφρητική ευαισθησία της εγκύου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η θεωρία για τους γνωστικούς και τους ορμονικούς παράγοντες

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ευαισθησία των εγκύων γυναικών στις μυρωδιές οφείλεται σε φυσιολογικές αλλαγές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Επίσης, διαπίστωσαν ότι προς το τέλος της κύησης και έως και 6 έως 8 εβδομάδες μετά τον τοκετό, πολλές μητέρες παρουσίασαν αλλαγές στην οσφρητική ευαισθησία (είτε υποσμία είτε υπεροσμία).

Οι παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτές τις φυσιολογικές αλλαγές είναι ορμονικοί (αύξηση συγκεκριμένων ορμονών) ή γνωστικοί.

Η εγκυμοσύνη δεν αλλάζει την αίσθηση της όσφρησης (;)

Ορισμένες πιο πρόσφατες μελέτες «επιμένουν» ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην ευαισθησία στις μυρωδιές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, δεν αποκλείουν την πιθανότητα η πρωινή ναυτία και ο έμετος να έχουν προστατευτική επίδραση στο έμβρυο.

Όποια και αν είναι η εξήγηση…

Όποια και αν είναι η επιστημονική εξήγηση για την οσφρητική ευαισθησία, εάν την έχετε, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αξιολογήσει τα συμπτώματα.

Συμβουλές για να μειώσετε την ενόχληση

Η ευαισθησία στις μυρωδιές στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική, αλλά με λίγα, απλά κόλπα, μπορεί να μειωθεί.

  • Αποφυγή κατανάλωσης γευμάτων με πολλά καρυκεύματα.
  • Επιλογή τροφών με χαμηλά λιπαρά που δεν αναδίδουν έντονες οσμές.
  • Περιορισμός της χρήσης αποσμητικών χώρου.
  • Επαρκής αερισμός των δωματίων του σπιτιού καθημερινά.