Ίσως νιώθετε ήδη αποθαρρυμένοι ότι καμιά από τις παρακάτω προτάσεις δεν θα λειτουργήσει. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί σας δεν επικοινωνεί μαζί σας με τρόπο που να σας επιτρέπει να εκφράσετε τέτοιου είδους δηλώσεις.

Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας αν το παιδί σας δεν είναι συναισθηματικά προσιτό μαζί σας. Να θυμάστε ότι η εμπειρία του κάθε παιδιού σχετικά με τη θλίψη είναι διαφορετική. Είναι σημαντικό να προσανατολίζετε την υποστήριξή σας με βάση αυτό που βιώνει το παιδί σας. Ακόμη και αν το μόνο που κάνετε είναι να ακούτε…

Τα παιδιά όλων των ηλικιών συχνά νιώθουν ταυτόχρονα πολλά και έντονα συναισθήματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολεύονται ακόμη και να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Διαβάστε επίσης: Συναισθήματα: Πώς θα κάνετε το παιδί να σας μιλήσει γι αυτά

Αν θέλετε να διευκολύνετε το παιδί σας να έρθει σε εσάς για υποστήριξη όταν είναι λυπημένο, ξεκινήστε με αυτούς τους 5 τρόπους αντίδρασης ανάλογα με το πώς εκείνο εκφράζει τα συναισθήματά του, τις προηγούμενες συνήθειες επικοινωνίας του και την πρόθεση που θέλετε να του μεταδώσετε.

1. «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω;»

Αυτή η απάντηση αφήνει το παιδί σας να καταλάβει ότι παίρνετε τα συναισθήματά του στα σοβαρά, εκφράζοντας την επιθυμία σας να το βοηθήσετε.

2. «Είμαι εδώ για σένα αν χρειαστείς να μιλήσεις ή αν υπάρχει κάτι άλλο που χρειάζεσαι»

Προσφέροντας υποστήριξη με αυτόν τον τρόπο, ενισχύετε το ρόλο σας ως υποστηρικτικού ακροατή και έτσι τα παιδιά μαθαίνουν δεξιότητες αυτορρύθμισης και επίλυσης προβλημάτων.

3. «Δεν πειράζει να αισθάνεσαι λυπημένος μερικές φορές. Θέλεις να μιλήσουμε για το τι συμβαίνει;»

Με αυτή την απάντηση, παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη μέσω της επικύρωσης. Ταυτόχρονα δείχνετε προθυμία να εξερευνήσετε περαιτέρω τη θλίψη τους.

4. «Είμαι εδώ για να ακούσω μόνο αν θέλεις να μοιραστείς το πώς αισθάνεσαι»

Ενισχύοντας τον ρόλο σας ως ακροατή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την απάντηση για να διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι δεν θα του επιβάλλετε ανεπιθύμητες συμβουλές.

5. «Νοιάζομαι για σένα και είμαι εδώ για να σε στηρίξω, ανεξάρτητα από το τι σε απασχολεί»

Κανένα παιδί δεν θα βαρεθεί να ακούει τους γονείς του να εκφράζουν αυτό το συνδετικό, τρυφερό μήνυμα προς το πρόσωπό του.