Αναφέροντας τον όρο «μαγικές λέξεις», εννοούμε εκείνες τις λέξεις με τις οποίες εκφράζουμε το σεβασμό και την καλοσύνη προς τους γύρω μας. Σίγουρα θα έχετε προσέξει πώς το να ακούτε κάποιον να σας λέει «καλημέρα», «ευχαριστώ», «με συγχωρείς» και «παρακαλώ», αμέσως αισθάνεστε πιο όμορφα και η άποψή σας για το εν λόγω άτομο είναι θετική.

Η σπουδαιότητα των μαγικών λέξεων αυξάνεται όταν μιλάμε για παιδιά. Οι λέξεις αυτές μπορούν να ενισχύσουν το επίπεδο της κοινωνικοποίησής τους, γεγονός που με τη σειρά του τα βοηθά να προσαρμόζονται καλύτερα σε κάθε περιβάλλον. Επιπλέον, η χρήση αυτών των λέξεων διεγείρει θετικές αντιδράσεις και συναισθήματα.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: «Εγώ το μαλώνω κι εκείνο γελά… Μήπως δε με σέβεται»;

«Παρακαλώ, ευχαριστώ, συγγνώμη»: Πώς να μάθουμε αυτές τις 3 «μαγικές» λέξεις στο παιδί

Δεν είναι εύκολο να μάθουμε στο παιδί μας να ενσωματώσει αυτές τις φαινομενικά απλές λέξεις στο λεξιλόγιό του.

Ο καλύτερος τρόπος ίσως είναι, όπως για τα περισσότερα πράγματα, να δίνουμε εμείς οι ίδιοι καθημερινά το καλό παράδειγμα.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαμε να ενθαρρύνουμε τη χρήση τους:

Εξηγήστε στα παιδιά τη σημασία τους

  • «Ευχαριστώ»

Δείχνει ευγνωμοσύνη ως απάντηση στη γενναιοδωρία. Δείχνει επίσης πως εκτιμάμε τη συνεισφορά και την προσπάθεια των ανθρώπων γύρω μας.

  • «Παρακαλώ»

Αυτή η λέξη διδάσκει στα παιδιά ότι τα πράγματα δεν αποκτώνται αν τα απαιτούν με άσχημο τρόπο. Ακόμη ωστόσο και ευγενικά να ζητήσουμε κάτι, οι άλλοι έχουν το δικαίωμα να μας πουν και όχι.

  • «Συγγνώμη»

Το να πει ειλικρινά συγγνώμη, βοηθά το παιδί να αναγνωρίσει τα λάθη του και να προσπαθήσει να διορθώσει τις πράξεις του.

Κάντε το να φαίνεται σαν παιχνίδι

Το να διδάξετε ένα παιδί να χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις δε χρειάζεται να είναι μια βαρετή διαδικασία.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τραγούδια, παιχνίδια ή ιστορίες που δείχνουν τη σχέση μεταξύ καλών τρόπων και θετικών συνεπειών.

Κάντε υπομονή

 

Η ενσωμάτωση αυτών των λέξεων στο λεξιλόγιο του παιδιού απαιτεί όπως είπαμε προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να του τις υπενθυμίζετε συχνά προτού του γίνουν συνήθεια.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους και μην πιέζετε τη μάθηση

Εξηγήστε στο μικρό σας ότι όταν χρησιμοποιεί τις «μαγικές» λέξεις, κάνει τους γύρω του μα πάνω απ’ όλα τον εαυτό του, να αισθάνονται καλά.

Κατά τη διάρκεια της εξάσκησης των λέξεων:

  • Μην αναγκάζετε το παιδί με το ζόρι να τις πει. Η διαδικασία χρήσης τους μπορεί να είναι λίγο πιο αργή σε παιδιά που είναι ντροπαλά.
  • Μην καταφεύγετε σε ανταμοιβές. Σε αυτήν την περίπτωση το παιδί πρέπει να μάθει να είναι ευγενικό χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δεν πρέπει να το επαινείτε.

 

Εξηγήστε τα θετικά αποτελέσματα της ευγένειας

Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ των πράξεών του και των συνεπειών αυτών. Για παράδειγμα, πείτε του: «Η γιαγιά σου είναι πολύ χαρούμενη που είπες ευχαριστώ».

Αν τα παιδιά ξέρουν ότι τα «πάνε καλά», ενθαρρύνονται να συνεχίζουν να εφαρμόζουν αυτά που τους διδάσκουμε.