Δεν είναι φυσικά κακό να εκφράζουμε στοργή. Αντιθέτως. Ένα φιλί και μια αγκαλιά έχουν πολλές φορές, θεραπευτικές ιδιότητες. Επίσης, δεν είναι κάτι «αφύσικο» να ζητάμε αυθόρμητα από τα παιδιά μας να την εκφράζουν στους άλλους ως μια πράξη ευγένειας και καλής κοινωνικής συμπεριφοράς.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως η στοργή δεν μπορεί να επιβληθεί. Αντίθετα, πρέπει να εκφράζεται με ελεύθερο και αυθόρμητο τρόπο για πολλούς λόγους.

Στην προσπάθειά μας λοιπόν να μυήσουμε τα παιδιά μας σε κάτι θετικό, δεν είναι ωφέλιμο να τα αναγκάζουμε να αγκαλιάσουν ή να φιλήσουν κάποιον με το ζόρι. Αυτή η εγγύτητα μπορεί να τα φέρνει σε δύσκολη θέση αφού δεν τους επιτρέπει την ελευθερία να αποφασίσουν τα ίδια για το σώμα τους. Επίσης, μπορεί να νιώσουν πως τους στερείτε τη δική τους φωνή.

«Το σώμα μου είναι δικό μου»

Κάθε παιδί σταδιακά πρέπει να μάθει τον όρο «συναίνεση». Όσον αφορά τη σωματική επαφή, τα παιδιά πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το σώμα τους, τους ανήκει και πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αγγίξει χωρίς την άδειά τους. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα αναγκάσει να κάνουν κάτι που δε θέλουν.

Φυσικά, το αίσθημα δυσαρέσκειας κατά τον εναγκαλισμό ή το φιλί δεν αφορά όλα τα παιδιά. Υπάρχουν εκείνα που το πράττουν με χαρά. Αλλά όταν το αρνούνται, είναι λάθος να τα πιέζουμε. Με τον τρόπο αυτό χειραγωγούμε κατά κάποιον τρόπο τη σωματική τους ακεραιότητα, κάνοντάς τα να πιστεύουν πως δεν μπορούν να αρνηθούν.

Δίνουμε το παράδειγμα χωρίς επιβολή

Η καλύτερη επιλογή για κάθε γονιό που επιθυμεί να διδάξει ποικίλες αξίες στο παιδί του είναι να δίνει ο ίδιος το καλό παράδειγμα.

Εφαρμόστε τους κανόνες ευγενείας στην καθημερινή σας ζωή. Δείξτε στο παιδί πώς πρέπει να χαιρετάμε ο ένας τον άλλον, πώς μιλάμε με σεβασμό, ποιες είναι οι «μαγικές» λέξεις που πρέπει να χρησιμοποιούμε όπως το καλημέρα, το ευχαριστώ, το παρακαλώ, το συγγνώμη και αφήστε το να ενεργήσει οικειοθελώς.

Με αυτόν τον τρόπο, σέβεστε τα φυσικά όρια του παιδιού σας ενώ παράλληλα ενθαρρύνετε την ευγένεια.