Για να εμπνεύσουμε τα παιδιά μας και να τους δώσουμε τα φτερά να πετάνε ελεύθερα, οφείλουμε να τους διδάξουμε τη σημασία της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας, της διεκδίκησης, της ασφάλειας. Το παράδειγμα που τους δίνουμε ως γονείς είναι η δύναμη που καλλιεργούμε μέσα τους ώστε να μπορούν μεγαλώνοντας να είναι οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ας δούμε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Γιατί συμπεριφέρεται διαφορετικά στο σπίτι από ότι στο σχολείο;

Ο δεκάλογος ενδυνάμωσης των παιδιών μας

#1 Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίρνουν θετικά ρίσκα και να κάνουν πράξη τις ιδέες τους

Ο φόβος και η ανασφάλεια πολλές φορές μας κρατούν πίσω ως προς την επίτευξη των ονείρων μας.

Ενθαρρύνετε το παιδί να αναλάβει την ευθύνη της ζωής και των αποφάσεών του και να πάρει τα ρίσκα που κρίνει απαραίτητα για να υλοποιήσει τις ιδέες του.

#2 Η σπουδαιότητα της ανεξαρτησίας και της αυτάρκειας

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, δώστε του τα εργαλεία που χρειάζεται για να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία και αυτονομία μέρα με τη μέρα. Έτσι, θα μάθει σταδιακά να πατά γερά στα πόδια του χωρίς να αποζητά μονίμως την έγκριση ή την προστασία από κάποιον άλλο, όπως για παράδειγμα από έναν σύντροφο.

#3 Διδάξτε την καλοσύνη και την ευγένεια

Σε αυτή τη ζωή, δεν μπορούμε πάντα να παίρνουμε αυτό που θέλουμε ούτε βέβαια να συμφωνούμε με όλους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνδιαλεγόμαστε και να σκεφτόμαστε με καλοσύνη για τους ανθρώπους γύρω μας.

Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στο διάλογο στην καθημερινότητά σας, χέρι-χέρι με το σεβασμό και την ευγένεια. Έτσι, θα κατορθώσετε να δώσετε στο παιδί τη δύναμη να χρησιμοποιεί την επικοινωνία και τις λέξεις προς όφελός του χωρίς να βλάπτει τον εαυτό του και τους άλλους.

#4 Ενσταλάξτε την ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους

Αν και στο παιδί σας δεν θα λείψει ποτέ ό,τι χρειάζεται όσο είστε δίπλα του, η πραγματικότητα είναι ότι τίποτα στη ζωή δεν κρατά αιώνια. Επομένως, είναι σημαντικό κάθε παιδί να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του και μόνο του.

#5 Αφήστε τα να μιλούν και να υποστηρίζουν αυτό που πιστεύουν χωρίς φόβο

Η ντροπαλότητα είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων. Μπορεί όμως να εμποδίσει τη φωνή μας και να μας κάνει να αφήνουμε τους άλλους να λαμβάνουν αποφάσεις για εμάς. Εξαιτίας αυτού, για να έχει ένα παιδί αυτοπεποίθηση στο μέλλον, πρέπει να του μάθουμε να μιλά ελεύθερα εκφράζοντας τα πιστεύω του και να μην μένει ποτέ σιωπηλό απέναντι στις αδικίες που αφορούν το ίδιο και τους ανθρώπους γύρω του.

#6 Δεν αρκεί μονάχα η «εξυπνάδα»

Τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα μπορεί να είναι άξια θαυμασμού, οι καλοί τρόποι και η ενσυναίσθηση όμως δεν πρέπει να υποβιβάζονται σε σχέση με την ευφυΐα. Το να είμαστε για παράδειγμα συμπονετικοί είναι ένα από τα καλύτερα «εισιτήρια» στο ταξίδι της ζωής.

#7 Προωθήστε τον υγιεινό τρόπο ζωής

Πέρα από θέματα ματαιοδοξίας και επιπολαιότητας, είναι σημαντικό με διάλογο και με το παράδειγμά μας, να διδάξουμε και την αξία ενός υγιεινού τρόπου ζωής στα παιδιά. Η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό γι’ αυτό και κάθε παιδί πρέπει να μάθει να φροντίζει και να σέβεται το σώμα του, προστατεύοντας παράλληλα και την υγεία του πνεύματος.

#8 Η αξία της κοινωνικοποίησης

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και χρειάζονται άλλους ανθρώπους για να ανθίζουν και να εξελίσσονται καθημερινά. Είναι ζωτικής σημασίας επομένως να βρίσκεται η χρυσή τομή μεταξύ φίλων και προσωπικού χρόνου.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι ωφέλιμο να παραμελούνται ούτε όμως οι στιγμές μοναξιάς και προβληματισμού.

#8 Ενθαρρύνετε τον αθλητισμό και τα χόμπι

Όλα τα παιδιά, όπως και όλοι οι ενήλικες, έχουν μοναδικές ικανότητες και προσόντα. Πέραν της εκπαίδευσης, είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται και τα χόμπι καθώς και τα αθλήματα.

Εάν για παράδειγμα το παιδί σας είναι καλό στο να ζωγραφίζει ή να χορεύει, ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει να καλλιεργεί αυτές του τις δεξιότητες, ώστε να τις τελειοποιήσει στο μέλλον.

#9 Παρέχετε συναισθηματική ασφάλεια

Τα παιδιά νιώθουν καθημερινά την άνευ όρων αγάπη μας εάν την εκφράζουμε σωστά.

Κάθε παιδί πρέπει να νιώθει υποστήριξη από το οικογενειακό του περιβάλλον ανεξάρτητα από το μονοπάτι που επιλέγει κάθε φορά να ακολουθήσει.

Επιπλέον, θα πρέπει να τους μάθουμε την αξία του λάθους ως μια ευκαιρία μάθησης και αυτοβελτίωσης.

#10 Διδάξτε τους ότι κανείς δεν μπορεί ποτέ να αποφασίσει για το σώμα τους

Είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για το σώμα ή το μυαλό τους εκτός από τα ίδια.  Όταν δεν αισθάνονται άνετα, δεν πρέπει να υποκύπτουν σε καμιά πίεση για να ευχαριστήσουν κανέναν και φυσικά, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό τους, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να νιώθουν άσχημα ή υπεύθυνα για τα κακώς κείμενα των άλλων.