Όπως με κάθε γενιά, το πότε και το πώς γεννήθηκαν τα παιδιά, επηρεάζει τη συμπεριφορά τους και τις επιλογές που κάνουν. Εκείνα που γεννήθηκαν από το 2010 και μετά ανήκουν στα παιδιά «των οθονών», γεγονός που τα καθιστά μια από τις πιο προετοιμασμένες αλλά και… μεταμορφωμένες γενιές όλων των εποχών.

Ας δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά των παιδιών μας.

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς «millennial»: Ποια τα χαρακτηριστικά όσων γεννήθηκαν στα 80s

Γενιά Άλφα: Η πρώτη γενιά του 21ου αιώνα

Η γενιά Άλφα είναι όπως είπαμε εκείνα τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 2010 και που θα γεννηθούν μέχρι το 2025. Ως επί το πλείστον, είναι γιοι και κόρες της γενιάς «millennials».

Το μέλλον που θα δημιουργήσει η γενιά Άλφα θα βασίζεται στις αλλαγές που βιώνουμε σήμερα.

Κατά μέσο όρο παγκοσμίως, αυτή η γενιά θα βιώσει περισσότερο πλούτο και περισσότερα υλικά αγαθά από τις προηγούμενες γενιές και φυσικά δε θα γνωρίσει ποτέ πώς είναι ο κόσμος χωρίς εφαρμογές.

Τα κοινά χαρακτηριστικά των παιδιών που ανήκουν σε αυτή τη γενιά και πώς θα είναι ως ενήλικες

«Tech experts»

Χωρίς αμφιβολία, τα παιδιά που ανήκουν στην εν λόγω γενιά θα είναι ειδικοί στην τεχνολογία μεγαλώνοντας. Δεν θα γνωρίσουν ποτέ έναν κόσμο χωρίς social media και θα έχουν κινητά τόσο εξελιγμένα που δύσκολα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές.

Οι καταναλωτικές τους συνήθειες κατά κανόνα θα αλλάξουν επίσης. Θα ψωνίζουν κυρίως διαδικτυακά και θα έχουν λιγότερη ανθρώπινη επαφή από ότι οι γενιές του παρελθόντος.

Έτοιμοι για προκλήσεις

Η γενιά Άλφα θα είναι πιο αυτάρκης και πιο έτοιμη να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Θα αποκτήσει διαδικτυακή εκπαίδευση και θα έχει το δικό της τρόπο μάθησης.

Ταυτόχρονα, η γενιά αυτή θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη από οποιαδήποτε άλλη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δεν μπορούμε να λύσουμε σήμερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γεννιούνται σε έναν γεμάτο, «έξυπνο» και συνδεδεμένο κόσμο.

Λιγότερο ικανοί να δώσουν προσοχή

Τα παιδιά που ανήκουν στη γενιά αυτή βαριούνται πολύ γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν συνηθίσει να «περιστρέφονται» μεταξύ οθονών και να σαρώνουν γρήγορα πληροφορίες για να βρουν αυτό που αναζητούν.

Μεταπηδούν από εφαρμογή σε εφαρμογή, από οθόνη σε οθόνη, από βίντεο σε βίντεο, αναζητώντας κάτι που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αυτό μειώνει την προσοχή τους.

Αλλαγές στα ενδιαφέροντα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τωρινά παιδιά μας ενδιαφέρονται για τα φυσικά παιχνίδια πολύ λιγότερο από ότι οι προηγούμενες γενιές και αυτό προβλέπεται πως θα ενταθεί με τα χρόνια. Έτσι, τα τωρινά μωρά, θα αθλούνται λιγότερο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και οι προτεραιότητές τους θα είναι να αλλάξουν τον κόσμο, ειδικά όσον αφορά την τεχνολογία.

Μην ξεχνάμε ότι αυτή η γενιά θα αντιμετωπίσει επίσης σαφείς ψυχολογικές προκλήσεις. Θα βιώσει ωριμάζοντας περισσότερη μοναξιά, παρά το γεγονός ότι είναι συνεχώς συνδεδεμένη. Αυτό βέβαια είναι και ένα μέρος των φυσικών συνεπειών της εξέλιξης της τεχνολογίας και της ίδιας της κοινωνίας.