Πολλές φορές, το παιδί μπορεί να αντιδρά άσχημα απέναντι σε συγκεκριμένα τρόφιμα, ακόμα κι αν δεν τα έχει δοκιμάσει. Συχνά δε, αυτές οι τροφές αφορούν κατά περίεργο λόγο και κάποιες από τις πιο υγιεινές επιλογές που είναι αναγκαίο να υπάρχουν στη διατροφή του. Πώς μπορούμε να αποφύγουμε λοιπόν τη μόνιμη… άρνηση;

 

 

Διαβάστε επίσης: Συναισθηματική σύνδεση: Το «κλειδί» για να μας ακούει το παιδί

 

 

 

5 εύκολοι τρόποι για να εισάγουμε στη διατροφή του παιδιού υγιεινά τρόφιμα

 

 

#1 Σταδιακή «μύηση»

Δοκιμάστε να προσφέρετε στο παιδί στην αρχή μια μικρή ποσότητα από το τρόφιμο που αρνείται να φάει. Η σαλάτα για παράδειγμα μπορεί να προσφερθεί ως συνοδευτικό και όχι σαν κύριο γεύμα και σιγά σιγά να αυξάνετε την ποσότητά της.

Επιπλέον, καθήστε να φάτε μαζί και επιλέξτε να καταναλώσετε εκείνο το τρόφιμο για το οποίο το παιδί είναι διστακτικό. Το παράδειγμά σας είναι πολύ πιθανό να το παρακινήσει και σταδιακά να το προτιμήσει.

 

 

#2 Κάντε το γεύμα διασκεδαστικό

Χρησιμοποιήστε σερβίτσια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια και παροτρύνετε το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού. Σύμφωνα με έρευνες, όταν το φαγητό παρουσιάζεται με θετικό τρόπο και σαν παιχνίδι, είναι πιο πιθανό να γίνει αποδεκτό.

Προσφέρετε finger foods σε σχήμα ζώου με χρωματιστά φρούτα και λαχανικά για γαρνιτούρα. Επιπλέον, αφήστε τα ζεστά φαγητά να κρυώσουν, και τα κρύα να ζεσταθούν γιατί συνήθως στα παιδιά δεν αρέσουν οι ακραίες θερμοκρασίες.

Τέλος, σερβίρετε το ίδιο φαγητό παρασκευασμένο με διαφορετικούς τρόπους.

 

#3 Κλείστε τις συσκευές- Μην επιμένετε

Εξασφαλίστε ένα ήσυχο και αρμονικό περιβάλλον, χωρίς ανοιχτή τηλεόραση ή τάμπλετ που αποσπούν την προσοχή του παιδιού και χωρίς… φωνές και επιμονή.

Προσπαθήστε να μη δείχνετε αγχωμένοι ή ενοχλημένοι και μην αναστατώνεστε αν το παιδί αρνείται φαγητό. Απομακρύνετε το πιάτο χωρίς σχόλια και μην του προσφέρετε ιδανικά κάτι άλλο επί τόπου.

Ποτέ μην απειλήσετε ή επιβάλετε στο παιδί να φάει κάτι και μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως τιμωρία ή ανταμοιβή.

 

 

#4 «Κρυφές» γεύσεις

Αποφύγετε να αναλύσετε τα συστατικά του κάθε πιάτου. Αποδεδειγμένα, όταν για παράδειγμα τα λαχανικά είναι «κρυμμένα» στα φαγητά, τα παιδιά συνηθίζουν στη γεύση τους. Δοκιμάστε να τρίψετε κολοκυθάκι, μελιτζάνα, ντομάτα και πιπεριές μέσα σε φαγητά όπως σούπες, βραστά, σάλτσες για τα μακαρόνια, σπιτικές πίτες. Όταν τελικά συνηθίσει το παιδί στη γεύση και του αρέσει, τότε του… εκμυστηρεύεστε και τα μυστικά σας.

 

 

#5 Προσφέρετε ό,τι απορρίπτει το παιδί στην αρχή του γεύματος

Όταν δηλαδή το παιδί σας πεινάει περισσότερο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να μην του έχετε προσφέρει προηγουμένως σνακ, όπως μπισκότα, σοκολάτες και αναψυκτικά που θα μειώσουν την όρεξή του. Ένα φρούτο, λίγο γιαούρτι ή ένα τοστάκι είναι κάποιες καλές επιλογές σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας που και διατηρούν την ενέργεια σε καλά επίπεδα και δεν κόβουν την όρεξη του παιδιού πριν το κυρίως γεύμα.