Η άνοιξη είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές περιόδους του έτους για να εξερευνήσετε τη φύση με το παιδί σας. Υπάρχουν τόσες πολλές συναρπαστικές αλλαγές. Από τα μωρά ζώα, τα διαφορετικά πουλιά που μεταναστεύουν και όλα τα όμορφα ουράνια τόξα που προέρχονται από τις ανοιξιάτικες βροχές.

Ουράνια τόξα

Η άνοιξη είναι μια θαυμάσια εποχή για να μιλήσετε για τα ουράνια τόξα. Αφιερώστε χρόνο στην αναζήτηση ουράνιων τόξων μετά από βροχοπτώσεις, Διασκεδάστε παρατηρώντας τη σειρά των χρωμάτων. Δώστε στο παιδί σας χρώματα για να δημιουργήσει μια εικόνα αυτού που βλέπει.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια: Καλλιεργούμε την οικολογική μας συνείδηση

Ατενίζοντας τα σύννεφα

Παρατηρήστε τα διάφορα σχήματα που δημιουργούν τα σύννεφα. Αφήστε το παιδί να ξεδιπλώσει τη φαντασία του. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και χρησιμοποιήστε μπαλάκια βαμβακιού για να δημιουργήσετε αναπαραστάσεις των διαφορετικών ειδών σύννεφων.

Παρατηρήστε τα ζώα

Από τα ζωάκια μέχρι τις πεταλούδες, η άνοιξη είναι μια θαυμάσια εποχή για να μάθουν τα παιδιά για τα ζώα. Η ανοιξιάτικη μετανάστευση την καθιστά εξαιρετική εποχή για την παρατήρηση πουλιών.

Δημιουργήστε έναν πίνακα φύσης

Ορίστε έναν χώρο, όπως ένα μικρό τραπέζι ή ακόμη και έναν δίσκο ή ένα καλάθι, και αφήστε το παιδί σας να συλλέγει ενδιαφέροντα πράγματα που βρίσκει στη φύση. Συμπεριλάβετε έναν μεγεθυντικό φακό αν θέλετε.

Μαζέψτε λουλούδια

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρει και να συλλέξει μερικά από τα μικρά λουλούδια που φυτρώνουν παντού αυτή την εποχή. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια πρέσα λουλουδιών. Εναλλακτικά τοποθετήσετε τα ανάμεσα σε βιβλία για να διατηρήσετε τα ευρήματά του σε ένα φυτολόγιο.

Σύνθεση λουλουδιών

Η σύνθεση λουλουδιών είναι μια δραστηριότητα που απολαμβάνουν τα παιδιά στις μοντεσσοριανές σχολές. Οργανώστε τη δραστηριότητα έτσι ώστε το παιδί σας να μπορεί να την κάνει μόνο του. Εκτός από φρέσκα λουλούδια, θα χρειαστεί ψαλίδι για να κόψει τα κοτσάνια, μερικά μικρά βάζα για να διαλέξει και μια μικρή κανάτα για να ρίχνει νερό σε κάθε βάζο.

Το σπίτι σας θα στολιστεί και θα μυρίζει όμορφα. Το παιδί σας θα νιώθει τόσο περήφανο γνωρίζοντας ότι συνέβαλε σε αυτό.

Καθαρίστε βραστά αυγά

Οι μοντεσσοριανοί δάσκαλοι αναφέρονται στην εξάσκηση δραστηριοτήτων της πραγματικής ζωής, όπως το μαγείρεμα και η καθαριότητα, ως «πρακτική ζωή». Αυτές οι δεξιότητες εξασκούνται όλο το χρόνο, αλλά υπάρχουν μερικοί διασκεδαστικοί και διαφορετικοί τρόποι για να εστιάσετε σε αυτές την άνοιξη.

Το Πάσχα είναι μια εποχή που ακόμη κι αν το παιδί δεν τα τρώει, έχουν πολλά (κόκκινα) βραστά αυγά στο σπίτι. Η άνοιξη είναι, επίσης, μια καλή στιγμή για να μιλήσουμε για το πώς κάποια ζώα εκκολάπτονται από τα αυγά.

Το να αφήσετε το παιδί σας να ξεφλουδίσει βραστά αυγά μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική επέκταση αυτού του θέματος και είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αναπτύξετε τη συγκέντρωσή τους, καθώς μπορεί να χρειαστεί αρκετή ώρα και σημαντική προσπάθεια για ένα μικρό παιδί για να αφαιρέσει όλα τα μικρά κομμάτια.

Μπόνους: Τα αλεσμένα τσόφλια αυγών είναι εξαιρετικά για το χώμα του κήπου σας.