Τα φυτά μοιάζουν τόσο διαφορετικά από τα ζώα, που είναι εύκολο για πολλούς ανθρώπους να τα θεωρούν ξένα και ξεχωριστά από εμάς. Οι περισσότεροι εκτιμούν πόσο όμορφα είναι τα λουλούδια και τα δέντρα και γνωρίζουν ότι η φωτοσύνθεση είναι απαραίτητη για τη ζωή

Όμως, η ψυχική και φυσική μας σύνδεση με τη φυτική ζωή είναι βαθύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς. Τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα φυτά παίζουν θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχικής μας κατάστασης και στη μείωση του κινδύνου ψυχικών και σωματικών ασθενειών πληθαίνουν.

Μπορούν να μειώσουν την κατάθλιψη, το άγχος και τα συμπτώματα διαταραχής της διάθεσης, μειώνοντας τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να προάγει το αίσθημα ευχαρίστησης.

Διαβάστε επίσης: Παιδικό δωμάτιο: 5+1 πράγματα που πρέπει να πετάξετε

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η φυτοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής και να βελτιώσουν ξανά την ποιότητα ζωής τους. Μπορούν ακόμη και να αυξήσουν τη δημιουργικότητά σας μέσω της διέγερσης του εγκεφάλου με τα ζωντανά, φυσικά χρώματά τους.

Μια αναπτυσσόμενη αίσθηση ευεξίας

Ακόμα και το μικρό γλαστράκι στο γραφείο μπορεί να έχει πιο ισχυρή επίδραση πάνω μας από ό,τι ίσως συνειδητοποιούμε. Τα φυτά εσωτερικού χώρου που αγοράσατε για να φωτίσουν το σπίτι ή το χώρο εργασίας σας μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθούν εσάς και το παιδί σας να σκέφτεστε πιο καθαρά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το να περιβάλλεστε από φυτά μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωσή σας έως και 20% και να αυξήσει την ικανότητά σας να ανακαλείτε πληροφορίες κατά 1520%. Τα φυτά το επιτυγχάνουν αυτό μειώνοντας τη συγκέντρωση CO και βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και κατ’ επέκταση την υγεία, τη συγκέντρωση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Ορισμένα φυτά, φυσικά, μπορούν επίσης να μεταβάλλουν τη χημεία του σώματός μας. Σκεφτείτε μόνο τα αμέτρητα είδη που χρησιμοποιούμε για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, να ανακουφιστούμε από τον πόνο και να χαλαρώσουμε.

Σύνδεση με τη φύση από το γραφείο

Τα φυτά έχουν κεντρική θέση στην ανθρώπινη κοινωνία από την αρχή της ζωής μας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα χρησιμοποιούμε και συνδεόμαστε με αυτά έχει αλλάξει με την πάροδο των γενεών και των πολιτισμών.

Από την παλαιολιθική εποχή (πριν από 11.000 χρόνια), εξαρτιόμασταν από τα φυτά για τροφή και φάρμακα. Σήμερα όμως, εχουμε αποσυνδεθεί περισσότερο από τη φύση. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκτιμήσει ότι μέχρι το 2050, επτά στους δέκα ανθρώπους θα ζουν σε πόλεις και η πρόσβαση σε φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον θα γίνει πιο δύσκολη. 

Μόνο το 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο ξόδεψε πάνω από 7,6 δισεκατομμύρια λίρες για φυτά, ποσό που είναι κατά 1-2 δισεκατομμύρια λίρες υψηλότερο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη.

Η προσθήκη περισσότερων φυτών στο γραφείο και όλο το σπίτι θα μπορούσε να ενισχύσει την συνολική εγκεφαλική δύναμη του παιδιού, τη μνήμη, την απόδοση και τη σύνδεσή του με τη φύση.