Όποιος έχει παιδιά γνωρίζει ότι η φύση μπορεί να είναι το αντίδοτο σε πολλές γονεϊκές δυσκολίες. Οι εξωτερικοί ήχοι κοιμίζουν το μωρό στο καροτσάκι, λίγα λεπτά στο χώμα βοηθούν να ηρεμήσουν τα ξεσπάσματα των νηπίων, μια σύντομη βόλτα με το ποδήλατο έχει τον τρόπο να διευθετεί τους καβγάδες των αδελφών.

Με την τεχνολογία, τις υποχρεώσεις και τα φορτωμένα προγράμματα, ο χρόνος μας στη φύση μειώνετε. Στην Αμερική, για παράδειγμα, το μέσο παιδί περνάει καθημερινά μόλις τέσσερα έως επτά λεπτά έξω από το σπίτι -και πάνω από επτά ώρες σε μια οθόνη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Child Mind Institute.

Όμως, η πρώιμη και συχνή έκθεση στη φύση είναι υψίστης σημασίας. Η παιδική ηλικία είναι η πιο διαμορφωτική περίοδος της ζωής μας και ο τρόπος που τα παιδιά περνούν το χρόνο τους καθορίζει την ανάπτυξή τους.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Ανοιξιάτικες δραστηριότητες για να κάνετε μαζί

Το να βγαίνουμε έξω είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που λειτουργούν για κάθε ηλικία από το νεογέννητο μέχρι τους ηλικιωμένους μας βοηθά όλους να ζήσουμε μια καλύτερη ζωή. 

Η επαφή με τη φύση, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης της υγείας, της ευεξίας, της συνολικής ευτυχίας και της αίσθησης του σκοπού της ζωής.

Όσο για το πώς; Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους η φύση μπορεί να συμβάλει στον εμπλουτισμό της ζωής των παιδιών, από σωματικά οφέλη μέχρι πνευματική ώθηση.

Ξεκινήστε από τα μικρά πράγματα, νωρίς και τακτικά

Το δέος στη φύση δεν χρειάζεται να προέρχεται από τη θέα των βουνών ή την εξερεύνηση ενός μακρινού πάρκου. Τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν τα θαύματα της φύσης στην αυλή τους ακόμα και από το παράθυρο ή το μπαλκόνι. 

Επίσης, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να είναι αρκετά μεγάλο για να εκτιμήσει τη φύση. Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας μόνιμης σχέσης με τη φύση, όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

Ιδανικά, τα παιδιά έχουν μια διαμορφωτική εμπειρία στη φύση πριν από την ηλικία των 11 ετών. Αυτό έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει θετικά τα παιδιά, τόσο για την ψυχική τους υγεία και ευεξία, όσο και για την περιβαλλοντική ηθική και τις στάσεις που αναπτύσσουν αργότερα στη ζωή τους.

Και ενώ οποιοσδήποτε χρόνος στην ύπαιθρο είναι καλύτερος από καθόλου, αν ψάχνετε για έναν στόχο, προσπαθήστε αρχικά για μία εκδρομή ή δραστηριότητα την εβδομάδα

Αφήστε τα παιδιά να καθοδηγήσουν την εμπειρία

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διευκολύνετε το χρόνο των παιδιών στη φύση είναι πολύ απλός. Να είστε εκεί όταν κάνουν μια ανακάλυψη και να προσπαθήσετε να τη δείτε μέσα από τα μάτια τους. Προσπαθήστε, λοιπόν, να έρθετε στο επίπεδο του παιδιού σας, ακόμη και να κατεβείτε σωματικά στο έδαφος μαζί του.

Είναι πραγματικά εκπληκτικά εύκολο να εμφυσήσουμε κατά λάθος στα παιδιά ένα φόβο για την ύπαιθρο, ο οποίος μπορεί να τα κάνει λιγότερο πιθανό ή διστακτικό να ασχοληθούν με αυτήν με ορισμένους τρόπους. Γι’ αυτό αφήστε τα να ρισκάρουν, να λερωθούν και ακόμα καλύτερα κάντε αυτά τα πράγματα μαζί τους.

Κάντε τη φύση μέρος της ρουτίνας σας

Δημιουργήστε μικρές καθημερινές στιγμές όπου μπορείτε απλώς να σταματήσετε και να παρατηρήσετε. Αν μπορείτε καθιερώστε να περπατάτε με το παιδί σας μέχρι το σχολείο ή κάπου προσβάσιμα.

Σταματήστε να κόψετε ένα λουλούδι. Καθίστε σε ένα παγκάκι κοιτάζοντας τα σύννεφα. Όλα αυτά τα πράγματα μετράνε. Πολλές φορές, είναι μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας.

Επιπρόσθετα, φέρνοντας τις εργασίες, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα σνακ ή οτιδήποτε άλλο έξω, προσθέτετε τα άμεσα οφέλη του φρέσκου αέρα, του ηλιακού φωτός, του περιβάλλοντος ήχου της φύσης και της δυνατότητας να αφήσετε τα μάτια σας να χαλαρώσουν. Τα παιδιά αισθάνονται καλύτερα έξω και μάλιστα μαθαίνουν περισσότερα.