Θυμάστε όταν ήσασταν παιδιά; Ίσως τότε, η κουζίνα να ήταν ένα μέρος εκτός ορίων για εσάς. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για το πόσο ωφέλιμο είναι να συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά σε… γαστρονομικές δημιουργίες καθώς αυτή η διαδικασία συμβάλλει στην καλή σωματική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Εκτός αυτού, η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία των γευμάτων μπορεί να ενισχύσει το δεσμό μεταξύ σας και να τους επιτρέψει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και πρακτικές ικανότητες που θα τους είναι χρήσιμες στην μετέπειτα ζωή τους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Καρύδια: Βοηθούν τον εγκέφαλο των παιδιών να αναπτυχθεί και να ωριμάσει

 

 

 

Στην κουζίνα με τα παιδιά: Τα πολλαπλά οφέλη

 

 

Η μαγειρική:

 

Βελτιώνει τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

Είναι σημαντικό να βοηθάμε τα παιδιά να αναπτύσσουν μια καλή σχέση με το φαγητό από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Πειραματιζόμενα με τις υφές, τις μυρωδιές και τις γεύσεις του, το μαγείρεμα μπορεί να γίνει για εκείνα μια συναρπαστική δραστηριότητα. Μια δραστηριότητα που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να βελτιώσει τη στάση τους απέναντι στα τρόφιμα και κάνει πιο πιθανό το να δοκιμάσουν νέα προϊόντα και ακόμα πιο πιθανό το να επιλέξουν και να καταναλώσουν φρούτα και λαχανικά.

Έτσι, σταδιακά, δημιουργούνται καλές συνήθειες και μπορεί να προληφθεί, μεταξύ άλλων, η παχυσαρκία.

 

 

Ενισχύει την αυτοπεποίθησή του

Ως γονείς, θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν αυτοεκτίμηση, αλλά δεν ξέρουμε πάντα πώς να την ενισχύσουμε. Το μαγείρεμα λοιπόν είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να τα καταφέρουμε. Κι αυτό διότι, αυτή η δραστηριότητα τους επιτρέπει να δοκιμάσουν τον εαυτό τους και να ξεπεράσουν διαφορετικές προκλήσεις ανάλογα με τις ικανότητές τους.

Η αυτοπεποίθηση δεν αναπτύσσεται άλλωστε μόνο με λόγια ενθάρρυνσης. Αλλά και αποδεικνύοντας ότι είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε εργασίες και να τις ολοκληρώσουμε με επιτυχία.

Η αλήθεια είναι ότι θα τελειώνατε την προετοιμασία κάθε γεύματος νωρίτερα αν το κάνατε μόνοι σας, ωστόσο, επιτρέποντας στα παιδιά να προσπαθήσουν, να αποτύχουν και να βελτιωθούν, τους προσφέρετε πολύτιμες ευκαιρίες να μάθουν την επιμονή και χτίσουν την αυτοπεποίθησή τους.

 

 

Δυναμώνει τους οικογενειακούς δεσμούς

Ειδικά όταν είναι μικρά, τα παιδιά απαιτούν πολλή προσοχή και θέλουν συνεχώς να κάνουν πράγματα με τους γονείς τους. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι αυτά τα πράγματα θα πρέπει να αφορούν μόνο παιχνίδια. Στην πραγματικότητα, οι καθημερινές δραστηριότητες είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ελκυστικές για εκείνα.

Η μαγειρική δημιουργεί έναν χώρο για να μιλήσετε με το παιδί σας, να ενισχύσετε τη συναισθηματική οικειότητα και να εξασκήσετε διαφορετικές κοινωνικές δεξιότητες. Σε αυτή την επικοινωνία, το κάθε παιδί μαθαίνει να διαπραγματεύεται, να αιτιολογεί, να ακολουθεί οδηγίες, να εκφράζει τις απόψεις του και να ακούει τα κριτήρια των άλλων. Και όλα αυτά σε ένα παιχνιδιάρικο και ασφαλές περιβάλλον.

 

 

 

Προωθεί τη μάθηση

Τέλος, να θυμάστε ότι η κουζίνα είναι μια «αίθουσα» πολλών διαφορετικών μαθημάτων. Αφενός, η μαγειρική προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία αισθητηριακών ερεθισμάτων με τα οποία μπορείτε να πειραματιστείτε και αφαιτέρου είναι ιδανική για τη βελτίωση των λεπτών ψυχοκινητικών δεξιοτήτων καθώς και την αύξηση του ελέγχου στις κινήσεις του σώματος.

Είναι επίσης ένα καλό μέρος για να εμπλουτίσει το παιδί το λεξιλόγιό του ονομάζοντας τα τρόφιμα, τα σκεύη και τις ενέργειες που εκτελούνται κατά το μαγείρεμα. Ταυτοχρόνως, η μαγειρική επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τη φύση, την καλλιέργεια της τροφής και τι συμβαίνει όταν συνδυάζουν διαφορετικά συστατικά.