Όλα τα παιδιά, από τη γέννησή τους κιόλας, προσπαθούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί ο κόσμος. Καθώς μεγαλώνουν, διατηρούν αυτήν την περιέργεια, αλλά με διαφορετικό τρόπο από ό,τι όταν ήταν μωρά. Μεταξύ 3 και 5 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να κάνουν στους γονείς τους μερικές από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις, οι οποίες μάλιστα τους έρχονται… απότομα και ίσως δεν ξέρουν τι να απαντήσουν.

Όταν τα παιδιά αρχίζουν να κατακτούν τη γλώσσα, οι ερωτήσεις τους είναι ο τρόπος για να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες που τα βοηθούν να κατανοήσουν τον κόσμο. Άλλωστε, η περιέργεια είναι το κλειδί για τη μάθηση. Πώς λοιπόν να απαντήσουμε στις πιο δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών μας;

 

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Ποιο είναι το μαθησιακό του στυλ;

 

 

 

Γιατί οι γονείς βρίσκουν τόσο δύσκολες τις… πιο δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών τους;

Δεν υπάρχει τίποτα που να μας προετοιμάζει για το στάδιο της περιέργειας των παιδιών μας και τις πιο δύσκολες ερωτήσεις τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι όταν ήμασταν μικροί, οι γονείς μας συχνά μας απαντούσαν με ένα: «Δεν είσαι αρκετά μεγάλος για να ξέρεις ακόμα» ή «Όταν μεγαλώσεις, θα μάθεις». Ωστόσο, αυτού του είδους οι φράσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να «χαλούν» την επικοινωνία μας με το παιδί. Επιπλέον, εάν δεν απαντάμε σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να δημιουργηθεί αγωνία ή αβεβαιότητα στο παιδί.

Αν και μερικές φορές δεν ξέρουμε την απάντηση στις ερωτήσεις τους, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τα παιδιά μας. Υπάρχουν θέματα που είναι περίπλοκα στην αντιμετώπιση, όπως ο θάνατος, οι χωρισμοί, το σεξ ή η θρησκεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τους δώσουμε μια απάντηση που να τα κάνει να αισθανθούν πιο ήρεμα.

 

 

 

Πώς μπορείτε να απαντήσετε στις πιο δύσκολες ερωτήσεις των παιδιών

 

 

Δεν πρέπει ποτέ να επιπλήττετε τα παιδιά για την περιέργειά τους

Κάθε φορά που τα παιδιά σας κάνουν ερωτήσεις, πρέπει να τα κάνετε να νιώθουν ότι σας ενδιαφέρουν οι ανησυχίες και οι απορίες τους. Είναι σημαντικό πάντα να προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά στην οποία η εμπιστοσύνη θα είναι προτεραιότητα από πολύ μικρή ηλικία.

 

 

Προσπαθήστε να απαντήσετε όσο πιο φυσικά

Εκείνη τη στιγμή της ερώτησης, αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα, πείτε στο παιδί να περιμένει λίγο όσο παίζει και θα μιλήσετε αργότερα. Αυτό θα σας δώσει λίγο χρόνο να σκεφτείτε τι απάντηση θα του δώσετε, χωρίς να φαίνεται πως είστε σε δύσκολη θέση ή ότι αγχωθήκατε.

 

 

Περιμένετε τη γνώμη του παιδιού

Δεν χρειάζεται να απαντάτε βιαστικά στις ερωτήσεις. Μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί αν γνωρίζει κάτι σχετικά με το εν λόγω θέμα και τι πιστεύει για αυτό. Σίγουρα, οι απαντήσεις του θα σας εκπλήξουν, καθώς σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι γεμάτα αθωότητα, δημιουργικότητα και φαντασία.

 

Εάν δεν έχετε απάντηση στην ερώτησή του, πείτε το

Μπορεί να βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου το παιδί σας σας κάνει μια ερώτηση για την οποία δεν έχετε απάντηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερώσετε το παιδί ότι οι γονείς δεν έχουν πάντα την απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις του και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.

 

 

 

Δεν χρειάζεται να δώσετε εκτενείς εξηγήσεις

Όταν τα παιδιά σας κάνουν μια ερώτηση, είναι σημαντικό να είστε ακριβείς και να τους δίνετε τις πληροφορίες με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. Οι πολύ εκτενείς απαντήσεις μπερδεύουν και μπορεί το παιδί να καταλήξει με περισσότερες αμφιβολίες από πριν.

Πρέπει άλλωστε πάντα να προσαρμόζουμε τις πληροφορίες που παρέχουμε στην ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

 

 

 

Αν δεν ξέρετε την απάντηση, μπορείτε να την αναζητήσετε μαζί

Δεν χρειάζεται όπως είπαμε να ξέρετε τα πάντα. Η από κοινού αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο ή σε ένα βιβλίο με εικόνες είναι μια καλή λύση όταν δεν γνωρίζετε την απάντηση.

 

 

 

Να λέτε πάντα την αλήθεια

Αν δεν είστε ξεκάθαροι και δεν λέτε την αλήθεια μόνο και μόνο για να αποφύγετε να απαντήσετε σε ορισμένες δύσκολες ερωτήσεις του παιδιού, μπορεί να πέσετε σε αντιφάσεις στο μέλλον. Είναι πάντα καλύτερο να δίνετε μια απάντηση που είναι απλή αλλά αληθινή αντί να χρησιμοποιείτε μεταφορική γλώσσα ή να καταφεύγετε σε ανακρίβειες.