Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί και φέτος το καλοκαίρι τα παιδιά σε μία μοναδική περιπέτεια στους τροπικούς! Στην περιπέτεια αυτή μαθαίνουμε τα μυστικά που κρύβει το νησί του Πάσχα, αλλά και όσα ανακάλυψε ο Δαρβίνος ταξιδεύοντας στα νησιά Γκαλαπάγκος. Μαθαίνουμε το πώς εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη, πώς αλληλεπιδρούν οι οργανισμοί με το περιβάλλον τους, πώς οργανώνονται τα οικοσυστήματα. Κι όλα αυτά, μέσα από μία σειρά προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως αναπτύχθηκε από τα χρόνια του Αρχιμήδη μέχρι την εποχή του Διαδικτύου. Μοναδικά μας εφόδια η δημιουργική σκέψη, η ομαδική εργασία και φυσικά… η επιστήμη! Την τελευταία ημέρα του διημέρου, στην τελετή λήξης, οι γονείς θα παρακολουθήσουν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, στον οποίο τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν κατασκευές που δημιούργησαν τα ίδια και θα παρουσιάσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν με έναν μοναδικό τρόπο! Το διήμερο απευθύνεται σε παιδιά που τελείωσαν την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και A΄ Γυμνασίου.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Διαδραστικών Διημέρων είναι οι εξής:

17-18 Ιουνίου, 20-21 Ιουνίου, 25-26 Ιουνίου, 27-28 Ιουνίου, 1-2 Ιουλίου, 4-5 Ιουλίου, 8-9 Ιουλίου, 11-12 Ιουλίου, 15-16 Ιουλίου, 18-19 Ιουλίου.

Το κόστος ανά παιδί είναι 20€ και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τα απαραίτητα υλικά γι’ αυτές. Σε κάθε διήμερο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 20 παιδιά. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Για τη συμμετοχή στα Διαδραστικά Διήμερα απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλ.: 210-9469681 (Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 16:30) ή στο e-mail: diadraseis@eugenfound.edu.gr. Ώρα άφιξης: 8:30.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Οι γονείς παρακαλούνται να έχουν φροντίσει για το δεκατιανό και ένα ελαφρύ γεύμα των παιδιών, τα οποία θα καταναλωθούν στα αντίστοιχα διαλείμματα. Στον χώρο του Ιδρύματος λειτουργεί και κυλικείο. Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί κάποιο μπουφάν ή ζακέτα (θα τους χρειαστεί στο Πλανητάριο, όπου η θερμοκρασία για τεχνικούς λόγους είναι 21˚C), καθώς και ένα καπέλο για τον ήλιο.

Ακολουθεί συνοπτικά το πρόγραμμα των δύο ημερών:

Πρόγραμμα – Ημέρα 1η

8:30 – 9:00 Προσέλευση παιδιών

9:00 – 9:45 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Παιχνίδια γνωριμίας

Γνωριζόμαστε και φτιάχνουμε ομάδες. Παράλληλα ανακαλύπτουμε τι γνωρίζουμε για τον Δαρβίνο, την εξέλιξη και τα οικοσυστήματα.

9:45 – 10:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Επίδειξη πειραμάτων

Σ’ αυτήν τη συναρπαστική επίδειξη πειραμάτων θα εξερευνήσουμε τη Γη, αλλά και άλλους πλανήτες! Η γνώση συναντά την έκπληξη μέσα από τη συζήτηση και τα πειράματα, καθώς μαθαίνουμε πώς λειτουργεί η ζωή στη Γη, αλλά και πώς ψάχνουμε για ζωή σε άλλους πλανήτες. Η Βιολογία και η Αστροφυσική έχουν την τιμητική τους.

10:30 – 11:00 Διάλειμμα

11:00 – 11:40 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Το ταξίδι της ζωής

Πώς εμφανίστηκε η ζωή στη Γη; Ποια είναι τα σημαντικότερα ορόσημα σ’ αυτήν την πορεία; Μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με κάρτες, τα παιδιά συμπληρώνουν τους σταθμούς του ταξιδιού της ζωής στον πλανήτη μας.

11:40 – 12:20 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Γνωριμία με τα οικοσυστήματα

Τι είναι τα οικοσυστήματα; Πώς είναι οργανωμένα; Από τι κινδυνεύουν; Σ’ αυτά, καθώς και σε άλλα ερωτήματα απαντάμε μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, από την οποία τα παιδιά αποκτούν μια διαφορετική οπτική για ό,τι μας περιβάλλει.

12:20 – 13:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Περιήγηση στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Περιηγούμαστε στα διαδραστικά εκθέματα και ανακαλύπτουμε τις ιδιότητες των υλικών, του φωτός και του ήχου, ενώ παράλληλα μαθαίνουμε για το μυστήριο της ζωής.

13:00 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό

14:00 – 15:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Τα μυστικά του νησιού του Πάσχα

Τα μυστικά του νησιού του Πάσχα, ενός απομονωμένου εξωτικού νησιού του Ειρηνικού, με τα τεράστια και μυστηριώδη αγάλματα Moai, μπλέκονται με προκλήσεις που έχουν την καταγωγή τους στην αρχαιότητα. Γιατί το νησί είναι γεμάτο Moai; Πώς κατασκευάστηκαν; Πώς τα μετέφεραν από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη; Η Μηχανική, λοιπόν, επί τω έργω! Η φαντασία και η εφευρετικότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο, άλλωστε αυτό δεν αποτελεί ιστορική πρωτοτυπία. Ο Αρχιμήδης και ο Da Vinci, αλλά και τα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων, μας δίνουν ιδέες για εφαρμογές της Μηχανικής, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για τις κατασκευές μας, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην τελετή λήξης.

15:30 – 15:45 Διάλειμμα

15:45 – 16:30 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ: Ζωντανός Πλανήτης

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το κλίμα του πλανήτη μας και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου; Στη διάρκεια της παράστασης «Ο Ζωντανός Πλανήτης» τα παιδιά θα συνειδητοποιήσουν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Γη εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες, Αφροδίτη και Άρη.

Πρόγραμμα – Ημέρα 2η

8:30 – 9:00 Προσέλευση παιδιών

9:00 – 11:00 Βιβλιοθήκη: Το ταξίδι του Δαρβίνου

Τα παιδιά εισάγονται στον μαγικό κόσμο της βιβλιοθήκης και μαθαίνουν πώς να αναζητούν πληροφορίες. Εφαρμόζουν όσα μαθαίνουν για να συλλέξουν πληροφορίες για τον Δαρβίνο, τα περίφημα ταξίδια του, τις παρατηρήσεις που έκανε, καθώς και για το μνημειώδες έργο του «Περί της καταγωγής των ειδών».

11:00 – 11:30 Διάλειμμα

11:30 – 12:20 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Το παιχνίδι της εξέλιξης

Ο Δαρβίνος με βάση τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα από το ταξίδι του, διατύπωσε τη θεωρίας της φυσικής επιλογής. Μέσα από ένα διασκεδαστικό διαδραστικό παιχνίδι, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον τρόπο δράσης της φυσικής επιλογής.

12:20 – 13:00 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ: Εξέλιξη

Με θέμα και τίτλο την «Εξέλιξη», η παράσταση αυτή μας ταξιδεύει σ‘ ολόκληρο το Σύμπαν. Πρόκειται για μία παράσταση με πέντε ενότητες που αφηγούνται τη συναρπαστική ιστορία του Σύμπαντος, των Άστρων, του Πλανήτη μας, των Έμβιων οργανισμών που φιλοξενεί, αλλά και του Ανθρώπινου Πολιτισμού!

13:00 – 14:00 Διάλειμμα για φαγητό

14:00 – 15:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Προετοιμασία παρουσίασης: Στα χνάρια του Δαρβίνου

Σε δύο ημέρες τα παιδιά έμαθαν πολλά για τα οικοσυστήματα, τον Δαρβίνο και την εξέλιξη. Όλες αυτές οι πληροφορίες και οι γνώσεις συνδυάζονται με έναν διασκεδαστικό τρόπο, με βασικό όπλο τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και ολοκληρώνονται σε μια πολυμορφική παρουσίαση, αποτελούμενη από διάφορες δραστηριότητες.

15:30 – 15:45 Διάλειμμα

15:45 – 16:30 Τελετή λήξης

Τα παιδιά έχουν πλέον ετοιμάσει την παρουσίασή τους και ήρθε η ώρα της επίδειξης! Οι γονείς θα παρακολουθήσουν μία τελετή λήξης γεμάτη εκπλήξεις! Οι ομάδες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της ερευνητικής αποστολής τους στους τροπικούς, ενώ θα ακολουθήσουν αγώνες επίδειξης με τις κατασκευές που ετοίμασαν τα παιδιά. Ποια ομάδα θα μας καταπλήξει; Ίδρυμα Ευγενίδου, Λ. Συγγρού 387, Παλ. Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11), τηλ.: 210-9469600.